4.7514 reviews

BKR-coderingen

Welke BKR codering heb ik?

Om te achterhalen welke BKR-codering je hebt, kun je jouw BKR-overzicht gratis opvragen via de website van het BKR. Dit overzicht toont alle actuele coderingen die op jouw naam staan geregistreerd.

Zo voer je een BKR-check uit

  • Stap 1: Ga naar de website van het BKR en identificeer jezelf online met je bankrekening via iDIN.
  • Stap 2: Vul je persoonsgegevens in en maak een account aan. Dit neemt slechts een minuut van je tijd in beslag.
  • Stap 3: Bekijk en controleer je BKR-gegevens gratis.

 

Een BKR-codering kan je financiële toekomst in de weg staan. Deze negatieve registratie maakt het vrijwel onmogelijk om een nieuwe lening of hypotheek af te sluiten. Gelukkig is er een manier om je BKR-codering te verwijderen.

Wat is een BKR-Codering?

Een BKR-codering is een code die verbonden is aan je BKR-registratie. Je krijgt deze codering wanneer er sprake is van een betalingsachterstand. Deze negatieve registratie blijft minimaal vijf jaar staan. Gedurende deze periode is het bijna onmogelijk om een nieuwe lening of hypotheek af te sluiten, omdat banken en kredietverstrekkers jou als een financieel risico beschouwen.

Wat zijn BKR-coderingen en hun betekenissen?

Om in één oogopslag te zien met wat voor soort registratie we te maken hebben, hanteert het BKR een aantal algemene coderingen, ook wel bijzonderheidscoderingen genoemd. Elke codering heeft een eigen betekenis:

Code A – Achterstandscodering:

Een code A staat voor ‘Achterstand’ en is de lichtste codering. Deze code krijg je bij een achterstand van twee of drie maanden.

Code H – Herstelcodering:

Lukt het om de achterstand vrij snel in te lopen? Dan wordt dit herstel doorgegeven bij het BKR met een H-codering. Bij een achterstand van langere duur, krijg je in principe geen herstelcodering.

Code 1 – Betalingsregeling:

Lukt het om een betalingsregeling of aflossingsregeling te treffen na een ontstane achterstand? Dan wordt er een 1-codering geplaatst. Dit laat zien dat je actief bezig bent met het inlopen van de betalingsachterstand.

Code 2 – Opeisen van de gehele vordering:

Bij een code 2 eist de kredietverstrekker het gehele bedrag op dat nog betaald moet worden, dus niet alleen het achterstallige bedrag. Vaak wordt een incassobureau ingeschakeld. Een code 2 wordt gezien als een zware code.

Code 3 – Afboeking of kwijtschelding:

  • Afboeking: Een kredietverstrekker kan besluiten een bedrag van minimaal €250,- intern af te boeken.
  • Kwijtschelding: Een bepaald bedrag kan worden kwijtgescholden, bijvoorbeeld na een schuldafkoop of schuldsanering. Bij kwijtschelding is de datum van de code 3 gelijk aan de einddatum op het BKR-overzicht.

Code 4 – Onbereikbaarheid:

Deze codering wordt geplaatst als je voor langere tijd onbereikbaar bent voor de kredietverstrekker, waardoor het onmogelijk is om de vordering te innen.

Code 5 – Preventieve betalingsregeling hypotheek:

Deze code wordt tijdelijk geplaatst bij een kleine hypotheekachterstand waarvoor een preventieve betalingsregeling is getroffen.

Code 9 – Juridisch geschil:

Als je een (juridisch) conflict hebt met een kredietverstrekker, kun je deze code krijgen.

hypotheek met bkr

Gevolgen van een BKR-codering: geen hypotheek

Heeft u een of meerdere BKR-coderingen? Dan heeft u te maken gehad met een bijzondere situatie waarbij u bijvoorbeeld uw hypotheek niet op tijd kon afbetalen. Uw hypotheekverstrekker is verplicht dit te melden bij het BKR. Het plaatsen van een BKR-codering heeft tot gevolg dat u te maken heeft met een negatieve BKR-registratie. De BKR-coderingen of bijzonderheidscoderingen kunnen vele betekenissen hebben, maar hebben vaak hetzelfde gevolg: u kunt geen nieuwe lening of hypotheek afsluiten.

Als u een nieuwe lening, krediet of hypotheek aanvraagt, voert de kredietverstrekker een BKR-check uit. Indien blijkt dat er een of meerdere BKR-coderingen op uw BKR-overzicht worden vermeld, wordt u beschouwd als potentiële wanbetaler. Helaas laat uw BKR-overzicht enkel de BKR-coderingen zien, wat vaak een vertekend beeld geeft. Soms is het krediet al jaren geleden afgelost of is de achterstand al lange tijd hersteld, wat niet altijd afgelezen kan worden.

BKR codering verdwijnt pas na vijf jaar

Let op: u wordt dus ook belemmerd bij de aanvraag van een nieuw krediet of hypotheek, als u uw lening waarop de coderingen betrekkingen hebben inmiddels hebt hersteld, of zelfs volledig hebt afbetaald. Een BKR-codering verdwijnt in principe pas vijf jaar nadat het krediet volledig is afbetaald. Deze termijn van vijf jaar is altijd hetzelfde en niet afhankelijk van de soort codering.

Hypotheek met BKR-registratie: de voorwaarden

Hoe kom ik van mijn BKR-codering(en) af?

Wenst u een nieuwe lening aan te vragen en wordt u belemmerd door uw BKR-codering(en)? Het is mogelijk om de coderingen te laten verwijderen. Controleer allereerst of de gegevens op uw BKR-overzicht juist zijn. Neem indien nodig contact op met uw kredietverstrekker.

De hoogste rechter in Nederland (Hoge Raad) heeft bepaald dat een BKR-codering verwijderd moet worden als uw persoonlijke belang zwaarder weegt dan het algemeen belang van de kredietverstrekker(s). Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij u wenst om een woning aan kopen, maar wordt belemmerd door een achterstandscodering als gevolg van een korte periode werkloosheid in het verleden. In dat geval dient uw kredietverstrekker de codering(en) te verwijderen.

BKR codering vrij worden

Om BKR codering vrij te worden, kunt u Dynamiet inschakelen. Wij hebben al velen voor u geholpen om BKR codering vrij te worden en hebben hierdoor uitgebreide ervaring met de specifieke werkwijzen van verschillende kredietverstrekkers en banken.

Om na te gaan of uw BKR-registratie verwijderd kan worden, hanteren wij een checklist. Vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan om na te gaan hoe wij u kunnen helpen om codering vrij te worden.

Advies nodig?

Dynamiet Nederland helpt u graag bij het verwijderen van uw negatieve codering(en). Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem dan vooral contact op met een van onze klantadviseurs voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Hierbij bekijken we uw situatie en beoordelen we of u voldoet aan onze voorwaarden.

Intakegesprek aanvragen

Vragen over BKR coderingen

Wat is een BKR codering?

Wanneer krijg ik een BKR codering?

Kan ik geld lenen zonder bkr codering te krijgen?

Hoe verwijderen wij coderingen?

Kun je een negatieve BKR-codering zelf verwijderen?

Onze BKR-coderingen specialisten

Deepak Thakoerdien
  • 11 jaar ervaring met procedures tegen de financiële sector
  • De bekendste BKR-deskundige van Nederland
Jan Doeke Biesheuvel
  • Heeft honderden zaken opgelost zonder tussenkomst van de rechter
  • Inhoudelijk een zeer sterke jurist
Lisa van Gulik
  • Heeft honderden cliënten met succes bijgestaan
  • Start rechtszaken en procedures bij het Kifid
Nurettin Kocak
  • Heeft veel respect verworven binnen de juridische dienstverlening
  • Een daadkrachtige en no-nonsense jurist
Bekijk ons hele team

Klanten over ons

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews