Wanneer zien of u een BKR-registratie heeft van belang is
De vraag “hoe kan ik zien of ik een BKR-registratie heb?” speelt vooral bij mensen die van plan zijn om een (zakelijke) lening of hypotheek af te sluiten.
Voor kredietverstrekkers kan zo’n registratie namelijk zorgen voor terughoudendheid om u een (nieuwe) lening te verschaffen. Bij aanvraag van een hypotheek kan het vooral een negatieve invloed hebben op het maximale bedrag dat u kunt lenen.
Dat zit zo.
Wanneer u een lening aangaat die bij het BKR wordt geregistreerd, gaat het in eerste instantie om een zogenaamde positieve BKR-registratie. Loopt u echter een betalingsachterstand op, dan wordt dit omgezet in een negatieve BKR-registratie.
Dit is voor kredietverstrekkers een reden om terughoudend te zijn met het verstrekken van een nieuwe lening. Voor hen is immers te zien dat u al eerder achterstand heeft opgelopen in de terugbetaling van een lening.
Ook een positieve BKR-registratie kan echter voor problemen zorgen, vooral bij aanvraag van een hypotheek. De verstrekker kijkt namelijk naar het bedrag dat u per maand moet aflossen, wat van invloed is op de maximale hypotheek die u zult kunnen krijgen. U heeft immers maandelijks minder bestedingsruimte, dus zal ook het bedrag dat u maandelijks aan aflossing kunt betalen onder druk komen te staan.
Bent u van plan een (zakelijke) lening of hypotheek aan te vragen? Dan kan dat dus reden zijn om in te zien of u een BKR-registratie heeft. Maar wanneer is het aannemelijk dat er inderdaad een BKR-registratie op uw naam staat?
In deze gevallen heeft u waarschijnlijk een BKR-registratie om in te zien
Vraagt u zich af of het zinvol is om inzage van uw BKR-registratie aan te vragen? Situaties die leiden tot een BKR-registratie zijn onder andere:
- Een persoonlijke lening of krediet boven €250,- afsluiten
- Aankopen met een creditcard
- Rood staan op uw bankrekening
- Het aangaan van een private lease contract
- Een telefoon abonnement afsluiten waarbij u een mobiele telefoon ontvangt van meer dan €250,-
Zoals gezegd gaat het hierbij in eerste instantie om positieve BKR-registraties. Pas wanneer het – door een opgelopen betalingsachterstand – is omgezet in een negatieve registratie vormt het een probleem bij het aangaan van een nieuwe lening.
Een studieschuld staat niet geregistreerd. Hetzelfde geldt voor een hypotheek, die pas bij een betalingsachterstand als (negatieve) BKR-registratie wordt vermeld.