Welke schulden registreert het BKR?

Op 27 april 2023 geschreven door mr. Nurettin Kocak
 • Jurist BKR-registraties

U heeft wel eens gehoord van een BKR-registratie. En u weet dat zo’n registratie uw levensdoelen lelijk in de weg kan zitten. Maar welke schulden registreert het BKR eigenlijk? En wat betekent het voor u wanneer u zo’n registratie heeft?

Geen zorgen. In dit artikel leest u niet alleen welke schulden het BKR registreert, maar ook hoe u er vanaf komt wanneer u inderdaad met zo’n registratie te maken krijgt.

Inhoud:

 • Dit is een BKR-registratie
 • Welke kredieten en schulden registreert het BKR dan precies?
 • Persoonlijke lening of doorlopend krediet
 • Aankopen met een creditcard
 • Rood staan op uw bankrekening
 • Private lease contracten
 • Abonnementen met “gratis” mobiele telefoon
 • De betekenis van een BKR-registratie
 •  Positief
 •  Negatief
 • Wat betekent het voor u?
 • Registratie van een schuld bij het BKR oplossen

Dit is een BKR-registratie

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt van iedereen in Nederland de afgesloten leningen en gemaakte schulden bij. Zo’n geregistreerde lening of schuld, noemen we een BKR-registratie. Ook eventuele betalingsachterstanden worden bijgehouden.

Kredietverstrekkers gebruiken deze registraties om te bepalen of het verantwoord is om u een (nieuwe) lening te verstrekken.

Hieronder leest u allereerst wat voor kredieten en schulden het BKR registreert. Daarmee krijgt u een eerste idee of u wellicht met zo’n registratie te maken heeft.

Vervolgens gaan we dieper in op wat de betekenis van een BKR-registratie voor u is. En wat u kunt doen wanneer de registratie uw levensdoelen in de weg zou staan.

Welke kredieten en schulden registreert het BKR dan precies?

Het BKR registreert alle leningen, kredieten en schulden vanaf €250,- die u aangaat. Uitzondering daarop vormen een studieschuld en een hypotheek. Die laatste zorgt echter wel voor een (negatieve) registratie wanneer u een betalingsachterstand van ten minste drie termijnen oploopt.

Toch zijn veel mensen zich niet bewust van alle zaken, leningen en schulden die het BKR registreert. Daarom zetten we de belangrijkste voor u op een rijtje.

1. Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Wanneer u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluit van meer dan €250,- dan is de verstrekker daarvan verplicht deze lening te melden aan het BKR.

Bij een doorlopend krediet heeft u met de kredietverstrekker een limiet afgesproken tot waar u geld kunt opnemen. Over het opgenomen bedrag betaalt u rente en aflossing en het afgeloste bedrag kunt u opnieuw opnemen. Is de afgesproken limiet hoger dan €250,- dan staat zo’n doorlopend krediet geregistreerd bij het BKR.

2. Bestedingslimiet van uw creditcard

Uw bestedingslimiet van uw creditcard wordt bij het BKR geregistreerd.

Bij een creditcard met gespreide betaling betaalt u elke maand een deel terug van wat u heeft gekocht. Met de creditcardmaatschappij heeft u een bedrag afgesproken tot waar u aankopen mag doen. Is dat bedrag hoger dan €250? Dan is dit bekend bij het BKR.

3. Rood staan op uw bankrekening

Een vergelijkbare situatie is rood staan op uw bankrekening. Ook hierbij geldt: als u meer dan €250,- rood mag staan, is dit bekend bij het BKR.

4. Private lease contracten

Wanneer u een private lease contract heeft afgesloten voor uw auto, betaalt u hierover maandelijkse kosten. Dit bestaat uit:

 • Een financiële component. Dit betreft de lente en afschrijving.
 • Een servicecomponent. Dit zijn de belasting, onderhoud, reparaties en verzekeringen.

Het financiële component wordt voor 65% geregistreerd door het BKR.

5. Abonnementen met “gratis” mobiele telefoon

Veel mensen realiseren het zich niet, maar wanneer u een telefoonabonnement met “gratis” mobiele telefoon afsluit, koopt u feitelijk de telefoon op afbetaling. Is die telefoon meer waard dan €250,- (wat tegenwoordig voor vrijwel alle toestellen geldt)? Dan wordt deze telefoon geregistreerd bij het BKR.

6. Betalingsachterstand op de hypotheek

Zoals gezegd wordt een hypotheek niet als schuld geregistreerd door het BKR. Dat gebeurt echt wel wanneer u op de hypotheek een betalingsachterstand van 90 dagen (drie termijnen) of meer oploopt.

Twijfelt u of u een BKR-registratie heeft? U kunt eenvoudig zelf zien of u een BKR-registratie heeft.

De registratie van een krediet bij het BKR hoeft op zichzelf niet erg te zijn. In de meeste gevallen wordt het pas een probleem wanneer u een achterstand oploopt op de terugbetaling.

Deze schulden worden door het BKR geregistreerd als een zogenaamde negatieve BKR-registratie. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen een positieve en een negatieve registratie en wat dit in de praktijk voor u betekent.

Intakegesprek aanvragen

De betekenis van een BKR-registratie

Zoals gezegd gebruiken kredietverstrekkers het overzicht van BKR-registraties om te bepalen of het verantwoord is een (nieuwe) lening te verstrekken. Zo’n registratie blijft tot vijf jaar na het terugbetalen van de schuld of lening staan en kredietverstrekkers kunnen dus zover terugzien welke leningen u heeft gehad.

Daarbij is het goed om het verschil te weten tussen een positieve BKR-registratie en een negatieve BKR-registratie. En – uiteraard – wat het voor u betekent.

Een positieve BKR-registratie

In principe is er niet meteen iets aan de hand wanneer u een BKR-registratie heeft. Het BKR registreert immers schulden en leningen die u bent aangegaan. Wanneer u altijd netjes op tijd betaalt heeft voor de aflossing daarvan, dan spreken we om een positieve BKR-registratie.

Is het een lening of krediet dat nog openstaan, dan kan zo’n positieve BKR-registratie wel invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen, bijvoorbeeld voor een hypotheek. De verstrekker leidt hieruit immers af dat u al maandelijkse betalingsverplichtingen heeft en dat er dus minder besteedbaar inkomen beschikbaar is voor aflossing van de nieuwe lening of hypotheek.

Een negatieve BKR-registratie

Wanneer u een betalingsachterstand oploopt bij het aflossen de lening of schuld, registreert het BKR dit als een negatieve registratie. Dit is voor kredietverstrekkers dus een teken dat u eerder problemen heeft gehad met het (tijdig) terugbetalen van aangegane leningen of kredieten.

Ook een negatieve BKR-registratie blijft nog vijf jaar staan, ook nadat u het volledige bedrag heeft afgelost.

Wat betekent een BKR-registratie in de praktijk voor u?

Een BKR-registratie kan vergaande gevolgen hebben wanneer u bijvoorbeeld van plan bent om een hypotheek of (zakelijke) lening af te sluiten.

Het gaat daarbij met name om negatieve BKR-registraties, die ook nadat de schuld of lening volledig is afgelost nog roet in het eten kunnen gooien. Voor een (nieuwe) kredietverstrekker kan het namelijk een reden zijn om terughoudend te zijn met toezegging van een nieuwe lening of lease overeenkomst.

Op die manier kan een negatieve BKR-registratie van jaren geleden u dus ook vandaag nog in de weg staan bij het leasen van uw droomauto of het afsluiten van de hypotheek voor uw droomwoning. Erg vervelend natuurlijk, vooral omdat uw financiële situatie er nu compleet anders uit kan zien dan een aantal jaar geleden.

Registratie van een schuld bij het BKR oplossen

Het duurt vijf jaar voor een BKR-registratie – na aflossen van de schuld – automatisch door het BKR wordt verwijderd. Dat wil echter niet zeggen dat u tot die tijd dan maar moet afwachten om van uw BKR-registratie af te komen.

U kunt bijvoorbeeld zelf bezwaar aantekenen bij de kredietverstrekker waar de registratie betrekking op heeft:

 • Geef aan waarom u vindt dat de BKR-registratie verwijderd dient te worden
 • Omschrijf de nadelige gevolgen die u van de registratie ondervindt (bijvoorbeeld dat het u hindert bij het verkrijgen van een hypotheek)
 • Onderbouw het bezwaar waar mogelijk met documenten

Meer kans van slagen heeft u natuurlijk met een partner die zich dagelijks bezighoudt met het verwijderen van BKR-registraties. Bij Dynamiet Nederland nemen we graag de tijd voor u om samen te bepalen wat uw kansen zijn om uw kredietwaardigheid te verhogen door uw registratie te laten verwijderen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Plan dan vandaag nog uw gratis en vrijblijvende intake in. Wij nemen dan contact met u op en onderzoeken samen met u de mogelijkheden.

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews