Verschillende soorten BKR-coderingen
Om in één opslag te zien met wat voor soort registratie we te maken hebben, hanteert het BKR een aantal algemene coderingen. Dit worden ook wel een bijzonderheidscoderingen of BKR-coderingen genoemd. Elke codering heeft een eigen betekenis:
Code A – Achterstandscodering:
Bij een het overschrijden van de betalingstermijn wordt de betalingsachterstand geregistreerd met een A-codering. afhankelijk van de kredietsoort wordt een achterstand meestal gemeld na twee of drie maanden. Een A2 codering ontstaat bijvoorbeeld als een kredietaanbieder vraagt om de kredietachterstand in één keer terug te betalen.
Code H – Herstelcodering:
Lukt het u om de achterstand in te lopen? Dan wordt dit herstel doorgegeven bij het BKR met een H-codering. Is het krediet niet alleen hersteld maar ook helemaal afbetaald? Dan wordt er een einddatum geplaatst.
Code 1 – Betalingsregeling:
Lukt het om een betalingsregeling of aflossingsregeling te treffen na een ontstane achterstand? dan wordt er een 1-codering geplaatst. Dit laat zien dat u actief bezig bent met het inlopen van de betalingsachterstand.
Code 2 – Opeisen van de gehele vordering:
Bij een code 2 eist de kredietverstrekker het gehele bedrag op dat nog betaald moet worden, dus niet alleen het achterstallige bedrag. In veel gevallen wordt hier ook een incassobureau ingeschakeld door de kredietverstrekker welke de vordering overneemt.
Code 3 – Een 3-codering kan twee betekenissen hebben:
- Afboeking: een kredietverstrekker kan besluiten een bedrag intern af te boeken. Dit is een bedrag van minimaal € 250,- of meer. De kredietverstrekker verwacht een bepaald bedrag niet meer van u te ontvangen en boekt het dus alvast af en laat het dossier voorlopig even rusten. U kunt dit zien als een manier om uw financiën weer op orde te krijgen.
- Kwijtschelding: in een aantal gevallen kan er worden besloten om een bepaald bedrag kwijt te schelden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij u een bedrag betaalt om de schuld af te kopen, of als u een schuldsaneringstraject goed hebt doorlopen. In beide gevallen wordt een gedeelte kwijt gescholden welke u niet meer hoeft te betalen; de kredietverstrekker plaatst dan een code 3 op het BKR-overzicht. Op dezelfde dag wordt ook een einddatum geplaatst.
Tip: hoe kan ik zien of er sprake is van afboeking of kwijtschelding? Bij kwijtschelding is de datum van de code 3 gelijk aan de einddatum op het BKR-overzicht, bij een afboeking is dit niet het geval.
Let op: de kredietverstrekker is wel verplicht om binnen 5 jaar een herinnering te sturen om het openstaande bedrag te betalen. Doet de kredietverstrekker dit niet? Dan verjaart de lening. Voor meer informatie over verjaring, klik hier.
Code 4 – Onbereikbaarheid:
Een code 4 wordt geplaatst als u voor langere tijd onbereikbaar bent (geweest) voor de kredietverstrekker, waarmee het onmogelijk was om de vordering te innen; uw woon- of verblijfplaats en verdere contactgegevens waren onbekend.
Code 5 – Preventieve betalingsregeling hypotheek:
Een code 5 komt weinig voor. Een kredietverstrekker plaatst tijdelijk deze code ingeval er een preventieve betalingsregeling is getroffen voor een kleine hypotheekachterstand. De achterstand is nog te klein voor een A-codering. Na afronding van de betalingsregeling wordt de code 5 verwijderd (in tegenstelling van een code 1).
Code 9 – juridische geschil
Als u een (juridisch) conflict krijgt met een kredietverstrekker kunt u deze code krijgen.
Plan een vrijblijvend gesprek in met één van onze specialisten