Heeft u te maken met een A1 codering bij het BKR en vraagt u zich af wat dit voor u betekent? Wilt u graag weten wat uw mogelijkheden zijn met deze notering, of om er misschien zelfs vanaf te komen?
Dat is heel begrijpelijk, want de gevolgen van BKR registratie kunnen ingrijpend zijn. Juist op de momenten in uw leven dat u daar het minst op zit te wachten.
Bij Dynamiet Nederland helpen we dagelijks mensen zoals u, met duidelijke informatie, advies over uw mogelijkheden en de juiste hulp om van uw codering af te komen. Lees hieronder alles wat u moet weten over uw A1 codering, of neem direct contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend advies.
Waarschijnlijk bent u op deze pagina terechtgekomen omdat u te maken heeft met een A1 codering bij het BKR en beter wilt begrijpen wat dit precies inhoudt. Hieronder gaan we deze code stap-voor-stap ontleden.
Wat is BKR registratie?
De meeste mensen hebben wel eens van BKR registratie gehoord, maar weten niet wat het precies is totdat ze ermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld wanneer een hypotheekadviseur aanraadt om te controleren of er sprake is van registraties.
Mogelijk bent u er door zo’n zelfde controle achter gekomen dat u een BKR registratie heeft, zonder dat u zich daar eerder van bewust was. U bent bepaald niet de enige.
Dat zit zo. Het BKR – Bureau Krediet Registratie – houdt van alle Nederlanders een overzicht bij van de aangegane schulden, kredieten en leningen van €250,- of meer. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat dit ook betekent dat de mogelijkheid tot rood staan voor dat bedrag geregistreerd wordt: ook al benut u die mogelijkheid niet, het is wel een krediet waar u over kunt beschikken.
Ook een “gratis” telefoon ter waarde van meer dan €250,- die u bij een abonnement krijgt, wordt als lening geregistreerd voor de looptijd van het abonnement.
Daardoor komen veel mensen er tijdens een hypotheekaanvraag achter dat zij überhaupt staan geregistreerd. In veel gevallen is dat eenvoudig op te lossen, maar bij een A-codering ligt dat anders.
Om dat te begrijpen is het belangrijk om de betekenis van die A-codering te snappen.
De betekenis van een A codering: van positieve naar negatieve registratie
Wanneer een schuld, krediet of lening wordt geregistreerd bij het BKR, gaat het in eerste instantie om een positieve registratie. Dat betekent dat de lening zelf en de schuldeiser worden vastgelegd, maar verder is er dan niet zoveel aan de hand.
Een andere kredietverstrekker kan zien dat u een betalingsverplichting hebt. Dat kan invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen. Dit is niet meer dan normaal: door de betalingsverplichting kunt u immers minder vaste lasten per maand dragen en is het dus ook logisch dat u minder hypotheek kunt dragen.
De gevolgen zijn groter wanneer er een betalingsachterstand ontstaan in het terugbetalen van de lening. De positieve registratie wordt dan omgezet naar een negatieve BKR registratie, te herkennen aan een zogenaamde bijzonderheidscodering die aan de registratie wordt toegevoegd:
Een A (Achterstandsmelding) geeft aan dat er sprake is van een betalingsachterstand op de betreffende registratie
Een H (Hersteldmelding) geeft aan dat er sprake is geweest van een achterstand, maar dat die is ingelopen
Zo’n bijzonderheidscodering laat dus zien dat u betalingsproblemen heeft of heeft gehad.
En wat betekent dan een A1 codering?
Een A codering bij uw BKR registratie geeft dus aan dat er sprake is van een achterstand op de terugbetaling van het betreffende krediet. Vaak zult u bij de registratie ook nog een cijfer zien.
Dat cijfer zegt iets over de aard van de achterstand. Zo geeft in dit geval de “1” aan dat er een regeling is getroffen met de kredietverstrekker om de schuld in te lossen. Daarmee is het een relatief milde negatieve registratie: er is immers een goede oplossing gevonden.
Een A3-codering duidt dan weer op één van de zwaarste BKR codering: deze toevoeging geeft namelijk aan dat er een deel van de schuld is afgeboekt. Vaak is dit een teken dat de schuldeiser er geen vertrouwen meer in had het volledige oorspronkelijke bedrag nog terug te krijgen.
Een A1 melding betekent dus dat er op de geregistreerde lening sprake is van een actieve achterstand, maar dat er wel een regeling is getroffen om deze achterstand op te lossen.
De concrete gevolgen van een A1 codering
Het overzicht van uw leningen en schulden dat het BKR inhoudt, is inzichtelijk voor andere krediet- en lening verstrekkers. De belangrijkste reden achter het overzicht is namelijk om particulieren te beschermen tegen schulden of leningen die zij niet kunnen dragen.
Dat is natuurlijk heel positief: het voorkomt dat mensen zich in onverantwoorde schulden steken.
Het nadeel is echter dat een BKR registratie vijf jaar zichtbaar blijft nadat het volledige bedrag is terugbetaald. Dat betekent dat ook nog vijf jaar lang zichtbaar blijft dat er sprake was van betalingsproblemen.
We bespreken hier kort de twee meest voorkomende situaties waarop dit invloed heeft.
Geld lenen met A1 codering
U zult begrijpen dat het vrijwel onmogelijk is om geld te lenen met een A1-codering. Die registratie geeft immers aan dat u elders nog een betalingsachterstand heeft.
Dat drukt niet alleen uw besteedbaar inkomen, het maakt u ook een risico in de ogen van kredietverstrekkers.
Heeft u de lening volledig terugbetaald, dan is de derving van uw besteedbaar inkomen niet langer een probleem. Helaas blijft dan – zoals we hebben gezien – nog wel zichtbaar dat er sprake was van achterstand. De A codering is immers vervangen door de H, die aangeeft dat er een achterstand was die is ingelopen.
U blijft dus nog steeds een risico in de ogen van toekomstige kredietverstrekkers, zelfs als de achterstand jaren geleden is en u inmiddels financieel veel gezonder bent. Dat maakt geld lenen lastig, of betekent dat u bijvoorbeeld een hoger rentepercentage moet betalen dan zonder de codering het geval was geweest.
A1 codering en hypotheekverstrekking
Het afsluiten van een hypotheek met A1-codering is een lastige opgave. Ook weer vanwege het risico dat de achterstand betekent voor kredietverstrekkers, maar ook door de extra betalingsverplichtingen van de getroffen regeling.
Dat laatste geldt voor elke openstaande lening of krediet. Ook positieve BKR registraties. En zelfs voor schulden die niet geregistreerd worden, zoals een studieschuld. Doordat u maandelijkse aflossing verschuldigd bent, houdt u minder inkomen over voor het terugbetalen van uw hypotheekschuld en kunt u dus minder lenen.
En ook hier krijgt u er zelfs na volledig terugbetalen nog mee te maken dat zichtbaar blijft dat de schuld er was. Wat ook weer gevolgen heeft voor het maximale bedrag dat u kunt lenen of voor de rente die u betaalt.
In het ergste geval kan zo’n schuld uit het verleden er zelfs voor zorgen dat de koop van een woning die in kannen en kruiken leek toch niet doorgaat. Het bedrag dat u aanvankelijk dacht te kunnen lenen, wordt dan plotseling toch niet toegekend omdat een A1 codering van drie jaar terug plots boven tafel komt.
Hoe kan ik van mijn BKR A1 melding afkomen?
Bekijk onze bedrijfsvideo van 2 minuten met mr. Frank Visser over onze werkwijze.
De enige manier om van uw A1 codering af te komen is om uw schuld terug te betalen. Helaas is de zaak daarmee dus nog niet volledig afgesloten. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen kan de A1 codering uw dromen dan namelijk nog vijf jaar langer in de weg zitten.
Gelukkig is hier vaak iets aan te doen.
In veel gevallen is het namelijk heel goed aan te tonen dat de vijf jaar dat een registratie blijft staan, te lang is en een onevenredig grote invloed heeft op uw leven. Bijvoorbeeld als de codering uw hypotheekaanvraag in de weg staat.
De juristen helpen dagelijks vele mensen in dergelijke situaties, zodat zij weer verder kunnen met hun leven. Dat doen we natuurlijk ook graag voor u. Daarom bekijken we graag samen met u wat uw mogelijkheden zijn.
Wordt uw leven ook tegengehouden door een A1 codering uit het verleden? Aarzel dan niet om gratis en vrijblijvend advies bij ons in te winnen over de mogelijkheden om dit op te lossen.