Een huis kopen met BKR registratie, kan dat wel?

Op 26 november 2021 geschreven door drs. Vera van der Vliet
  • Jurist BKR-registraties

hypotheek met bkr registratie

Een nieuwe woning kopen brengt altijd al veel vragen met zich mee. Een huis kopen met BKR registratie, dat is voor veel mensen helemaal een ondoorzichtelijke doolhof. Toch is het niet nodig om de handdoek meteen al in de ring te gooien.

Het is namelijk zeker niet onmogelijk om een huis te kopen met een BKR registratie. Uw slagingskans hangt voor een belangrijk deel af van de ernst van uw registratie.

Een positieve BKR registratie zal bijvoorbeeld hooguit invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen. Een huis kopen met een negatieve BKR registratie wordt al snel een stuk moeilijker, maar ook dat is weer afhankelijk van de ernst van de situatie.

Duizelt het al? Geen zorgen, we leggen het hieronder – stap voor stap – allemaal glashelder aan u uit. Ook laten we zien dat zelfs een negatieve registratie uw nieuwe hypotheek niet in de weg hoeft te staan.

Een huis kopen met BKR-registratie: zo kan het wel

Uitlegvideo over hypotheken van mr. Frank Visser & Dynamiet Nederland

Wilt u weten of wij uw BKR-codering kunnen laten verwijderen? Laat u dan adviseren door een ervaren BKR jurist. Plan direct uw gratis en vrijblijvende intakegesprek in.

Intakegesprek aanvragen

De fundering van een huis kopen met BKR registratie

We beginnen graag bij de basis, zodat u begrijpt waar het in de rest van dit artikel over gaat. Dus starten we met de vraag: waar komt die BKR registratie eigenlijk vandaan?

De kans is namelijk groot dat u nog nooit van BKR registraties had gehoord, voordat u ermee werd geconfronteerd tijdens uw huizenjacht. Bijvoorbeeld wanneer de hypotheekadviseur hiernaar vraagt.

Die vraagt stelt uw adviseur natuurlijk niet zomaar. Wanneer u namelijk een hypotheek aanvraagt, zal de kredietverstrekker in kwestie óók altijd controleren of er zo’n registratie op uw naam staat.

Maar wat houdt het in om BKR geregistreerd te zijn? In de basis betekent het simpelweg dat u een lening of schuld bent aangegaan van ten minste €250,-

Kredietverstrekkers zijn namelijk verplicht om kredieten van boven de €250,- te registreren bij het BKR, oftewel het Bureau Krediet Registratie. Vandaar dus BKR registratie.

Het BKR houdt daarmee dus een overzicht bij van de leningen en schulden van alle Nederlanders. Dit helpt toekomstige kredietverstrekkers om te bepalen of het verantwoord is om deze persoon (nog meer) geld te lenen.

En daarom is uw BKR registratie van belang bij het kopen van een huis. Het speelt namelijk een grote rol in de vraag of uw verzoek wel of niet wordt gehonoreerd. Maar een registratie op zich geeft hierover nog niet alle informatie: het gaat ook om de aard van de registratie.

Gevolgen bkr registratie voor lening

De indeling begrijpen

Net zoals uw nieuwe huis een indeling met verschillende typen kamers heeft, is ook een BKR registratie uit verschillende elementen opgebouwd.

Deze elementen hebben een belangrijke impact op het al dan niet kunnen krijgen van een hypotheek.

Zo is er een groot verschil tussen een positieven en een negatieve BKR registratie. Ook zijn eventuele bijzonderheidscoderingen van belang om uw kansen op het kopen van een huis in te kunnen schatten.

Hieronder leggen we deze verschillen verder uit. Voor hier is het nog belangrijk om te weten dat een BKR registratie nog vijf jaar blijft staan nadat het krediet volledig is terugbetaald. Zeker bij een negatieve registratie kan dat voor problemen zorgen bij het kopen van een huis.

Positieve BKR registratie en hypotheken

Wanneer een aan u verstrekte lening of krediet wordt geregistreerd, leidt dit in eerste instantie tot een positieve BKR registratie. (Benieuwd wat allemaal tot registratie leidt? Lees dan welke schulden het BKR registreert.)

Zolang u de verschuldigde aflossingen netjes op tijd betaalt, zal het ook bij een positieve registratie blijven. Dan is er dus niet zoveel aan de hand.

Zolang de lening openstaat, zal dit wel invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen. De aflossing die u verschuldigd bent, heeft immers invloed op uw financiële draagkracht. U heeft minder beschikbaar voor het terugbetalen van de hypotheek, dus kunt u een minder duur huis kopen.

Het wordt pas problematisch wanneer u een betalingsachterstand oploopt.

Dynamiet BKR registratie

Een huis kopen met een negatieve BKR registratie

Bij een betalingsachterstand van twee maanden of meer, wordt de registratie namelijk omgezet in een negatieve BKR registratie. En ook dat is zichtbaar voor kredietverstrekkers wanneer u een huis wilt kopen. Men spreekt dan over het willen afsluiten van een hypotheek met BKR-registratie.

Het mag duidelijk zijn dat zo lang u een openstaande schuld heeft, u het kopen van een huis sowieso even uit uw hoofd moet zetten. Maar, ook wanneer u de betalingsachterstand weer netjes heeft ingelopen, blijft de negatieve registratie zichtbaar. Sterker nog: zoals we al zagen blijft een negatieve BKR registratie zelf nog vijf jaar na het aflossen van de hele lening zichtbaar.

Voor toekomstige kredietverstrekkers is dit een signaal dat u eerder te maken heeft gehad met betalingsproblemen. En dus kan het ervoor zorgen dat ze terughoudend zijn met het verstrekken van de hypotheek die u nodig heeft om uw huis te kopen.

Hoe terughoudend? Dat hangt af van de aard van de registratie.

negatieve bkr registratie - kredietwaardigheid

Uw bijzonderheidscodering uitgelegd

Dit herkent u aan de zogenaamde bijzonderheidscodering die aan een negatieve BKR registratie wordt toegevoegd.

Zo is er de A-codering, oftewel de Achterstandsmelding, die aangeeft dat u een betalingsachterstand heeft op het krediet in kwestie. Is de achterstand ingelopen? Dan ziet u een H-codering, oftewel een Herstelmelding.

Daarnaast zult u meestal nog een cijfer tussen de 1 en de 5 treffen. Dit cijfer geeft kredietverstrekkers een idee van de ernst van uw betalingsachterstand en heeft daarom een grote invloed op uw kansen een huis te kopen.

Benieuwd wat de codering op uw overzicht betekent? Bekijk dan onze overzicht van BKR coderingen en hun betekenis.

Welke bank geeft met BKR registratie tóch een hypotheek?

Dit is een vraag die veel mensen met een BKR registratie stellen, wanneer zij een huis willen kopen. Het korte antwoord is dat iedere bank een afweging van de risico’s zal maken op basis van de aard van uw registratie, voor zij de hypotheek al dan niet toewijzen. Hoe zwaarder de registratie, hoe moeilijker het bij iedere bank zal zijn om een hypotheek te krijgen. Geen enkele bank zal een BKR check achterwege laten.

Wanneer kunt u wel een hypotheek afsluiten?

  • In de meeste gevallen kunt u met een A codering een hypotheek krijgen, mits de registratie is voorzien van een H-codering en/of een einddatum. Let op. U mag maximaal één negatieve registratie hebben zonder andere coderingen.

Voorbeeld:

Wanneer u geen hypotheek afsluiten?

Als u last heeft van één van deze registraties, dan is het zo goed als zeker dat u geen huis kunt kopen.

Heeft u meer dan één A-codering? Ook dan is het vrijwel onmogelijk om een hypotheek af te sluiten.

Voorbeeld:

Hypotheek krijgen met bkr registratie

Weten waar u aan toe bent. Heb ik een BKR registratie?

Inmiddels heeft een beeld van wat BKR registratie betekent voor uw kansen om een huis te kopen. Maar, hoe weet u of u registratie vrij bent?

Gelukkig is het heel eenvoudig om uw eventuele BKR registraties in te zien.

Om u op weg te helpen hebben we een stappenplan gemaakt om zelf uw BKR op te vragen.

Blijkt daaruit dat u te maken heeft met een negatieve BKR registratie, maar wilt u toch graag een huis kopen? Misschien kunnen wij u helpen.

Negatieve BKR registratie verwijderen om een huis te kunnen kopen

Zoals gezegd blijft ook een terugbetaalde, negatieve BKR registratie nog vijf jaar zichtbaar. In veel gevallen is het echt mogelijk om sneller van deze negatieve registratie af te komen. Dat is zeker het geval wanneer het de aankoop van een huis in de weg staat, of uw leven op een andere manier onevenredig verstoort.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn en geadviseerd worden door een ervaren BKR jurist? Plan dan direct uw gratis en vrijblijvende adviesgesprek in.

Eén van onze specialisten brengt dan uw situatie in kaart en bespreekt welke mogelijkheden er voor u zijn om – ondanks de negatieve BKR registratie – een huis te kopen en door te gaan met uw leven.

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews