BKR A3 codering

Op 5 oktober 2022 geschreven door mr. Mirjosa de Sanders
  • Juridisch secretariaat

De A3-codering bij BKR uitgelegd

Een A3-codering is één van de verschillende soorten coderingen die u kunt tegenkomen in uw kredietoverzicht van het BKR. Deze code geeft aan dat er een betalingsachterstand is (geweest) en dat hierop een afboeking of kwijtschelding heeft plaatsgevonden door de kredietverstrekker.

Dit betekent een A3-codering van BKR

De betekenis van een A3-codering is dus dat er bij het krediet sprake is (geweest) van een betalingsachterstand, en dat vervolgens op het krediet een afboeking of kwijtschelding is gedaan.

Om dit beter te begrijpen, is het goed om te beseffen dat de A3-codering bestaat uit twee onderdelen.

  • De code A bij een krediet, betekent dat er op dit krediet een betalingsachterstand is ontstaan. We spreken ook wel van een
  • Code 3 is een bijzonderheidscode die aangeeft wat er met de achterstand aan de hand is. In dit geval dus dat er een afboeking of kwijtschelding heeft plaatsgevonden.

Andere bijzonderheidscodes zijn 1 (er is een regeling getroffen), 2 (de vordering is opeisbaar gesteld), 4 (de schuldenaar kon niet bereikt worden) en 5 (er is een preventieve regeling getroffen om een schuld of andere codering te voorkomen). Deze codes worden gecombineerd met een A (dus A1, A2, A4 etc.) of H code.

Daarnaast kan ook de code H (“Herstelmelding”)  voorkomen. Deze geeft aan dat er sprake was van een A-codering, maar dat de achterstand is afgelost.

Een A3-codering wordt van al deze coderingen gezien als behoorlijk ernstig. Dat heeft ermee te maken dat het een teken is dat de kredietverstrekker ervoor heeft gekozen een deel kwijt te schelden om althans een deel van het geld terug te krijgen.

Een BKR A3-codering verwijderen

Een A3-codering bij BKR verwijderen kan daarom een flinke opgave zijn. Toch is het zeker niet per definitie hopeloos. In sommige gevallen is er met de kredietverstrekker nog wel degelijk een deal te sluiten.

Zo kan het een mogelijkheid zijn de BKR-codering af te kopen. Bijvoorbeeld door met de kredietverstrekker overeen te komen dat het kwijtgescholden bedrag alsnog wordt voldaan, in ruil voor het intrekken van de codering.

Een gespecialiseerde partner kan uw kansen in dergelijke gevallen aanzienlijk vergroten. Bent u benieuwd wat de ervaren BKR-juristen van Dynamiet Nederland voor u kunnen betekenen? Plan dan direct uw gratis en vrijblijvende adviesgesprek in!

Hypotheek met BKR A3

De 3-codering maakt de aanvraag van een hypotheek met BKR registratie het meest lastig. De codering houdt in dat er op de schuld een deel is afgeboekt of kwijtgescholden. Dit wordt door een verstrekker als laatste redmiddel gedaan, om toch nog een deel van het geld terug te krijgen.

Het is daarom een teken dat de verstrekker er geen vertrouwen in had dat u ooit nog in staat zou zijn de volledige schuld terug te betalen. Een hypotheekverstrekker zal het daarom als een bijzonder groot risico zien om een nieuwe lening toe te kennen.

Zelfs al is de BKR registratie afgesloten, de 3-codering geeft aan dat de schuld of lening gedeeltelijk is kwijtgescholden. Ook met einddatum is een BKR A3 codering daarom bij voorbaat vrijwel kansloos bij aanvraag van een hypotheek.

Toch is er nog altijd een kans om een hypotheek met BKR A3-codering te krijgen. Bijvoorbeeld door de kredietverstrekker waar de registratie betrekking op had, aan te bieden het kwijtgescholden bedrag alsnog terug te betalen in ruil voor verwijdering van de registratie.

Stel dat u een lening had bij Rabobank, waarop na een ernstige achterstand vijfduizend euro is kwijtgescholden, te herkennen aan een 3-codering achter de BKR registratie. U zou Rabobank kunnen aanbieden de kwijtgescholden vijfduizend euro alsnog te voldoen, mits hierna de BKR registratie van deze schuld – inclusief A3-codering – verwijderd wordt.

Vervolgens staat de A3-codering uw hypotheekaanvraag niet langer in de weg. Wilt u dat Dynamiet Nederland hierin voor u bemiddelt? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Het is dus wel van belang dat u voldoende persoonlijke middelen heeft om de restschuld te voldoen. Heeft u dat niet, dan is een hypotheek met BKR A3 registratie eigenlijk kansloos.

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews