BKR check uitvoeren

Bekijk in 3 stappen of je bij het BKR staat geregistreerd

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen en betalingsachterstanden van consumenten in Nederland. Ben je van plan een hypotheek of lening af te sluiten en vraag je je af of een BKR-registratie invloed kan hebben op je aanvraag? Geen zorgen! Hieronder leggen we uit hoe je een BKR-check kunt uitvoeren.

Uitlegvideo: BKR-registratie opvragen

  Voer hier een BKR-check uit

  • Stap 1: Ga naar de website van het BKR en identificeer jezelf online met je bankrekening via iDIN.
  • Stap 2: Vul je persoonsgegevens in en maak een account aan. Dit neemt slechts een minuut van je tijd in beslag.
  • Stap 3: Bekijk en controleer je BKR-gegevens gratis.

  Let op. iDIN is niet hetzelfde als DigiD. Met iDIN log je in op dezelfde manier als je gewend bent bij je eigen bank, waarmee je jezelf online identificeert.

  BKR-check doen

  Belangrijk: Wanneer je je BKR-overzicht raadpleegt, besteed dan extra aandacht aan het kopje ‘Bijzonderheden’. Als hier een code staat, dan heb je een negatieve registratie. Dit levert hinder op bij het afsluiten van een hypotheek of lening.

  Uitleg van de codes op jouw BKR-overzicht

  A2 codering verwijderen

  Als je jouw BKR-overzicht hebt opgevraagd en een registratie ziet, kun je verschillende letter- en cijfercodes tegenkomen. Deze codes helpen het BKR snel te identificeren welk type registratie je hebt.

  Wat betekenen de codes?

  • Code A: Er is sprake van een betalingsachterstand.
  • Code H: De betalingsachterstand is ingelopen.
  • Code 1: Je bent actief bezig met het inlopen van de betalingsachterstand.
  • Code 2: De kredietverstrekker eist het volledige openstaande bedrag op, niet alleen het achterstallige deel.
  • Code 3: De kredietverstrekker heeft besloten het bedrag intern af te lossen of heeft het bedrag kwijtgescholden.
  • Code 4: Je was voor een langere periode onbereikbaar voor de kredietverstrekker.
  • Code 5: Er is een kleine betalingsachterstand op je hypotheek.
  • Code 9: Er is een juridisch conflict met de kredietverstrekker.
  Meer uitleg over coderingen

  BKR-codering verwijderen

  Is jouw BKR-registratie onredelijk? Ons deskundige team staat klaar om je te assisteren bij het verwijderen van dergelijke registraties.

  Intakegesprek aanvragen

  Zo voert u een BKR check uit

  Een BKR check uitvoeren is gelukkig heel eenvoudig en bovendien gratis. Hieronder laten we u stap voor stap zien hoe u zo’n check doet. Op het BKR overzicht dat u dan ontvangt ziet u in één oogopslag welke kredieten en leningen u heeft afgesloten en welke coderingen hierop rusten.

  Meer over de verschillende coderingen die u kunt tegenkomen leest u in onze basisgids over BKR registratie.

  Dat geeft veel inzicht en duidelijkheid over uw eigen kredietwaardigheid. Prettig, wanneer u van plan bent om bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten. Een BKR check uitvoeren is zo gebeurd, maar geeft veel duidelijkheid.

  Tip: Sla je overzicht op, zodat je het altijd bij de hand hebt zonder opnieuw te moeten inloggen. Maak bijvoorbeeld een screenshot of print het overzicht uit.

  negatieve bkr registratie - kredietwaardigheid

  Hoe controleer ik mijn BKR overzicht?

  Na het opvragen, is het belangrijk om te controleren of uw BKR overzicht klopt. Dit doet u aan de hand van drie belangrijke factoren.

  1. Op uw BKR overzicht staan alle kredieten en leningen die u heeft lopen of die recent zijn beëindigd. Controleer of deze gegevens juist zijn.
  2. Controleer uw persoonsgegevens op de kredieten. Zijn deze niet juist? Neem dan contact op met de kredietverstrekker.
  3. Heeft u een krediet (recent) volledig afbetaald? Controleer of de kredietverstrekker dit heeft verwerkt. Dat doet u door na te gaan of er onder het kopje ‘werkelijke einddatum’ een datum is geplaatst.

  Wanneer uw BKR overzicht in de basis klopt, is het tijd om te kijken naar eventuele coderingen waarmee u te maken heeft.

  Check op welke manier u geregistreerd bent

  Nu is het tijd om in kaart te brengen op welke manier u BKR geregistreerd bent. We onderscheiden daarbij twee typen noteringen.

  Een positieve BKR registratie duidt op een lopende lening of krediet, waarvan u de aflossingen altijd netjes op tijd heeft betaald.

  Wanneer u bij één of meerdere kredieten betaalachterstand heeft (gehad), dan ziet u dit op het overzicht terug als een negatieve BKR registratie. Deze is te herkennen aan de bij het krediet vermelde “bijzonderheidscoderingen”.

  Dit checkt u eenvoudig onder het kopje “bijzonderheden”. Ziet u hier een codering (een letter, eventueel gecombineerd met een cijfer: bijvoorbeeld “A” of “A2”)? Dan heeft u een negatieve BKR registratie. Staat er enkel een streepje, dan betreft het een positieve registratie.

  Wilt u de codering die u ziet staan beter begrijpen? Bekijk dan ons overzicht van BKR coderingen.

  Dynamiet BKR registratie

  Doe altijd een BKR check voor de aanvraag van een creditcard of hypotheek

  Het kan heel goed zijn dat u zonder het te weten een BKR registratie op uw naam heeft. Het BKR registreert meer schulden dan veel mensen denken. Bovendien kan zelfs een kleine betalingsachterstand al leiden tot een negatieve registratie.

  Aangezien kredietverstrekkers dit overzicht gebruiken om te bepalen of ze u een (nieuw) krediet willen verstrekken, is het verstandig om altijd een BKR check uit te voeren voordat u een lening, hypotheek of creditcard aanvraagt.

  Een creditcard of hypotheek met BKR registratie aanvragen kan namelijk een lastig karwei blijken. Door vooraf een BKR check uit te voeren, voorkomt u dus dat u voor verrassingen komt te staan. Bovendien kunt u dan direct handelen om de kans dat uw aanvraag wordt goedgekeurd te vergroten.

  Dynamiet Nederland kijkt naar de kansen met een negatieve registratie

  Een negatieve BKR registratie kan vele oorzaken hebben en betekent niet per definitie dat u een wanbetaler bent. Helaas zult u in de praktijk toch vaak op die manier behandeld worden. Een bank neemt liever geen risico’s en zal uw aanvraag van een hypotheek daarom meestal afwijzen.

  De omstandigheden van de negatieve registratie worden hierbij niet in beschouwing genomen, terwijl het heel goed kan dat er een duidelijke aanwijsbare oorzaak was voor uw betalingsachterstanden, buiten uw schuld om. Extra vervelend is, dat een negatieve codering nog vijf jaar zichtbaar blijft nádat u de volledige schuld heeft afbetaald.

  Bij Dynamiet Nederland zetten we ons er elke dag voor in om mensen in deze situaties te helpen om door te kunnen met hun leven.

  Dynamiet Nederland bespreking

  Uw BKR-registratie verwijderen

  Heeft u te maken met een negatieve BKR registratie en wordt u belemmerd bij het aanvragen van een nieuw krediet? Staat de codering de aankoop van uw droomwoning in de weg?

  Dynamiet Nederland helpt u graag om uw dromen tóch mogelijk te maken. Door onze jarenlange ervaring met het bemiddelen met kredietverstrekkers en het starten van zowel juridische als gerechtelijke procedures, kunnen wij u in veel gevallen helpen registratie vrij te worden. Een nieuwe start, zodat u weer vooruit kunt kijken.

  Natuurlijk staat het u ook vrij om zelf de BKR-registratie te laten verwijderen. Hiervoor hebben wij voor u een gratis voorbeeldbrief opgesteld.

  Ontdek – gratis en vrijblijvend – hoe Dynamiet Nederland u kan helpen

  Heeft u een BKR check gedaan en bent u benieuwd hoe Dynamiet Nederland u verder kan helpen met wat u daarbij gevonden heeft?

  Plan dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze specialisten. Samen brengt u dan uw situatie en kansen in kaart, zodat u snel weet waar u aan toe bent. Samen werken we vervolgens toe naar de beste oplossing.

  Veelgestelde vragen

  Hoe voer ik een BKR-check uit?

  Hoe controleer ik of mijn BKR-overzicht klopt?

  Wat zijn positieve en negatieve BKR-registraties?

  Wat houdt een BKR-toetsing in?

  Klanten over ons

  Kunnen wij u helpen?

  Officiële bomenplanter

  Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

  Intakegesprek aanvragen Bellen
  4.7 444 reviews