Hoe weet je of je een (negatieve) BKR-registratie hebt?

Op 15 mei 2023 geschreven door Berry van Ockenburg
 • Juridisch adviseur

Een negatieve BKR-registratie kan uw toekomstdromen lelijk in de weg staan. Maar, hoe weet u eigenlijk of u een BKR-registratie hebt op uw naam? Geen zorgen! In deze blog laten we u zien hoe u daar heel eenvoudig achter kunt komen.

Dat doen we aan de hand van twee vragen:

 • Hoe weet ik of ik een BKR-registratie heb?
 • Hoe weet ik of ik een negatieve BKR-registratie heb?

Op het eerste gezicht lijkt dat min of meer dezelfde vraag, maar in de praktijk kunnen ze heel andere consequenties hebben. Hoe? Ook dat bespreken we hieronder.

Maar laten we bij het begin beginnen. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te weten of u een (negatieve) BKR-registratie hebt?

Waarom het belangrijk is om te weten of u een negatieve BKR-registratie heeft

Bent u van plan een hypotheek, leasecontract of ander soort (zakelijke) lening af te sluiten? Dan is inzicht in uw financiële situatie natuurlijk van groot belang.

Een term die daarbij vaak voorbij komt, is de BKR-registratie. Dat is een bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) geregistreerde lening of schuld op uw naam, inclusief de betalingsgeschiedenis daarvan.

Het BKR houdt hier een overzicht van bij zodat banken (en andere leningverstrekkers) inzicht hebben in iemands kredietgeschiedenis.

Met andere woorden: heeft u in het verleden een betalingsachterstand opgelopen op een schuld of lening? Dan kan een toekomstige kredietverstrekker dit terugzien in uw BKR-registratie en zal hij minder geneigd zijn u een (nieuwe) lening te verstrekken.

Inzicht in eventuele BKR-registraties op uw naam is dus belangrijk om niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij aanvraag van een (zakelijke) lening of hypotheek.

Maar hoe weet u of u een BKR-registratie heeft? En wat voor gevolgen kan dat in uw geval hebben?

Hoe weet ik of ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie duidt dus op een bij stichting BKR geregistreerde lening of schuld. Tot vijf jaar na het aflossen van de schuld blijft deze registratie staan.

De eenvoudigste manier om te weten of u een BKR-registratie heeft, is dan ook na te gaan of u in de afgelopen 5 jaar een lening of schuld hebt gehad.

U heeft een BKR-registratie wanneer u:

 • Een persoonlijke lening of krediet van meer dan €250,- afsluit
 • Aankopen doet met een creditcard
 • Rood staat op uw bankrekening
 • Een private leasecontract afsluit
 • Een telefoonabonnement aangaat met een telefoon van meer dan €250,-

We spreken in deze gevallen ook wel een positieve BKR-registratie. Positief wil in dit geval zeggen: u heeft wel een lening (gehad), maar u betaalde de aflossing daarvan altijd netjes op tijd.

Een studieschuld leidt niet tot een registratie bij het BKR. Toch wordt er bij de verstrekking van een hypotheek wel naar gevraagd. De aflossing van deze schuld zorgt immers voor een maandelijkse betalingsverplichting, wat een (negatieve) invloed heeft op het bedrag dat u maandelijks kunt aflossen op de hypotheek. (Datzelfde kan overigens gelden voor betalingsverplichtingen die wel zijn geregistreerd, zoals een private leasecontract.)

Ook een lopende hypotheek staat niet geregistreerd. Loopt u echter een betalingsachterstand op in de aflossing van uw hypotheek, dan kan hier verandering in komen. We spreken dan van een negatieve BKR-registratie.

Hoe weet ik of ik een negatieve BKR-registratie heb?

Wanneer u betalingsverplichtingen op een lopende schuld of lening (langere tijd) niet nakomt, wordt de positieve registratie daarvan omgezet in een negatieve BKR-registratie.

Zoals gezegd geldt hetzelfde voor een hypotheekschuld waarop u een betalingsachterstand oploopt.

Hoe ziet zo’n negatieve BKR-registratie eruit?

Eigenlijk heel simpel. Het gaat om een BKR-registratie waarbij u een betalingsachterstand hebt opgelopen. Oftewel: u hebt niet voldaan aan de betalingsverplichtingen voor uw lening of schuld.

Voor lening- en kredietverstrekkers is zo’n negatieve BKR-registratie zichtbaar wanneer zij uw kredietwaardigheid controleren. Vaak zijn zij er niet happig op om een (nieuw) krediet te verstrekken aan iemand met een negatieve BKR-registratie, die immers al problemen heeft (gehad) met het terugbetalen van een eerdere lening of schuld.

U kunt een negatieve BKR-registratie hebben door:

 • Rood staan op een bankrekening en dit niet tijdig aanvullen
 • Creditcard betalingen niet op tijd aflossen
 • Een uitgestelde betaling niet voldoen
 • Het missen van meer dan drie betalingstermijnen op een hypotheek
 • Niet op tijd betalen van het maandelijkse bedrag bij een private leasecontract of een abonnement inclusief mobiele telefoon
 • Niet tijdig aflossen bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet

Helaas geldt voor BKR-registraties dat zij – ook na het aflossen van de lening of schuld – gemiddeld nog zo’n vijf jaar blijven staan.

Dat betekent dat u nog lange tijd door de gevolgen van een periode die inmiddels achter u ligt, kunt worden geremd in uw huidige leven.

Uw situatie kan in die vijf jaar natuurlijk volledig veranderd zijn, waardoor u er financieel (veel) gezonder voorstaat dan in de periode dat u die negatieve BKR-registratie opliep.

Wilt u uw dromen in het heden niet in de weg laten staan door een betalingsachterstand uit het verleden? Dan kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of de BKR-registratie verwijderen in uw geval een optie is.

Nu weet ik of ik een BKR-registratie heb, maar hoe kom ik daar weer vanaf?

Zoals u heeft kunnen lezen, kan een positieve BKR-registratie vooral invloed hebben op de hoogte van een hypotheek of lening door de maandelijkse betalingsverplichting achter de registratie.

Is de lening of schuld afgelost – en heeft u dus geen betalingsverplichting meer – dan zal de registratie dus ook geen invloed hebben op de hoogte of voorwaarden van een eventuele nieuwe lening.

Bij een negatieve BKR-registratie ligt dat anders. Zoals reeds gezegd, blijft een BKR-registratie ook nadat u de betreffende lening of schuld heeft afgelost nog zo’n 5 jaar staan. In het geval van een negatieve registratie is dat inclusief de betalingsachterstanden en/of gemiste betalingen.

Voor kredietverstrekkers kan dat een reden zijn om u ook nu nog geen, of een aanzienlijk lager, krediet te willen verstrekken. Erg vervelend, zeker wanneer de reden voor de negatieve BKR-registratie inmiddels ver achter u ligt, u financieel gezond bent en toe bent aan de volgende stap in uw leven.

In dergelijke gevallen kunnen wij u mogelijk helpen om van uw BKR-registratie af te komen. Vraag hiervoor vandaag nog ons gratis eerste advies aan, dan weet u zo snel mogelijk wat voor u de mogelijkheden zijn om die vervelende BKR-registratie te laten verwijderen. Zodat u gewoon weer verder kunt met uw leven.

Bekijk onze introductievideo met mr. Frank Visser

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of een BKR-registratie heb?

Hoe weet ik of ik een negatieve BKR-registratie heb?

Hoe kan ik mijn BKR-registratie controleren?

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews