Heeft u een BKR-codering?

Direct hulp aanvragen

Negatieve BKR-registratie? Wat is dat en hoe komt u ervan af?

Geschreven op 10 oktober 2019 door Lisa van Gulik

Kredietwaardigheid omtrent bkr

Negatieve BKR-registratie? Wat is dat en hoe komt u ervan af?

Ingeval u een lening, hypotheek of bijvoorbeeld telefoonabonnement met BKR afsluit, dan wordt dit geregistreerd en vastgelegd bij het BKR. Dit is een neutrale dan wel ‘positieve’ registratie. Op het moment dat u voor langere tijd uw betalingsverplichting niet nakomt, verandert de registratie in een negatieve BKR-registratie.

Een negatieve BKR-registratie heeft tot gevolg dat u in veel gevallen geen nieuw krediet kunt afsluiten, denk aan het aanvragen van een (nieuwe) lening, het afsluiten van een leasecontract of een nieuwe telefoon.

Hieronder leest u hoe u een negatieve registratie kunt voorkomen en wat u kunt doen om van een negatieve registratie af te komen.

Direct hulp bij een negatieve BKR registratie

Het ontstaan van een negatieve BKR-registratie

Een negatieve BKR-registratie ontstaat omdat u niet voldoet of niet kunt voldoen aan uw maandelijkse financiële verplichtingen. Afhankelijk van het soort krediet, ontstaat een negatieve registratie door:

 • een bankrekening waar u rood op mag staan en vult deze niet (op tijd) aan;
 • een creditcard, maar u lost niet (op tijd) af;
 • een persoonlijke lening of doorlopend krediet, maar u lost niet (op tijd) af;
 • een uitgestelde betaling, maar u betaalt niet;
 • een private lease-contract, maar u betaalt niet (op tijd) het maandelijkse bedrag;
 • een mobiel bij uw abonnement, maar u betaalt niet (op tijd) het maandelijkse bedrag;
 • een hypotheek, maar u mist meer dan drie betalingstermijnen.

Zoals genoemd wordt u ‘positief’ geregistreerd ingeval u een krediet afsluit. Een registratie blijft positief als u netjes aan uw betalingsverplichtingen voldoet. Indien u een achterstand laat ontstaan door niet op tijd te betalen, dan krijgt u een negatieve registratie.

Hoe kunt u zien of u te maken heeft met een negatieve registratie? Elk BKR-overzicht toont algemene gegevens. Negatieve registraties tonen extra informatie onder het kopje ‘bijzonderheden’. Bij een negatieve registratie worden er namelijk bijzonderheden vermeld: de negatieve codering(en).

Verschillende codes voor verschillende gevallen

Niet elke negatieve registratie is hetzelfde; immers heeft niet iedereen dezelfde soort betalingsachterstand. Om in één opslag te zien met wat voor soort registratie we te maken hebben, hanteert het BKR een aantal algemene coderingen. Elke codering heeft een eigen betekenis:

 • De A staat voor achterstandscodering:
 • De H staat voor herstelcodering:
 • De 1 staat een getroffen betalingsregeling
 • De 2 staat voor het opeisen van de gehele vordering
 • De 3 kan twee verschillende betekenissen hebben:
  Afboeking
  Kwijtschelding
 • De 4  staat voor onbereikbaarheid
 • De 5 staat voor preventieve betalingsregeling hypotheek
Uitgebreide uitleg over de BKR-coderingen

Voorkomen van een negatieve BKR-registratie

Heel kort door de bocht: betaal op tijd. Door te voldoen aan uw financiële verplichtingen zorgt u ervoor dat uw registratie positief blijft.

Een negatieve BKR registratie komt niet als een verrassing. Wanneer u niet op tijd betaalt, zal de kredietverstrekker u eerst diverse malen een herinnering, aanmaning of waarschuwing sturen. Betaalt u alsnog? Dan kunt u een negatieve registratie voorkomen. betaalt u nóg niet? Dan krijgt u een vooraankondiging waarbij u gewaarschuwd wordt voor de negatieve registratie. Dit is uw laatste kans om een negatieve registratie te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen. Heeft u een klein budget per maand? Soms biedt een lening uitkomst, maar houd altijd rekening met de maandelijkse lasten. Denk daarom bij het afsluiten van een krediet al goed na of u in staat bent om aan de financiële verplichtingen te voldoen.

Afkomen van een negatieve BKR-registratie

Heeft u te maken met een negatieve BKR-registratie en wordt u hierdoor belemmerd? Het is mogelijk om van de registratie af te komen.

Stap 1: Gegevens controleren:

Controleer of de gegevens op het BKR-overzicht juist zijn. Het komt regelmatig voor dat er verkeerde of nog verouderde gegevens staan op het BKR-overzicht, zoals het ontbreken van een einddatum of onjuiste data. Neem in dat geval contact op met de kredietverstrekker met het verzoek om deze te wijzigen.

Stap 2: Verwijderen:

U kunt zelf veel doen om uw negatieve BKR-registratie te laten verwijderen. Lees hier meer over 10 tips om zelf BKR-registratie te verwijderen. Let op: een registratie is niet zomaar verwijderd; dit is een kwestie van de lange adem. Er gaat veel (vrije) tijd in zitten en u zult zich moeten verdiepen in het BKR-systeem om de termen volledig te kunnen begrijpen om een goed verzoek tot verwijdering te kunnen schrijven.

Dynamiet Nederland inschakelen

Heeft u hulp nodig bij het verwijderen van uw BKR-registratie? Dynamiet Nederland is dé expert op het gebied van het verwijderen van (negatieve) BKR-registraties. Wanneer u door de bomen het bos niet meer ziet of niet het geduld en de tijd kunt opbrengen om zelf uw BKR-registratie te laten verwijderen, neem dan contact met ons op. De expertise van Dynamiet Nederland zorgt ervoor dat de slagingskans groter is dan wanneer u zelf een poging waagt.

Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden? Er is meer mogelijk dan u denkt! Neem vooral contact met ons op voor meer informatie. Tijdens het gratis intakegesprek wordt u door een van onze klantadviseurs geïnformeerd over de mogelijkheden tot verwijdering van uw registratie(s) en de totale kosten van onze service.

Direct hulp aanvragen