Wat te doen bij een hypotheekaanvraag met BKR-registratie

Heeft u een negatieve registratie?

Wellicht kunnen we u daarvan afhelpen.

Direct hulp aanvragen

Een hypotheek verkrijgen met een BKR-registratie: zo lost u het op

Wordt u belemmerd door uw negatieve BKR-registratie(s) bij de aanvraag van uw hypotheek? Dynamiet Nederland helpt u graag de registratie(s) te verwijderen. Wij zullen voor u de kredietverstrekker overtuigen dat de kans op een nieuwe betalingsachterstand zeer klein is. Op deze manier helpen wij u graag om een nieuwe start te kunnen maken.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen doen? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze klantadviseurs.

Plan een gratis adviesgesprek

Hypotheek met BKR: wat zijn de uitzonderingen?

  • Er bestaan uitzonderingsgevallen waarbij uw aanvraag soms toch nog wordt toegewezen. Meestal is er dan sprake van een lichte negatieve codering, zoals een A1 of AH.
  • Bij een zwaardere code (2, 3 of 4) wordt de aanvraag vrijwel altijd afgewezen.

Overigens bestaat er geen wet of regel welke een kredietverstrekker verplicht om een aanvraag af te wijzen bij een negatieve BKR-registratie. Probeer daarom altijd uw negatieve BKR-registratie toe te lichten aan de hypotheekverstrekker. Leg uit waarom de achterstand is ontstaan en probeer uw verhaal te onderbouwen met schriftelijk bewijsmateriaal. Er bestaat een kleine kans dat de hypotheekverstrekker begrip toont en de hypotheek alsnog zal verstrekken.

Soorten negatieve BKR-coderingen (bijvoorbeeld A2, A3 of code H)

A codering

Natuurlijk is niet elke negatieve BKR-registratie hetzelfde. Om verschillende situaties te kunnen onderscheiden, hanteert het BKR een systeem van verschillende coderingen. Elke codering heeft zijn eigen betekenis en in één oogopslag zien wat iemands kredietsituatie ongeveer is. Zo geeft een code A aan dat er een betalingsachterstand is (geweest).

H codering

Positiever is als er achter de A-code een H-code is geplaatst. Dit betekent dat u de achterstand inmiddels heeft ingelopen. Let op; het inlopen van de achterstand betekent niet dat de registratie verdwijnt. Dit zorgt ervoor dat de achterstand uit het verleden u nog altijd blijft achtervolgen bij de aanvraag van een hypotheek.

2 codering

Meestal wordt een achterstand (code A) na enkele maanden bij het BKR gemeld. In veel gevallen is er sprake van een combinatie van verschillende coderingen. Veelvoorkomend is de A2-codering, welke aangeeft dat er een achterstand bestond én de kredietverstrekker het volledig openstaande bedrag in één keer heeft opgeëist. Eventuele getroffen betalingsregelingen zijn na het registreren van een code 2 vervallen; u moet het hele bedrag direct terugbetalen.

3 codering

Daarnaast is de A3-code een veelvoorkomende combinatie. De aanwezigheid van deze coderingen kan eveneens een reden tot zorg zijn voor de hypotheekverstrekker. Een A3-code betekent dat de vordering niet meer of slechts gedeeltelijk kan worden geïnd. Een kredietverstrekker heeft intern alvast een gedeelte van de vordering afgeboekt, omdat de gedachte bestaat dat zij dit gedeelte niet meer zullen ontvangen. De A3-code kan ook betekenen dat de vordering is afgekocht; ook dan heeft een kredietverstrekker niet het gehele bedrag ontvangen.

Meer over BKR-coderingen

Wilt u graag een hypotheek afsluiten, maar heeft u een negatieve BKR-registratie?

In het verleden kon u als consument bij een aanvraag van een nieuwe financiering negatieve BKR-registratie toelichten. Helaas gaat dat vandaag de dag vaak niet meer op. Hypotheekverstrekkers nemen nauwelijks de tijd om een zaak individueel te beoordelen, daar zij van mening zijn dat dit hen meer kost dan oplevert. Dit heeft tot gevolg dat elke aanvraag over één kam geschoren wordt; negatieve BKR-registratie? Geen hypotheek.

Ieder met een negatieve registratie wordt zonder uitzondering als potentieel wanbetaler beschouwd. Deze houding van hypotheekverstrekkers zorgt ervoor dat het noodzakelijk is om eerst de BKR-registratie te verwijderen om alsnog een hypotheek af te kunnen sluiten. Dynamiet Nederland staat u hierin graag bij.

Meer over het verwijderen van BKR-registraties

Een positieve registratie heeft invloed op uw leencapaciteit

Het BKR registreert alle leningen, creditcards en kredieten welke u afsluit bij postorderbedrijven. Na het afsluiten van een financiering, wordt er een positieve registratie geplaatst op het BKR-overzicht.

Een positieve registratie van bijvoorbeeld uw creditcard hoeft in principe geen bezwaar te vormen bij het afsluiten van een hypotheek. Wat voornamelijk van belang is, is de hoogte van het geleende geldbedrag. Leningen hebben invloed op de hoogte van het bedrag dat u aan hypotheek kunt verkrijgen.

Als één of meerdere leningen heeft, houdt u maandelijks minder over om te besteden waardoor uw leencapaciteit kleiner is. De hoogte van uw lening is dan ook zeer bepalend voor de hoogte van het hypotheekbedrag dat u kunt lenen.

Hypotheek verkrijgen met negatieve BKR-registratie

De situatie wordt complexer als u een négatieve BKR-registratie heeft op het moment dat u een hypotheek wil aanvragen. Een negatieve registratie betekent immers dat u een bijzondere situatie heeft. U heeft in het verleden bijvoorbeeld een betalingsachterstand gehad. Dit is iets wat een hypotheekverstrekker liever niet wil zien; het betekent het betekent immers dat u eerder niet in staat was om aan uw betalingsverplichtingen te voldoen. De gedachte is dat dit misschien ook wel gebeurt in de toekomst met het betalen van uw hypotheek. De kans is dan ook groot dat uw hypothecaire aanvraag wordt afgewezen.

Helaas geeft een BKR-overzicht geen individuele informatie, enkel de BKR-coderingen worden vermeld. Een toelichting ontbreekt. Ook als u de betalingsachterstand inmiddels heeft ingelost, wordt u vrijwel nog altijd belemmerd. De gegevens bij het BKR blijven namelijk maar liefst vijf jaar zichtbaar nadat uw krediet is beëindigd; ook als uw situatie al voor meerdere jaren weer stabiel is. Tijdens deze volledige periode van vijf jaar kunnen kredietverstrekkers zien dat u in het verleden moeite had om aan uw financiële verplichtingen te voldoen.

Wilt u in aanmerking komen voor een hypotheek?

Plan een gratis adviesgesprek