Het Bureau Krediet Registratie (BKR)

Direct hulp aanvragen

Het BKR: wat doet het precies en hoe komt u van een BKR-registratie af?

Het Bureau Krediet Registratie (afgekort BKR) is een stichting welke allerlei soorten kredieten registreert. Denk aan een lening, creditcard of een bestelling bij een postorderbedrijf. Ook een mobiel met abonnement wordt geregistreerd.

Alle registraties worden in één systeem geregistreerd: het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Naast het bijhouden van al deze afgesloten kredieten, worden ook betalingsachterstanden geregistreerd.

Iedereen in Nederland kan bekijken welke gegevens van hem of haar in het CKI zijn geregistreerd door het opvragen van het BKR-overzicht. Is er sprake (geweest) van een achterstand, dan kan er sprake zijn van een negatieve BKR-registratie.

Bekijk de belangrijkste onderwerpen over het BKR

Hulp bij het verwijderen van negatieve BKR-registraties

Niet elke BKR-registratie kan verwijderd worden. De aanwezigheid van een goed belang (waarom wilt u de registratie verwijderd hebben?) is bijvoorbeeld noodzakelijk.

De werkwijze van Dynamiet Nederland is toegespitst op uw persoonlijke situatie. Wij leveren aan elke klant maatwerk. Daarnaast beschikken onze juristen en specialisten over een netwerk van (directe) contacten bij kredietverstrekkers. Met deze werkwijze en dit netwerk kunnen wij vaak snel tot een passende oplossing komen.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor onze dienstverlening? Vraag dan direct en vrijblijvend een telefonisch adviesgesprek aan. Onze adviseurs staan u graag te woord. Met hun expertise en uitstekende klantgerichte service bekijken zij samen met u welke mogelijkheden er voor u zijn. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Plan een adviesgesprek

Wat is een BKR-registratie?

Zoals genoemd wordt (bijna) elk krediet dat wordt afgesloten geregistreerd in een centraal systeem: het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Een BKR-registratie wordt ook wel een kredietregistratie genoemd.

Elk geregistreerde krediet is in principe een positieve BKR-registratie. Hierop staat uw naam, adres, geboortedatum, het soort krediet, de hoogte hiervan en de eerste en laatste maand van de aflossing. Hiervan zult u over het algemeen geen last van krijgen.

Krijgt u te maken met een betalingsachterstand van minimaal twee maanden of meer? Dan is er sprake van een negatieve BKR-registratie.

Uitgebreide uitleg over BKR-registraties

Soorten negatieve BKR-registraties

Niet elke negatieve BKR-registratie is hetzelfde; niet iedereen heeft dezelfde soort achterstand. Om deze achterstanden van elkaar te onderscheiden, hanteert het BKR een aantal algemene coderingen met elk een eigen betekenis.

Code A          Er is een betalingsachterstand (geweest) van 2 maanden of langer.

Code 1          Er is, nadat er een achterstand is ontstaan, een betalingsregeling getroffen.

Code H          De betalingsachterstand is ingelopen.

Code 2          De vordering is geheel opeisbaar gesteld.

Code 3          De vordering is intern afgeboekt of er is finale kwijting verleend.

Code 4          De kredietnemer bleek of blijkt onbereikbaar.

Code 5          Er is een schriftelijke preventieve betaalregeling ter zake van een hypothecaire kredietovereenkomst van tenminste vier maanden overeengekomen.

Uitgebreide uitleg BKR-coderingen

Wat registreert het BKR wel en niet?

Het BKR registreert (bijna) alle kredieten welke in Nederland worden afgesloten. Een kredietverstrekker is verplicht om het krediet aan te melden bij het BKR. Sluit u bijvoorbeeld een persoonlijke lening af bij Rabobank, dan is deze bank verplicht dit door te geven. Zoals genoemd worden bijna álle kredieten geregistreerd. Er zijn een aantal uitzonderingen. Hieronder een overzicht wat het BKR wel en niet registreert.

Wat registreert het BKR niet?

