EVR registratie verwijderen? Dit is alles wat u moet weten

Op 5 juni 2023 geschreven door drs. Vera van der Vliet
 • Jurist BKR-registraties

Een EVR registratie verwijderen is mogelijk. Maar dit is natuurlijk per zaak verschillend. Wij beoordelen graag of het in uw geval zinvol is om de registratie aan te vechten.

Op deze pagina maakt u kennis met deze vorm van registreren. Ook laten we zien waarom het (voortijdig) verwijderen van een EVR registratie vaak mogelijk is. Mocht u worden geconfronteerd met deze registratie, dan is het belangrijk om te weten wat dit voor u betekent en of u deze registratie kunt aanvechten.

Bekijk het fragment EditieNL over EVR-registraties

Een EVR registratie blijft acht jaar staan in het register van CIS. Heeft u last van deze registratie? Vraag dan een vrijblijvend intakegesprek aan om erachter te komen of wij deze voor u kunnen laten verwijderen.

Intakegesprek aanvragen
Vera van der Vliet
 • Jurist uit het bankwezen met veel financiële kennis
 • Heeft duizenden coderingen weten te verwijderen
Nadine Edelschaap
 • Heeft honderden zaken positief opgelost
 • Creatieve jurist die 'out of the box' denkt
Björn de Haan
 • Heeft ruim 8 jaar ervaring met BKR-procedures
 • Start alleen rechtszaken
Nurettin Kocak
 • Heeft veel respect verworven binnen de BKR-branche
 • Een daadkrachtige en no-nonsense jurist
Jan Doeke Biesheuvel
 • Heeft honderden BKR-zaken opgelost zonder tussenkomst van de rechter
 • Inhoudelijk een zeer sterke jurist
Lisa van Gulik
 • Heeft honderden cliënten met succes bijgestaan
 • Start rechtszaken en procedures bij het Kifid
Deepak Thakoerdien
 • 11 jaar ervaring met procedures tegen de financiële sector
 • De bekendste BKR-deskundige van Nederland
Menno de Boorder
 • Doet alleen de rechtszaken
 • Wint veruit de meeste zaken
Tine Notenboom
 • Gespecialiseerd in rechtszaken
 • Doet alleen de complexe zaken
Mirjosa de Sanders
 • Juridisch medewerker met 5 jaar ervaring binnen Dynamiet
 • Helpt u bij het compleet maken van uw dossier
Berry van Ockenburg
 • Is het van nature met alles oneens, dus ook met BKR-coderingen
Eva Hukshorn
 • Maakt een strategisch plan om uw dossier in goede banen te leiden
Dhirin Alakhramsing
 • Een echte mensenmens
 • Denkt alleen in het belang van de klant
Sharona Boedhai
Michael de Zwart
Marcel Boot
Bekijk ons team
nrc

EVR registratie als een financiële gevangenis van acht jaar

In een groot interview in het NRC omschreef onze eigen Vera van der Vliet een EVR registratie als een financiële gevangenis. Het volgende is een fragment uit het betreffende interview.

„Het EVR is een financiële gevangenis”, zegt jurist Vera van der Vliet. Ze werkt bij Dynamiet Nederland, een bedrijf dat mensen helpt hun opname in het register aan te vechten bij bank, Kifid of rechter. „Banken hebben de macht mensen financieel vast te zetten, te straffen. En dat gebeurt niet altijd op een eerlijke manier.”

„Je belandt vrijwel altijd voor acht jaar in dat EVR-register. Dat is lang niet altijd in verhouding tot wat er is gebeurd”, constateert Van der Vliet. „De een houdt zich als crimineel bezig met witwaspraktijken, de ander vult een vraag op een formulier verkeerd in.”

negatieve bkr registratie - kredietwaardigheid

Wat is een EVR registratie?

Waar vrijwel iedereen wel eens met het fenomeen BKR registratie te maken krijgt, zullen de meeste mensen gelukkig nooit met een EVR registratie geconfronteerd worden.

Veel mensen hebben zelfs vaak nog nooit van EVR registraties gehoord. Toch is het één van de belangrijkste en meest risicovolle registraties die voorkomen in een register.

Een EVR registratie staat voor een registratie in het Externe Verwijzingsregister, een onderdeel van het EVA (Externe Verwijzingsapplicatie) dat het BKR bijhoudt. In dit systeem worden frauderegistraties verzameld, zodat andere kredietverstrekkers dit in kunnen zien. We onderscheiden daarnaast het Interne Verwijzingsregister (IVR).

Het verschil tussen een IVR en een EVR registratie maakt duidelijk waarom verwijdering van een EVR registratie wenselijk kan zijn.

Dynamiet Nederland bespreking

Een EVR registratie verwijderen is moeilijk, maar niet onmogelijk

Het moge duidelijk zijn: een EVR registratie kunt u beter voorkomen dan genezen. Bent u onverhoopt toch tegen een frauderegistratie aangelopen en bent u benieuwd naar uw opties? Dan kan het hoopgevend zijn om te weten dat een EVR registratie aanvechten en verwijderen soms mogelijk is.

Een kredietverstrekker mag u namelijk niet zomaar registreren. Het doel van het register is immers niet om mensen hun leven overhoop te gooien, maar om fraude aan te pakken. Ook kredietverstrekkers moeten daarom – gelukkig – voldoen aan vele strenge eisen bij registratie in het EVR.

Ook zijn er gevallen waarbij de termijn van acht jaar simpelweg veel te lang is. Tot slot kan het ook zo zijn dat een IVR registratie wel terecht tot stand is gekomen, maar niet meer in stand mag worden gehouden.

Zo komt een EVR registratie tot stand

Een EVR registratie kan dus behoorlijk ingrijpende gevolgen hebben en u komt dan ook liever niet in dit bestand terecht. Juist omdat een EVR registratie verwijderen in de meeste gevallen ontzettend moeilijk is.

Door te begrijpen hoe een EVR registratie tot stand komt, bent u als het ware extra bewapend tegen dit type registratie.

Een EVR registratie komt meestal tot stand bij de aanvraag van een financiering. Wanneer u een financieringsaanvraag indient, wordt u gevraagd om bepaalde stukken te overleggen. Een loonstrook, werkgeversverklaring of bankafschrift bijvoorbeeld.

De kredietverstrekker gebruikt deze stukken om te bepalen of het krediet wel of niet aan u wordt toegekend.

Wat veel mensen zich niet beseffen, is dat de inhoud van de stukken door de kredietverstrekker wordt gecontroleerd. Zo kan er gebeld worden met uw werkgever of met de bank waarvan u het afschrift heeft opgestuurd.

Bij deze controle kan de kredietverstrekker tot de conclusie komen dat u onjuiste documenten heeft verstrekt. Het bankafschrift kan onjuiste gegevens bevatten, of de werkgeversverklaring blijkt van een bedrijf waar u niet (meer) werkzaam bent. De verstrekker zal u dan meestal direct registreren in het EVR.

Dat wil lang niet altijd zeggen dat er ook daadwerkelijk sprake was van een frauduleuze intentie. Een fout is immers snel gemaakt. Helaas blijkt de kredietverstrekker hier in de praktijk vaak aan voorbij te gaan, met als gevolg dat u als fraudeur op de hierboven genoemde – en zo gevreesde – zwarte lijst komt te staan.

De beste manier om EVR registratie te voorkomen is dan ook om altijd zeer goed te letten op welke stukken u overlegt en of deze volledige juist zijn.

Intakegesprek aanvragen

Vraag en antwoord

Wat zijn de gevolgen van een EVR registratie?

Wat is het verschil met IVR registratie?

Wat is een SFH registratie?

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews