Hoe kan ik van mijn BKR-registratie afkomen?

Op 27 mei 2021 geschreven door Berry van Ockenburg
 • Juridisch adviseur

Staat een BKR-registratie uw (zakelijke) lening, leaseauto of hypotheek in de weg? Heeft u het gevoel uw dromen als gevolg van die registratie on hold te moeten zetten? Geen nood! Ontdek hoe van uw BKR-registratie afkomen u kan helpen die dromen tóch binnen handbereik te brengen.

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over het van een BKR-registratie afkomen.

Eerst leggen we uit hoe een BKR-registratie eigenlijk tot stand komt. Daarna gaan we in op de vraag waarom het nodig kan zijn van een BKR-registratie af te komen. Tot slot leggen we uit hoe wij u kunnen helpen om van uw BKR-registratie af te komen.

Inhoud:

 • Hoe komt een BKR-registratie eigenlijk tot stand?
 • Waarom van een BKR-registratie afkomen nodig kan zijn
 • Hoe kan ik van mijn BKR-registratie afkomen?
 • Veelgestelde vragen

Hoe werkt het verwijderen van een BKR-registratie?

Hoe komt een BKR-registratie eigenlijk tot stand?

Een BKR-registratie duidt op een lening die u bent aangegaan, die is geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Het BKR houdt een overzicht bij van verschillende aan u verstrekte leningen. Dit verschaft toekomstige kredietverstrekkers inzicht in uw krediethistorie, zodat die kunnen bepalen of het verantwoordelijk is u een nieuwe lening toe te kennen.

U kunt bijvoorbeeld geregistreerd staan als u:

 • Een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebt afgesloten
 • Aankopen doet met een creditcard
 • Rood staat op uw bankrekening
 • Een private lease contract hebt
 • Gebruik maakt van een abonnement met mobiele telefoon met een waarde van meer dan 250 euro

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR. Ook is het goed om te weten dat een hypotheek alleen een (negatieve) BKR-registratie oplevert bij een betalingsachterstand van drie termijnen.

In de gevallen uit de opsomming gaat het om zogenaamde positieve BKR-registraties. Loopt u op één van deze registraties een betalingsachterstand op, dan kan deze worden omgezet in een negatieve BKR-registratie.

Waarom van een BKR-registratie afkomen nodig kan zijn

Het zijn vooral de negatieve BKR-registraties die voor problemen kunnen zorgen. Daarbij is voor de (nieuwe) verstrekker immers te zien dat u al eerder een betalingsachterstand heeft opgelopen.

Zelfs na het volledig aflossen van de lening, blijft de registratie nog zeker 5 jaar staan. Er staat weliswaar een einddatum bij zodat duidelijk is dat u de lening inmiddels heeft afgelost, maar voor kredietverstrekkers blijft het een reden tot voorzichtigheid.

Dat kan het verkrijgen van een nieuwe (zakelijke) lening of hypotheek uiteraard erg bemoeilijken.

Maar ook een positieve BKR-registratie heeft nadelen, met name bij de aanvraag van een (nieuwe) hypotheek. De hypotheekverstrekker kijkt namelijk naar het bedrag dat u per maand moet aflossen. Dit heeft invloed op de maximale hypotheek die u kunt krijgen, aangezien het druk zet op hoeveel geld u maandelijks te besteden heeft.

Gelukkig is een BKR-registratie verwijderen in de meeste gevallen heel goed mogelijk.

Hoe kan ik van mijn BKR-registratie afkomen?

Van een BKR-registratie afkomen kan op verschillende manieren. Hieronder bespreken we uw opties.

1: Van BKR-registratie afkomen met een gespecialiseerde partner

Van een BKR-registratie afkomen is een specialistisch karwei, waarbij u al snel tegen het nodige technische en juridische jargon oploopt.

De eenvoudigste weg – met de grootste kans van slagen – bewandelt u dan ook met ondersteuning van een gespecialiseerd bedrijf zoals Dynamiet Nederland.

In een paar stappen helpen wij u van uw BKR-registratie af:

 1. Vul het formulier in of neem telefonisch contact met ons op
 2. Eén van onze adviseurs brengt samen met u uw situatie in kaart en zet uw aanvraag door naar de acceptatieafdeling
 3. Daar wordt bepaald of uw verzoek door ons wordt goedgekeurd of afgekeurd
 4. Bij goedkeuring ontvangt u van ons een offerte en een overzicht van de gegevens die nodig zijn voor de verdere verwerking van uw aanvraag
 5. U krijgt een vaste jurist BKR-registratie toegewezen, die alles in het werk gaat stellen om uw probleem te verhelpen. Uiteraard houden wij u tijdens de procedure op de hoogte van de voortgang

U ontvangt een eindverslag met daarin het behaalde resultaat. In veel gevallen komt u hierna weer in aanmerking voor een lening of hypotheek

Bekijk onze introductievideo met mr. Frank Visser

Wilt u ook door ons geholpen worden om van uw BKR-registratie af te komen?

Intakegesprek aanvragen

2: Bezwaar maken om van uw BKR-registratie af te komen

Om zelf bezwaar te maken tegen een BKR-registratie, is het allereerst belangrijk om duidelijk in beeld te krijgen hoe u geregistreerd staat. Hiervoor kunt u via het BKR zelf uw kredietgegevens (gratis) inzien.

Vervolgens is het zaak om te bepalen of de BKR-registratie terecht is of niet. Staat er bijvoorbeeld een betalingsachterstand die allang is ingelost? Dan kan het lonen om bezwaar aan te tekenen.

Dat doet u bij de kredietverstrekker waar de registratie betrekking op heeft:

 • Geef aan waarom u het oneens bent met de registratie;
 • Omschrijf welke nadelige gevolgen dit voor u heeft (bijvoorbeeld moeilijkheden bij het verkrijgen van een hypotheek);
 • Onderbouw uw bezwaar waar mogelijk met documentatie die uw gelijk aantonen.

Ook in het geval van een terechte BKR-registratie is het in veel gevallen mogelijk om hier vanaf te komen. Bij Dynamiet Nederland zijn we hierin gespecialiseerd.

3: Van uw BKR-registratie afkomen via de Geschillencommissie

Komt u er samen met de kredietverstrekker niet uit en bent u het oneens met de BKR-registratie? Dan is een stap naar de Geschillencommissie-BKR of de rechter uw volgende optie. Hieronder leggen we de stap naar de geschillencommissie in een notendop uit.

Een procedure bij de geschillencommissie start u op middels een klachtenbrief, waarin u de situatie en uw bezwaar zo duidelijk mogelijk omschrijft. Ook dient u een kopie van de oorspronkelijke correspondentie met de kredietverstrekker toe te voegen.

Let wel: een gang naar de Geschillencommissie is niet altijd even makkelijk en is tijdrovend. Gemiddeld neemt een procedure 12 maanden in beslag. Daarnaast doet de Geschillencommissie een bindende uitspraak. Dat betekent dat u en de kredietverstrekker zich bij de uitspraak moeten neerleggen.

Meer informatie over het aanvechten van een BKR-registratie, leest u op de pagina over de Geschillencommissie BKR.

Conclusie: hoe kan ik van mijn BKR-registratie afkomen?

Een BKR-registratie kan uw grootse dromen voor de toekomst soms lelijk in de weg zitten. Gelukkig is van uw BKR-registratie afkomen in veel gevallen prima mogelijk.

Zoals we in dit artikel hebben besproken is het – zeker wanneer u overtuigd bent dat de registratie onterecht is – mogelijk deze zelf aan te vechten.

U kunt zich echter ook veel moeite en frustratie besparen door ons in te schakelen om van uw BKR-registratie af te komen. Bovendien vergroot u daarmee uw kans op succes, doordat u bij ons wordt bijgestaan door een gespecialiseerde BKR-jurist en profiteert van onze jarenlange ervaring.

Laat uw dromen dus ook niet langer in de weg staan door die BKR-registratie en onderneem vandaag nog actie om er vanaf te komen.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik van een negatieve BKR-registratie af?

Hoe weet ik of ik een negatieve BKR-registratie heb?

Hoe lang duurt het verwijderen van een BKR-registratie?

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews