Wat is een A-codering bij het BKR? Wat betekent dit voor mij?

Op 5 augustus 2021 geschreven door mr. Mirjosa de Sanders
  • Juridisch secretariaat

Een A-codering is één van de coderingen die het BKR kan plaatsen in jouw kredietoverzicht. Een code A wil zeggen dat je een bepaalde periode achterloopt (of hebt gelopen) met de afbetaling van een krediet of lening.

Je ziet dan een letter ‘A’ terug in je kredietoverzicht.

Hieronder lees je meer over wat het betekent om een codering bij het BKR te hebben, en wat een code A specifiek inhoudt.

Ook bespreken we kort welke verschillende BKR A-coderingen je in jouw kredietoverzicht kunt tegenkomen.

Over het BKR en coderingen

Het BKR – Bureau Krediet Registratie – houdt van iedereen een overzicht bij van leningen, kredieten en schulden die deze persoon is aangegaan.

Kredietverstrekker hebben toegang tot deze gegevens. Op deze manier maakt het BKR voor die andere kredietverstrekkers inzichtelijk wat iemands financiële situatie – oftewel: zijn of haar kredietwaardigheid – is.

Dit houdt in dat een BKR-codering van invloed kan zijn op het verkrijgen van een nieuw (zakelijk) krediet, of bijvoorbeeld de hoogte van de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Ook nadat je een krediet of schuld volledig hebt afgelost, blijft zo’n codering nog vijf jaar lang staan. Dat betekent dat je dus nog vijf jaar in de weg kunt worden gezeten door een schuld uit het verleden.

Zit een BKR-codering de voortgang van jouw leven in de weg? Dan kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of de BKR-codering verwijderen in jouw geval mogelijk is.

Code A uitgelegd

Een BKR-codering is dus een notatie van een lening of krediet die u bent aangegaan. Er zijn verschillende schulden en leningen die het BKR registreert.

Zo’n BKR-registratie op zichzelf is meestal geen probleem. Zolang u de aflossing altijd netjes op tijd betaalt, spreken we van een positieve BKR-codering. (Overigens kan ook dit invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen: u heeft immers al maandelijkse betalingsverplichtingen die uw maandelijks beschikbare inkomen drukken).

Indien er sprake is van een betalingsachterstand op de aflossing van de lening, wordt er een A-codering toegevoegd aan de registratie van het krediet in uw kredietoverzicht. De A staat hier voor “Achterstandsmelding”.

Zoals gezegd blijft de code A ook na het inlopen van de achterstand of aflossen van de lening, nog 5 jaar staan.

Verder zijn er nog zogenaamde “bijzonderheidscodes” die meer verduidelijking geven over wat er aan de hand is. Deze worden dus aan de A-codering toegevoegd:

  • A1-codering: Na het ontstaan van de achterstand is een aflossings- of schuldregeling getroffen met de kredietverstrekker.
  • A2-codering: Vordering is opeisbaar gesteld.
  • A3-codering: Op de schuld is een bedrag van €250 of meer afgeboekt. Aan deze codering wordt een einddatum toegevoegd wanneer deze afboeking plaatsvond tegen finale kwijting en de schuld erna dus werd afgesloten.
  • A4-codering: Wanneer de kredietnemer in kwestie niet bereikbaar blijkt.
  • A5-codering: Dit duidt erop dat een preventieve betaalregeling is getroffen, in feite dus om het daadwerkelijk ontstaan van een schuld te voorkomen. Deze is van tijdelijke aard: nadat de betaalregeling is beëindigd, wordt deze codering verwijderd.
  • H-codering: De H-code staat voor “Herstelmelding. Een H-codering houdt dan ook in dat de betalingsachterstand is ingelopen de betreffende A-codering zal dan veranderen in een H-codering. Lees hier meer over het verwijderen van een H-codering.
Meer informatie over BKR-coderingen
Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews