Wat betekent een code 3 bij BKR?

Op 5 augustus 2023 geschreven door mr. Mirjosa de Sanders
  • Juridisch secretariaat

Een 3-codering is een bijzonderheidscode die het BKR aan een bij hen geregistreerd krediet kan toekennen. Deze code geeft aan dat er sprake is geweest van een afboeking of kwijtschelding van €250,- of meer op de schuld.

Deze codering bestaat om aan te geven wat er met een betalingsachterstand (te herkennen aan de code “A” van “Achterstandsmelding”) aan de hand is.

Het ontstaan van een BKR code 3

Het BKR – Bureau Krediet Registratie – houdt een overzicht bij van de kredieten, leningen en schulden die iemand is aangegaan.

Zolang de aflossingen daarop netjes op tijd betaald blijven worden, gaat het om een zogenaamde positieve registratie. Loopt u bij de terugbetaling van de lening een achterstand op en doet u er te lang over om die weer in te lopen? Dan wordt dit omgezet in een negatieve registratie.

Dit leidt tot een “A” achter het krediet. Deze code A staat voor “Achterstandsmelding”.

Om aan te geven wat er verder met die achterstand aan de hand is, maakt het BKR gebruik van een aantal bijzonderheidscodes. De 3-codering is er hier één van.

Meer informatie over BKR-coderingen

Wat de code 3 zegt over de achterstand

Een code 3 geeft aan dat er over de achterstand en het krediet in kwestie, ten minste €250,- door de kredietverstrekker is afgeboekt of kwijtgescholden.

Vaak wordt zo’n regeling getroffen wanneer de verstrekker er geen vertrouwen meer in heeft het volledige bedrag nog terug te gaan krijgen. In ruil voor de onmiddellijke terugbetaling van een bepaald gedeelte van de som, wordt dan bijvoorbeeld een deel of de rest van de schuld kwijtgescholden.

Is hierna het krediet afgesloten, dan gaat de codering vergezeld van een einddatum. Ontbreekt deze, dan is dit een teken dat de schuld nog “openstaat” maar dat hier toch een afboeking op heeft plaatsgevonden.

Dit maakt van een 3-codering een erg lastige en hardnekkige codering. Toch is het in sommige gevallen mogelijk van zo’n BKR-codering af te komen.

Wordt u in de weg gezeten door een BKR code 3? Dan vergroot u uw kans op succes aanzienlijk door een professionele partner in de arm te nemen. De juristen van Dynamiet Nederland hebben jarenlange ervaring met het aanvechten en verwijderen van BKR-registraties.

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews