Het Bureau Krediet Registratie (BKR)

Kredietwaardigheid omtrent bkr

Wat is het BKR?

De betekenis van BKR is Bureau Krediet Registratie. Dit bureau is een stichting die allerlei soorten kredieten registreert. Denk aan een lening, creditcard of een bestelling bij een postorderbedrijf. Ook een mobiel met abonnement wordt geregistreerd.

Met de afkorting BKR wordt vaak niet enkel het Bureau Krediet Registratie bedoeld, maar ook de registratie die dit bureau van uw krediet(en) heeft gemaakt.

Alle registraties worden in één systeem geregistreerd: het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Naast het bijhouden van al deze afgesloten kredieten, worden ook betalingsachterstanden geregistreerd.

Registratie opvragen

Iedereen in Nederland kan bekijken welke gegevens van hem of haar in het CKI zijn geregistreerd door het opvragen van het BKR-overzicht. Hebt u ooit een betalingsachterstand gehad of heeft u die nu, dan kan er sprake zijn van een negatieve BKR-registratie.

Op deze pagina vindt u de volgende informatie over het BKR

Niet elke registratie kan verwijderd worden. De aanwezigheid van een goed belang (waarom wilt u de registratie verwijderd hebben?) is bijvoorbeeld noodzakelijk.

De werkwijze van Dynamiet Nederland is toegespitst op uw persoonlijke situatie. Wij leveren aan elke klant maatwerk. Daarnaast beschikken onze juristen en specialisten over een netwerk van (directe) contacten bij kredietverstrekkers. Met deze werkwijze en dit netwerk kunnen wij vaak snel tot een passende oplossing komen.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor het verwijderen van uw negatieve registratie? Vraag dan direct en vrijblijvend een telefonisch adviesgesprek aan. Onze adviseurs staan u graag te woord. Met hun expertise en uitstekende klantgerichte service bekijken zij samen met u welke mogelijkheden er voor u zijn. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Wat is een BKR-registratie?

Zoals genoemd wordt (bijna) elk krediet dat wordt afgesloten geregistreerd in een centraal systeem: het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Een BKR-registratie wordt ook wel een kredietregistratie genoemd.

Elk geregistreerde krediet is in principe een positieveregistratie. Hierop staat:

 • uw naam, adres en geboortedatum
 • het soort krediet
 • de hoogte hiervan
 • de eerste en (voorziene) laatste maand van de aflossing.

Van een positieve registratie hebt u over het algemeen geen last. De hoogte van een krediet of de kredieten die in uw registratie staan, is echter wel van invloed op bijvoorbeeld de hypotheek die u kunt krijgen. Bij een hypotheek met BKR-registratie afsluiten geldt: hoe hoger uw bestaande kredieten, hoe lager het bedrag dat een hypotheekverstrekker wil financieren.

Krijgt u te maken met een betalingsachterstand van twee maanden of meer? Dan is er sprake van een negatieve registratie.

Soorten negatieve BKR-registraties

Niet elke negatieve -registratie is hetzelfde: niet iedereen heeft dezelfde soort achterstand. Om deze achterstanden van elkaar te onderscheiden, hanteert het BKR een aantal algemene coderingen met elk een eigen betekenis.

A Codering          Er is een betalingsachterstand (geweest) van 2 maanden of langer (achterstandsmelding).

Code 1          Er is, nadat er een achterstand is ontstaan, een betalingsregeling getroffen.

H Codering          De betalingsachterstand is ingelopen (herstelcodering).

Code 2          De vordering is geheel opeisbaar gesteld (overdracht aan het incassobureau).

Code 3          De vordering is intern afgeboekt. Of er is finale kwijting verleend (schuldsanering of finale kwijting).

Code 4          De kredietnemer bleek of blijkt onbereikbaar.

Code 5          Er is een schriftelijke preventieve betaalregeling ter zake van een hypothecaire kredietovereenkomst van ten minste vier maanden overeengekomen.

Wat registreert het BKR wel en niet?

Het BKR registreert (bijna) alle kredieten welke in Nederland worden afgesloten. Een kredietverstrekker is verplicht om het krediet van boven de 250 euro aan te melden bij het BKR. Sluit u bijvoorbeeld een persoonlijke lening af bij Rabobank, dan is deze bank verplicht dit door te geven.

Zoals genoemd worden bijna alle kredieten geregistreerd. Er zijn een aantal uitzonderingen. Hieronder een overzicht wat het BKR wel en niet registreert.

Wat registreert het BKR niet?

 • Uw financiële gegevens, zoals inkomen of omzet
 • Schulden bij het CJIB of de Belastingdienst
 • Studieschuld bij DUO
 • Huurachterstand bij een woningbouwcorporatie
 • Huurschuld of andere schulden bij bedrijven die geen bank of kredietverstrekker zijn
 • Schulden zoals een huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij bedrijven
 • Betalingsachterstand bij een energieleverancier
 • Betalingsachterstand bij uw zorgverzekering

Wat registreert het BKR wel?

 • Aflopende kredietovereenkomst
 • Doorlopende kredietovereenkomst
 • Hypotheken (bij achterstand van 90 dagen of meer)
 • Restschuld hypotheek na aanspraak op NHG
 • Restschuld hypotheek zonder aanspraak op NHG
 • Verzendhuiskrediet (kopen of afbetaling)
 • Schuldregeling
 • Private leasecontract
 • Telefoonabonnement
 • Rood staan

Tip: zo voorkomt u een telefoonregistratie

Bent u van plan om een abonnement met telefoon af te sluiten? Schaf dan een telefoon aan die goedkoper is dan € 250,- of reken de telefoon in één keer af. Hierdoor voorkomt u een positieve registratie. Een positieve registratie heeft namelijk invloed op uw leencapaciteit.

Tip: rood staan en BKR

Als u rood kunt staan op uw bankrekening, levert dit automatisch een (positieve) registratie op, ook als u nooit daadwerkelijk rood staat. Wilt u deze BKR-registratie voor rood staan voorkomen? Bij sommige banken kunt u instellen dat u tot 250 euro rood mag staan. U krijgt dan geen registratie.

Gratis uw overzicht opvragen

U kunt gratis uw overzicht opvragen bij het BKR. Let op: dit werkt niet met uw DigiD. Ga naar deze pagina voor meer informatie over het opvragen van uw BKR-overzicht.

Hoe komt u in contact met het BKR?

Adres: Teisterbantlaan 2a, 4006 EB Tiel
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur
Telefoonnummer: 088-1502 500
E-mailadres: info@bkr.nl

Wat zijn de gevolgen van een negatieve BKR-registratie?

Consumenten met een negatieve BKR-registratie zijn in de regel besmet. Een negatieve registratie zegt voor kredietverstrekkers eigenlijk: ‘met deze persoon moet je uitkijken.’ Staat u op de zwarte lijst bij het BKR, dan wordt uw financiële betrouwbaarheid in twijfel getrokken. Iemand wordt als ‘onguur’ beschouwd, enkel op basis van de registratie.

Bij de aanvraag van een nieuw krediet zoals een lening of hypotheek wordt een toets uitgevoerd. Het gevolg van een negatieve registratie is dat u veelal wordt geboycot. Dit geeft vaak een vertekend beeld; enkel de registratie is bekend, maar een uitleg of toelichting van de persoonlijke situatie ontbreekt op een BKR-overzicht.

In theorie is het mogelijk om met een negatieve BKR-registratie een lening of hypotheek af te sluiten. In de praktijk betekent een negatieve registratie vrijwel altijd dat een financieringsaanvraag zal worden afgewezen. Banken en kredietverstrekkers nemen vaak niet de moeite om naar uw persoonlijk verhaal te luisteren ingeval u een negatieve registratie heeft. Het moge duidelijk zijn dat een negatieve registratie een enorme belemmering kan opleveren.

De kredietverstrekker die u heeft geregistreerd bij het BKR, meldt uw krediet af als u dit volledig heeft afbetaald. Hierna blijft de (negatieve) registratie nog vijf jaar zichtbaar. Pas na deze vijf jaar verdwijnt de registratie van het overzicht. Tot die tijd kan een krediet (dat dus allang is afbetaald) alsnog een belemmering vormen en zit u als het ware nog minimaal vijf jaar op het strafbankje bij het BKR.

Voorbeeld: nasleep van een negatieve BKR

U sluit een lening af in 2015. In 2016 lukt het u door bepaalde omstandigheden niet om het maandelijkse termijnbedrag te voldoen. U krijgt een negatieve registratie (A-codering). Tevens wordt een incassobureau ingeschakeld en wordt het gehele krediet opgeëist (2-codering). U treft een betalingsregeling. In 2017 lukt het u om de achterstand volledig in te lopen. In 2019 heeft u het volledige krediet afbetaald en wordt het krediet afgemeld.

Ondanks u al twee jaar weer keurig op tijd heeft betaald, kunt u nog tot 2024 last hebben van dit krediet. Pas in 2024 verdwijnt de volledige registratie van het  overzicht.

Benieuwd of u weer kredietwaardig kunt worden?

Dynamiet Nederland helpt u om van uw negatieve registratie af te komen. Neem vandaag nog contact met ons op en we kijken samen naar de mogelijkheden die u hebt.

Dynamiet Nederland:

 • Beoordeeld met een 8,9 gemiddeld (1602 beoordelingen)
 • 10 jaar ervaring
 • Verschillende specialisten, ook voor uw probleem
 • Betaalbare dienstverlening, betaling in termijnen is geen probleem
 • Vandaag aangevraagd? Morgen hulp!
 • Gratis intakegesprek

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews