Verzoekschriftprocedure
Een verzoekschriftprocedure is een gerechtelijke procedure die wordt ingeleid met het indienen van een verzoekschrift bij een rechtbank. In een verzoekschriftprocedure wordt de rechter verzocht om een beslissing te nemen over het al dan niet laten verwijderen van uw BKR registratie. Een verzoekschriftprocedure neemt gemiddeld 3 tot 5 maanden in beslag.
Kort geding
Een kort geding procedure is een snelle procedure die bedoeld is om op korte termijn een beslissing van een rechter te krijgen. Om een kort geding procedure te starten moet u een spoedeisend belang hebben bij het verwijderen van uw BKR registratie. De kort geding procedure begint met de zogenaamde dagvaarding. Met dit document wordt de andere partij opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. De termijn van oproeping wordt door de rechtbank bepaald en varieert meestal van enkele dagen (zeer spoedeisend) tot enkele weken.
De Geschillencommissie BKR
Indien u het niet eens bent met de reactie van de kredietverstrekker, kunt u uw klacht tevens voorleggen aan de Geschillencommissie BKR, De Lairessestraat 155-I, 1075 HK te Amsterdam. U heeft tot twee maanden na de datum van de reactie van de kredietverstrekker om deze klacht in te dienen. De geschillencommissie beoordeelt of de kredietverstrekker en Stichting BKR zich aan de regels hebben gehouden. Dit gebeurt via diverse schriftelijke rondes en een hoorzitting in de rechtbank Amsterdam.
Let op! Zonder juridische kennis en ervaring op het gebied van BKR-registraties, missen consumenten vaak cruciale punten tijdens de schriftelijke rondes en hoorzitting. De kredietverstrekker schakelt meestal een advocaat of specialist in om namens haar het woord te doen tijdens de zitting. Als een procedure vervolgens wordt verloren, heeft u geen andere keus dan zich hier bij neer te leggen. De uitspraak is namelijk bindend en daarom kunt u de zaak niet nogmaals (in hoger beroep) aanvechten. Daarnaast is een groot nadeel dat een procedure bij de geschillencommissie makkelijk 12 maanden kan duren.
Succes bij de geschillencommissie is overigens niet gegarandeerd, zo blijkt uit de cijfers van het NRC. Van 335 zaken die de afgelopen twee jaar aanhangig zijn gemaakt, kregen 30 consumenten uiteindelijk gelijk. 86 procent van de zaken werd überhaupt niet inhoudelijk behandeld, bijvoorbeeld vanwege niet-ontvankelijkheid.
Het doorlopen van de procedure bij de geschillencommissie doet u in principe zelfstandig. Het behandelen van uw klacht kost (per registratie) € 50,00. Als de commissie u in het gelijk stelt, krijgt u dit bedrag terug. Voor meer informatie over het traject bij de Geschillencommissie BKR verwijzen wij u naar bkr.nl/geschillencommissie.