Hoe kan ik zien of ik een BKR-registratie heb? (En hoe kom ik er vanaf?)

Op 9 juni 2021 geschreven door Berry van Ockenburg
 • Juridisch adviseur

Bent u van plan om een (zakelijke) lening of hypotheek af te sluiten? Dan kan een BKR-registratie daarbij voor onaangename verrassingen zorgen. Die bent u natuurlijk liever voor, maar hoe kunt u zien of u een BKR-registratie heeft?

In dit artikel leggen we uit hoe u eenvoudig zelf kunt zien of u een BKR-registratie heeft. Het kan immers een hoop rust geven om inzicht te hebben in uw situatie.

Maar wat als u inderdaad een BKR-registratie heeft? Lees meer over hoe dit voor problemen kan zorgen, maar ook wat u eraan kunt doen. In veel gevallen is het verwijderen van de BKR-registratie namelijk heel goed mogelijk.

Inhoud:

 • Zo kunt u eenvoudig zien of u een BKR-registratie heeft
 • Deze informatie krijgt u bij inzage van uw BKR-registratie
 • Wanneer zien of u een BKR-registratie heeft van belang is
 • In deze gevallen heeft u waarschijnlijk een BKR-registratie om in te zien
 • BKR-registraties verwijderen
 • Veelgestelde vragen

Zo kunt u eenvoudig zien of u een BKR-registratie heeft

Zien of u een BKR-registratie heeft is gelukkig niet moeilijk. Eerst is het belangrijk om te begrijpen wat een BKR-registratie eigenlijk precies is en hoe deze tot stand komt.

Zo’n registratie ontstaat door een lening die u bent aangegaan, die is geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze registraties verschaffen kredietverstrekkers inzicht in uw krediethistorie.

De verstrekkers nemen deze historie mee in hun overweging of het verantwoord is om u een (nieuw) krediet te verstrekken. Dat kan gaan om een (zakelijke) lening, maar bijvoorbeeld ook de hypotheek voor de droomwoning die u op het oog heeft.

Het moge dus duidelijk zijn dat zo’n registratie uw toekomstplannen lelijk in de weg kan zitten.

Twijfelt u of u een BKR-registratie heeft? Via de website van het BKR kunt u inzage aanvragen tot uw kredietgegevens. Dit kan online en is gratis.

Deze informatie krijgt u bij inzage van uw BKR-registratie

Maar wat ziet u precies in uw BKR-registratie? Wanneer u uw gegevens opvraagt bij het BKR, dan krijgt u te zien:

 • Alle aan u verstrekte kredieten boven €250,-
 • Huidige, lopende kredieten
 • Eventuele betalingsachterstanden (zowel actueel als van de afgelopen 5 jaar)
 • In de afgelopen 5 jaar aan u verstrekte kredieten

Dit laatste punt betekent dat u ook een BKR-registratie kunt hebben, zelfs als u uw laatst lopende lening al jaren geleden heeft afgelost.

Gelukkig is het vaak mogelijk om van zo’n registratie af te komen. Daarover later meer. Eerst is het zaak om duidelijkheid te krijgen over wanneer zo’n registratie voor problemen kan zorgen.

Wanneer zien of u een BKR-registratie heeft van belang is

De vraag “hoe kan ik zien of ik een BKR-registratie heb?” speelt vooral bij mensen die van plan zijn om een (zakelijke) lening of hypotheek af te sluiten.

Voor kredietverstrekkers kan zo’n registratie namelijk zorgen voor terughoudendheid om u een (nieuwe) lening te verschaffen. Bij aanvraag van een hypotheek kan het vooral een negatieve invloed hebben op het maximale bedrag dat u kunt lenen.

Dat zit zo.

Wanneer u een lening aangaat die bij het BKR wordt geregistreerd, gaat het in eerste instantie om een zogenaamde positieve BKR-registratie. Loopt u echter een betalingsachterstand op, dan wordt dit omgezet in een negatieve BKR-registratie.

Dit is voor kredietverstrekkers een reden om terughoudend te zijn met het verstrekken van een nieuwe lening. Voor hen is immers te zien dat u al eerder achterstand heeft opgelopen in de terugbetaling van een lening.

Ook een positieve BKR-registratie kan echter voor problemen zorgen, vooral bij aanvraag van een hypotheek. De verstrekker kijkt namelijk naar het bedrag dat u per maand moet aflossen, wat van invloed is op de maximale hypotheek die u zult kunnen krijgen. U heeft immers maandelijks minder bestedingsruimte, dus zal ook het bedrag dat u maandelijks aan aflossing kunt betalen onder druk komen te staan.

Bent u van plan een (zakelijke) lening of hypotheek aan te vragen? Dan kan dat dus reden zijn om in te zien of u een BKR-registratie heeft. Maar wanneer is het aannemelijk dat er inderdaad een BKR-registratie op uw naam staat?

In deze gevallen heeft u waarschijnlijk een BKR-registratie om in te zien

Vraagt u zich af of het zinvol is om inzage van uw BKR-registratie aan te vragen? Situaties die leiden tot een BKR-registratie zijn onder andere:

 • Een persoonlijke lening of krediet boven €250,- afsluiten
 • Aankopen met een creditcard
 • Rood staan op uw bankrekening
 • Het aangaan van een private lease contract
 • Een telefoon abonnement afsluiten waarbij u een mobiele telefoon ontvangt van meer dan €250,-

Zoals gezegd gaat het hierbij in eerste instantie om positieve BKR-registraties. Pas wanneer het – door een opgelopen betalingsachterstand – is omgezet in een negatieve registratie vormt het een probleem bij het aangaan van een nieuwe lening.

Een studieschuld staat niet geregistreerd. Hetzelfde geldt voor een hypotheek, die pas bij een betalingsachterstand als (negatieve) BKR-registratie wordt vermeld.

BKR-registraties verwijderen

Inmiddels weet u hoe een BKR-registratie tot stand komt, welke gevolgen dit kan hebben en hoe u kunt inzien of u met een BKR-registratie te maken heeft.

Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat zijn uw mogelijkheden wanneer u inderdaad zo’n registratie op uw naam heeft? Moeten uw dromen dan maar in de ijskast, tot de registratie is verlopen?

Zonder actie blijft een BKR-registratie 5 jaar na het aflossen van de lening staan. Ook als u allang geen openstaande kredieten meer heeft, kan een betalingsachterstand uit het verleden u daarom lelijk in de weg blijven zitten.

Gelukkig is het vaak mogelijk om een sneller van een BKR-registratie af te komen.

Bij Dynamiet Nederland zijn we gespecialiseerd in het verwijderen van BKR-registraties. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan vandaag nog het formulier voor een gratis adviesgesprek in.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Samen met u brengt één van onze adviseurs uw situatie in kaart en bespreken we uw opties om van de registratie af te komen. Zodat u weer door kunt met wat voor u belangrijk is.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of ik een BKR heb?

Hoe lang duurt een BKR-overzicht opvragen?

Wat kost het om te zien of ik een BKR-registratie heb?

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews