BKR registratie

Wat is een BKR registratie en hoe komt u ervan af?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen die consumenten afsluiten bij een kredietverstrekker. Zo’n registratie heet een BKR-registratie. Als u bijvoorbeeld een lening of een hypotheek afsluit, wordt dit geregistreerd bij het BKR.

U kunt zowel een positieve als een negatieve BKR-registratie hebben. Benieuwd wat dit voor u betekent en wat u eventueel hiertegen kunt doen? Hieronder treft handige informatie onderverdeeld in verschillende onderwerpen.

Wanneer krijgt u een positieve BKR-registratie?

Bijna iedere volwassene in Nederland heeft een BKR-registratie: de kans is klein dat u nergens een hypotheek, mobiel abonnement, lening of ander krediet hebt afgesloten.

Banken en kredietverstrekkers zijn verplicht om een nieuw krediet van boven de 250 euro door te geven aan het BKR. Als u zo’n krediet afsluit, krijgt u dus automatisch een registratie bij het BKR. Een positieve registratie houdt in dat er geen bijzonderheden te vermelden zijn, zoals de aanwezigheid van een achterstand. Met een positieve registratie staat u als ‘goede betaler’ geregistreerd bij het BKR.

Positieve BKR-registratie: wat zijn de gevolgen?

 • Een positieve of neutrale registratie laat zien dat u netjes op tijd betaalt. U komt voor financiële instellingen betrouwbaar over.
 • Een positieve registratie kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheek of lening die u wilt afsluiten. Heeft u een bepaalde lening nog niet helemaal afbetaald en/of staat er positieve registratie op uw BKR-overzicht? Dit heeft invloed op uw leencapaciteit.
 • Een positieve registratie kan, in tegenstelling tot een negatieve registratie, niet ongedaan worden gemaakt of worden verwijderd. Vijf jaar na het inlossen van uw schuld zal de registratie automatisch verdwijnen en niet meer zichtbaar zijn op uw BKR-overzicht.

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening, roodstand, hypotheek, creditcard, restschuld op hypotheek, krediet bij postorderbedrijf, saneringskrediet en telefoon op afbetaling.

 • Wanneer krijg je geen BKR-registratie?

Bij een schuld of achterstand van het CJIB, DUO, de Belastingdienst, de zorgverzekeraar, de energieleverancier en woningbouwcorporatie.

Wanneer krijgt u een negatieve BKR-registratie?

 • Een positieve registratie verandert in een negatieve registratie als u een betalingsachterstand heeft of heeft gehad.
 • Heeft u een negatieve registratie? Dan staat u geregistreerd als wanbetaler. In de meeste gevallen kunt u hierdoor geen nieuwe lening of hypotheek afsluiten.
 • Heeft u de schuld terugbetaald? Let op: de negatieve BKR-registratie verdwijnt niet meteen. Deze blijft nog vijf jaar staan bij het BKR.
 • Niet elke negatieve registratie is hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten negatieve codes, waarbij de een zwaarder weegt dan de ander.

Negatieve BKR-registratie: wat zijn de gevolgen?

Heeft u een negatieve BKR-registratie? Dit betekent niet meteen dat u beschouwd dient te worden als wanbetaler. Helaas wordt u wel zo gezien door een bank. Hebt u een negatieve registratie, dan krijgt u het etiket ‘risicogeval’ of ‘onguur’ opgeplakt. De mogelijkheid om uw verleden toe te lichten krijgt u vaak niet. De aanwezigheid van een negatieve registratie betekent vrijwel altijd het einde van uw kredietaanvraag.

U heeft het recht dat er wél naar uw verleden en persoonlijke situatie gekeken wordt. Door het starten van juridische bemiddeling helpt Dynamiet Nederland de consument met het maken van een nieuwe start. Wij bemiddelen actief met banken en andere kredietverstrekkers. Op deze manier dwingen wij af dat de bank toch naar uw persoonlijke situatie kijkt.

Opvragen van uw BKR-overzicht in drie stappen

 1. Het opvragen van uw BKR-overzicht is gratis en neemt slechts 5-10 minuten in beslag.
 2. Om uw gegevens in te zien, dient u op de website van het BKR een account aan te maken. Daarnaast dient u zich met uw betaalrekening te identificeren.
 3. U ontvangt na het aanmaken van een account een bevestigingsmail waarna u online uw gegevens kunt inzien.
BKR registratie met telefoon

Tip: zo voorkomt u een (negatieve) registratie

Voorkomen van een telefoonregistratie

Stel, u sluit een telefoonabonnement af in combinatie met een toestel. De kans is groot dat u hiermee een registratie bij het BKR krijgt. Sinds 2018 krijgt u bij het afsluiten van een dergelijk abonnement ook een (positieve) registratie: als het toestel een waarde vertegenwoordigt van meer dan  € 250,-, is het toestel namelijk in feite een lening die is verwerkt in het telefoonabonnement. De waarde van het toestel (oftewel de lening) wordt bij het BKR geregistreerd.

Zo krijgt u geen (positieve) registratie:

 • Koop uw telefoon los en sluit een sim only abonnement af.
 • Kies een telefoon die minder dan € 250,- kost.

Voorkomen van een negatieve BKR-registratie

Code A 

Een negatieve registratie krijgt u niet zomaar. U kunt een achterstandscodering (code A) voorkomen door actief te handelen als u een achterstand laat ontstaan. Neem direct contact op met de kredietverstrekker en tref een betalingsregeling. Treft u deze regeling binnen twee maanden, dan mag er in regel geen code A worden geregistreerd.

Code 3 

Een code 3 kunt u in sommige gevallen ook voorkomen. Een code 3 weegt in de praktijk zwaarder dan bijvoorbeeld een code A. Bij het afkopen van een vordering (finale kwijting) wordt er een code 3 geregistreerd. Let op: dit gebeurt ook als er nooit een achterstand is geweest. Wees daarom voorzichtig met het afkopen van een schuld en bekijk het alternatief zoals het betalen in termijnen.

BKR-registratie: hoe lang blijft deze zichtbaar?

Een BKR-registratie blijft zichtbaar zolang u een schuld hebt. Zodra u uw schuld hebt afbetaald, is de BKR-registratie nog vijf jaar na het afbetalen zichtbaar. Tijdens deze vijf jaar is wel zichtbaar dat u de schuld al hebt afbetaald. Wanneer uw BKR-registratie weg is na vijf jaar, houdt dit in dat deze niet meer zichtbaar is en geen invloed meer heeft op bijvoorbeeld uw aanvraag van een hypotheek of krediet.

Wilt u van uw negatieve BKR-registratie af en wilt u hier geen vijf jaar op wachten? Dynamiet Nederland helpt u graag.

Daarom Dynamiet Nederland

 • Gratis intakegesprek over het verwijderen van uw BKR-registratie
 • Specialisten voor elk specifieke probleem
 • Altijd een vooraf vastgesteld vast bedrag betalen, dus geen verrassingen
 • Tevreden klanten: gemiddeld een 8.8 uit 1400+ beoordelingen
 • Vandaag aanvragen = morgen geholpen!
Intakegesprek aanvragen
Intakegesprek aanvragen Bellen