 • Uw financiële gegevens, zoals inkomen of omzet
 • Schulden zoals bij het CJIB of de belastingdienst
 • Studieschuld bij DUO
 • Huurachterstand bij een woningbouwcorporatie
 • Huurschuld of andere schulden bij bedrijvendie geen bank of kredietverstrekker zijn
 • Schulden zoals een huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij bedrijven
 • Betalingsachterstand bij een energieleverancier
 • Betalingsachterstand bij uw zorgverzekering

Wat registreert het BKR wel?

 • Aflopende kredietovereenkomst
 • Doorlopende kredietovereenkomst
 • Hypotheken (bij achterstand van 120 dagen of meer)
 • Restschuld hypotheek na aanspraak op NHG
 • Restschuld hypotheek zonder aanspraak op NHG
 • Verzendhuiskrediet
 • Schuldregeling
 • Private leasecontract
 • Telefoonabonnement

Tip: zo voorkomt u een telefoonregistratie!

Bent u van plan om een abonnement met telefoon af te sluiten? Schaf dan een telefoon aan die goedkoper is dan € 250,- of reken de telefoon in één keer af. Hierdoor voorkomt u een positieve BKR-registratie. Een positieve registratie heeft namelijk invloed op uw leencapaciteit.

Meer over een telefoon met BKR-registratie

Gratis uw BKR-overzicht opvragen

U kunt gratis uw BKR-overzicht opvragen bij het BKR. Let op, dit werkt niet met uw DigiD. Klik hieronder voor meer informatie over het opvragen van uw BKR-overzicht.

BKR overzicht opvragen

Hoe komt u in contact met het BKR?

Adres: Teisterbantlaan 2a, 4006 EB Tiel
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur
Telefoonnummer: 088-1502 500
E-mailadres: info@bkr.nl

Wat zijn de gevolgen van een negatieve BKR-registratie?

Consumenten met een negatieve BKR-registratie zijn in de regel besmet: ‘met deze persoon moet je uitkijken.’ Staat u op de zwarte lijst bij het BKR, dan wordt uw financiële betrouwbaarheid in twijfel getrokken. Iemand wordt als ‘onguur’ beschouwd, enkel op basis van de registratie. Bij de aanvraag van een nieuw krediet zoals een lening of hypotheek wordt een BKR-toets uitgevoerd. Het gevolg van een negatieve BKR-registratie is dat u veelal wordt geboycot. Dit geeft vaak een vertekend beeld; enkel de registratie is bekend, maar een uitleg of toelichting van de persoonlijke situatie ontbreekt op een BKR-overzicht.

In theorie is het mogelijk om met een negatieve BKR-registratie een lening of hypotheek af te sluiten. In de praktijk betekent een negatieve BKR-registratie vrijwel altijd dat een financieringsaanvraag zal worden afgewezen. Banken en kredietverstrekkers nemen vaak niet de moeite om naar uw persoonlijk verhaal te luisteren ingeval u een negatieve BKR-registratie heeft. Duidelijk mag zij dat een negatieve BKR-registratie een enorme belemmering kan opleveren.

De kredietverstrekker die u heeft geregistreerd bij het BKR, meldt uw krediet af als u dit volledig heeft afbetaald. Hierna blijft de (negatieve) registratie nog vijf jaar zichtbaar. Pas na deze vijf jaar verdwijnt de registratie van het BKR-overzicht. Tot die tijd kan een krediet (dat dus allang is afbetaald) alsnog een belemmering vormen en zit u als het ware nog minimaal vijf jaar op het strafbankje bij het BKR.

Een voorbeeld:

U sluit een lening af in 2015. In 2016 lukt het u door bepaalde omstandigheden niet om het maandelijkse termijnbedrag te voldoen. U krijgt een negatieve BKR-registratie (A-codering). Tevens wordt een incassobureau ingeschakeld en wordt het gehele krediet opgeëist (2-codering). U treft een betalingsregeling. In 2017 lukt het u om de achterstand volledig in te lopen. In 2019 heeft u het volledige krediet afbetaald en wordt het krediet afgemeld. Ondanks u al twee jaar weer keurig op tijd heeft betaald, kunt u nog tot 2024 last hebben van dit krediet. Pas in 2024 verdwijnt de volledige registratie van het BKR- overzicht.

Benieuwd of u weer kredietwaardig kunt worden?

Plan een adviesgesprek