Altijd een BKR-registratie bij een abonnement voor je telefoon?

Op 11 juli 2023 geschreven door Berry van Ockenburg
 • Juridisch adviseur
BKR registratie met telefoon

Telefoonabonnement: aflopend krediet

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een mobiele telefoonabonnement. Het voordeel daarvan is dat u maandelijkse een vast bedrag betaalt voor uw mobiele telefoon én dat u niet in een keer een flink bedrag hoeft te betalen voor de aanschaf van een los toestel.

Sinds 1 mei 2017 worden telefoonabonnementen, waarbij de waarde van de telefoon meer dan € 250,- bedraagt, bij het BKR-geregistreerd als een aflopend krediet. Het aangaan van een telefoonabonnement voor een nieuwe iPhone levert u dus een BKR-registratie op. Dit geldt ook voor de meeste andere nieuwe smartphones omdat de waarde hoger is dan € 250,-.

Een negatieve BKR registratie door uw telefoonabonnement?

Een registratie bij het BKR is niet per definitie negatief. Zodra u een telefoonabonnement afsluit, krijgt u een positieve BKR-registratie. Wanneer u iedere maand op tijd aan de betalingsverplichting voldoet, krijgt u geen negatieve coderingen op uw BKR- overzicht.

Met een positieve BKR-registratie kunt u gerust een hypotheek of leasecontract afsluiten. Een positieve BKR-registratie kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van het hypotheekbedrag. Bij de berekening van uw maximale leencapaciteit kijken hypotheek- en kredietverstrekkers namelijk naar uw financiële bestedingsruimte. Zij wegen uw maandelijkse lasten af tegen uw maandelijkse inkomsten.

Hoe hoger uw maandelijkse lasten zijn, hoe lager uw financiële bestedingsruimte is en hoe lager het bedrag is dat maximaal kunt lenen. Op die manier heeft de BKR-registratie van uw abonnement voor uw mobiele telefoon dus invloed op de hoogte van uw leencapaciteit. Het is goed om hier bij de aanschaf van een nieuw mobiel toestel rekening mee te houden als u van plan bent binnenkort een hypotheek of andere lening aan te gaan.

Direct een vrijblijvend gesprek aanvragen
dynamiet bkr registratie telefoon

Wanneer wordt zo'n BKR-registratie negatief en wat zijn de gevolgen?

Een negatieve BKR-registratie krijgt u pas bij een betalingsachterstand vanaf twee maanden. De kredietverstrekker zal u vooraf een vooraankondigingsbrief sturen waarin wordt aangeven dat u een betalingsachterstand heeft en u wordt gewaarschuwd voor een negatieve BKR-registratie. Wanneer u de achterstand niet betaalt, wordt er een achterstandscodering (code A) geplaatst. Aan deze codering kunnen andere krediet- en hypotheekverstrekkers zien dat u niet aan uw betalingsverplichting heeft voldaan.

De negatieve registratie heeft gevolgen voor het verkrijgen van nieuwe leningen en kredieten: mogelijk willen krediet- en hypotheekverstrekkers niet met u in zee, wanneer  er een code A of 1 tot en met 5 op uw BKR-overzicht staat geregistreerd. De gevolgen van een negatieve BKR-registratie zijn daarmee veel groter dan de gevolgen van een positieve BKR-registratie.

Is een telefoonabonnement zonder BKR-registratie mogelijk?

Kredietverstrekkers zijn verplicht om een nieuw krediet met een minimale waarde van € 250,- te registreren bij het BKR. Bij het afsluiten van een abonnement voor een mobiele telefoon neemt u een product af, waar u in termijnen voor moet betalen. Dit valt onder kredietverstrekking en heeft een BKR-registratie tot gevolg. Er zijn echter mogelijkheden om een mobiele telefoonabonnement af te sluiten zonder dat dit een negatieve BKR-registratie tot gevolg heeft:

 1. Koop zelf een telefoon en sluit vervolgens een Sim Only abonnement af bij de provider van uw keuze. U krijgt géén BKR-registratie bij een Sim Only abonnement. Uw internet- en belkosten worden niet bij het BKR geregistreerd.
 2. Spreek met uw provider af dat u de telefoon in één keer betaalt en u de internet- en belkosten maandelijks voldoet.  U krijgt géén BKR-registratie wanneer de telefoon niet meer hoeft te worden afbetaald.
 3. Betaal de waarde van de telefoon boven de € 250,- in één keer af. Nu de grens van € 250,- niet is overschreden, zal er géén BKR-registratie worden geplaatst. Het resterende bedrag van de telefoon kunt met de maandelijkse internet- en belkosten afbetalen.

Hoe kom ik van mijn negatieve BKR-registratie af?

Een negatieve BKR-registratie kan u beperken in uw financiële vrijheid. Zo kunt u hinder ervaren bij het afsluiten van een hypotheek, het willen aanvragen van een creditcard of het willen leasen van een auto met BKR. Ook nadat u het krediet heeft afbetaald, blijft de negatieve BKR-registratie voor de duur van vijf jaar zichtbaar op uw BKR-overzicht. Dit betekent dat u gedurende deze vijf jaar nog steeds last kunt hebben van uw negatieve BKR-registratie, terwijl u geen schulden meer heeft.

Wenst u binnen deze termijn van vijf jaar een woning kopen, maar kunt u geen hypotheek afsluiten vanwege uw negatieve BKR-registratie? Of wenst u te investeren in uw onderneming, maar staat uw negatieve BKR-registratie aan uw kredietaanvraag in de weg?

Dan schakelt u uiteraard Dynamiet Nederland in. Dynamiet Nederland is gespecialiseerd in het verwijderen van negatieve BKR-registraties. U kunt altijd volledig vrijblijvend een gesprek aangaan met één van onze adviseurs. Zij zullen uw zaak samen met u doornemen en u een heldere uitleg geven van uw mogelijkheden en de daarbij behorende kosten.

Vraag direct een vrijblijvend gesprek aan

Dynamiet Nederland diensten

Experts in het verwijderen van BKR-registraties

Vera van der Vliet
 • Jurist uit het bankwezen met veel financiële kennis
 • Heeft duizenden coderingen weten te verwijderen
Mirjosa de Sanders
 • Juridisch medewerker met 5 jaar ervaring binnen Dynamiet
 • Helpt u bij het compleet maken van uw dossier
Lisa van Gulik
 • Heeft honderden cliënten met succes bijgestaan
 • Start rechtszaken en procedures bij het Kifid
Nurettin Kocak
 • Heeft veel respect verworven binnen de BKR-branche
 • Een daadkrachtige en no-nonsense jurist
Nadine Edelschaap
 • Heeft honderden zaken positief opgelost
 • Creatieve jurist die 'out of the box' denkt
Björn de Haan
 • Heeft ruim 8 jaar ervaring met BKR-procedures
 • Start alleen rechtszaken
Tine Notenboom
 • Gespecialiseerd in rechtszaken
 • Doet alleen de complexe zaken
Bekijk ons team

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Hoe lang blijft een BKR registratie voor een telefoonabonnement staan?

Wanneer wordt een telefoonkrediet geregistreerd?

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews