De A3-codering bij BKR uitgelegd

Geschreven op 5 augustus 2021

Een A3-codering is één van de verschillende soorten coderingen die u kunt tegenkomen in uw kredietoverzicht van het BKR. Deze code geeft aan dat er een betalingsachterstand is (geweest) en dat hierop een afboeking of kwijtschelding heeft plaatsgevonden door de kredietverstrekker.

Dit betekent een A3-codering van BKR

De betekenis van een A3-codering is dus dat er bij het krediet sprake is (geweest) van een betalingsachterstand, en dat vervolgens op het krediet een afboeking of kwijtschelding is gedaan.

Om dit beter te begrijpen, is het goed om te beseffen dat de A3-codering bestaat uit twee onderdelen.

  • De code A bij een krediet, betekent dat er op dit krediet een betalingsachterstand is ontstaan. We spreken ook wel van een
  • Code 3 is een bijzonderheidscode die aangeeft wat er met de achterstand aan de hand is. In dit geval dus dat er een afboeking of kwijtschelding heeft plaatsgevonden.

Andere bijzonderheidscodes zijn 1 (er is een regeling getroffen), 2 (de vordering is opeisbaar gesteld), 4 (de schuldenaar kon niet bereikt worden) en 5 (er is een preventieve regeling getroffen om een schuld of andere codering te voorkomen).

Daarnaast kan ook de code H (“Herstelmelding”)  voorkomen. Deze geeft aan dat er sprake was van een A-codering, maar dat de achterstand is afgelost.

Een A3-codering wordt van al deze coderingen gezien als behoorlijk ernstig. Dat heeft ermee te maken dat het een teken is dat de kredietverstrekker ervoor heeft gekozen een deel kwijt te schelden om althans een deel van het geld terug te krijgen.

Een BKR A3-codering verwijderen

Een A3-codering bij BKR verwijderen kan daarom een flinke opgave zijn. Toch is het zeker niet per definitie hopeloos. In sommige gevallen is er met de kredietverstrekker nog wel degelijk een deal te sluiten.

Zo kan het een mogelijkheid zijn de BKR-codering af te kopen. Bijvoorbeeld door met de kredietverstrekker overeen te komen dat het kwijtgescholden bedrag alsnog wordt voldaan, in ruil voor het intrekken van de codering.

Een gespecialiseerde partner kan uw kansen in dergelijke gevallen aanzienlijk vergroten. Bent u benieuwd wat de ervaren BKR-juristen van Dynamiet Nederland voor u kunnen betekenen? Plan dan direct uw gratis en vrijblijvende adviesgesprek in!

Intakegesprek aanvragen Bellen