Creditcard en BKR-registratie: Hoe zit dat?

Op 27 juni 2019 geschreven door Creditcard en BKR-registratie: Hoe zit dat?
dynamiet creditcard

Creditcard: de voors en tegens

In veel landen kunt u tegenwoordig gewoon met uw pinpas terecht. Ook bij bestellingen in internationale webwinkels wordt een debitcard steeds vaker geaccepteerd of kunt u de betaling doen met een account waar u een tegoed op kunt zetten zonder creditcard. De noodzaak om een creditcard aan te schaffen is daarmee in de laatste jaren afgenomen. Toch hebben veel mensen nog steeds een creditcard om niet onverhoopt een keer geen betaling te kunnen doen. Met een credtitcard weet u namelijk bijna zeker dat uw betaling overal wordt geaccepteerd. Bovendien betaalt u met een creditcard achteraf.

Maar is het verstandig om een creditcard aan te schaffen? Krijgt u altijd een registratie bij het BKR wanneer u een creditcard heeft? In dit blog nemen we u mee in:

 • De voor- en nadelen van een creditcard
 • De impact van een creditcard op een BKR registratie
 • Wanneer u BKR-geregistreerd wordt
 • Hoe u van een negatieve BKR-registratie af komt

Is het verstandig om een creditcard aan te schaffen?

Of het verstandig is om een creditcard aan te schaffen, hangt van uw persoonlijke situatie af. Soms kan het handig zijn om een creditcard bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld wanneer uw favoriete online winkel alleen creditcard als betaalmiddel accepteert. En soms wilt u wat extra veiligheid en zekerheid wanneer u op vakantie gaat.

Stelt u zichzelf voor dat uw portemonnee met contant geld en pinpas wordt gerold? Dan heeft u uw creditcard nog achter de hand. In andere situaties moet er een waarborgsom gereserveerd worden op uw creditcard zodat u een auto kunt huren. Wat de reden ook is, het kán verstandig of noodzakelijk zijn om een creditcard aan te schaffen.

De voordelen van een creditcard:

 • Achteraf betalen. De rekening van de creditcard komt een keer per maand. Dus alle aankopen die u in de maand doet, worden in één keer, aan het eind van de maand afgeschreven. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
 • Flexibel aflossen. Natuurlijk betaalt u uw creditcardrekening het liefst in één keer. Maar komt dat een keer niet uit, dan mag u deze in termijnen voldoen. Let dan wel op: over het bedrag wordt dan rente gerekend door de bank waar u de creditcard afneemt. Het aflossen in termijnen biedt flexibiliteit, maar heeft wel invloed op de manier waarop het BKR tegen uw creditcard aankijkt. Later hierover meer.
 • Goede klantenservice. Heeft u vragen of problemen? Dan kunt u 24 uur per dag, ook in het buitenland, contact opnemen met de klantenservice.
 • Veilig online winkelen. Door het gebruik van de creditcard is uw online bestelling verzekerd en kunt u deze, indien nodig, annuleren.
 • Wereldwijd betalen. In alle uithoeken van de wereld worden creditcards geaccepteerd. Hierdoor hoeft u geen grote hoeveelheden cash geld mee te nemen.

Nadelen van een creditcard:

 • Contant geld opnemen is duur. Pinnen met uw creditcard is duurder dan pinnen met uw pinpas. Probeer daarom pinnen met de creditcard te voorkomen.
 • De vaste kosten voor een creditcard zijn hoog. Ieder jaar betaalt u voor het in uw bezit hebben van de creditcard, ook als u deze niet gebruikt. Deze kosten zijn hoger dan de kosten die u betaalt voor uw pinpas. Gebruikt u de creditcard alleen bij grote reizen? Zet de card dan “stop” wanneer u weer thuis bent.
 • Lenen is duur. Wanneer u niet op tijd de factuur van uw creditcard betaalt, wordt het bedrag gezien als een lening. De rente over deze lening ligt meestal een stuk hoger dan wanneer u een persoonlijke lening bij de bank aangaat. Deze lening kan een BKR-registratie opleveren.
BKR-registratie verwijderen

Krijg ik altijd een registratie bij het BKR als ik een creditcard heb?

Nee, u kunt er vanuit gaan dat u niet direct een BKR-registratie krijgt wanneer u een creditcard aanschaft. Maar er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Heeft u bijvoorbeeld een creditcard met een krediet dat u in termijnen gaat terugbetalen? Dan krijgt u wel te maken met een registratie bij het BKR.

Bent u vergeten om de rekening van uw creditcard te voldoen en duurt dat langer dan 60 of 90 dagen? Ook dan krijgt u te maken met een registratie bij het BKR. Een creditcard levert geen registratie op wanneer het bedrag binnen 30 dagen is terugbetaald.

Is een registratie bij het BKR altijd negatief?

Allereerst is het goed om te beseffen dat er twee soorten BKR registraties zijn. Een registratie bij het BKR kan namelijk negatief en positief zijn.

Een positieve registratie bij het BKR houdt in dat u gesignaleerd staat als iemand die een krediet heeft afgesloten. Wanneer u op tijd afbetaalt en dus geen termijnen mist, zal dit ook een positieve registratie blijven.

Een negatieve BKR registratie houdt in dat u termijnen heeft gemist en dat u, volgens uw kredietverstrekker, niet betrouwbaar bent. Door het totaalbedrag, al dan niet alsnog in termijnen, af te betalen zorgt u ervoor dat deze negatieve registratie een eerdere einddatum krijgt. Hierdoor begint de “bewaartermijn” van 5 jaar eerder te lopen. Het krediet is dan namelijk afbetaald. Voor de definitieve BKR verwijdering schakelt u natuurlijk Dynamiet Nederland in.

Zijn er ook creditcards waarbij nooit het BKR wordt ingeschakeld?

Ja, die zijn er. Denk dan bijvoorbeeld aan de prepaid creditcards. U kunt dan voor u op vakantie gaat of een grote (online) aankoop gaat doen geld op uw creditcard zetten. Meer dan het geld dat er op staat, kunt u dan niet opnemen of uitgeven. Zo weet u zeker dat u zich aan uw budget houdt.

Het verschil met de reguliere creditcards is dat er geen sprake kan zijn van een lening door de uitgaven op uw creditcard en . Toch zijn ook deze creditcards niet zaligmakend, u dient goed de kleine lettertjes te lezen om verborgen kosten te voorkomen.

Kredietwaardigheid omtrent bkr

Hoe kom ik van de BKR-registratie af?

Wanneer u uw termijnen op tijd hebt voldaan en u geen openstaande schulden meer heeft, kan het toch nog zijn dat u een BKR registratie op uw naam hebt staan. Dit kan nadelig werken wanneer u, bijvoorbeeld, een huis wilt kopen en een hypotheek nodig heeft.

De BKR-registratie/de negatieve coderingen blijven 5 jaar zichtbaar op uw BKR-overzicht. Dit geldt ook wanneer u het krediet al heeft afbetaald. Maar het kan dus zijn dat u voor die tijd al een hypotheek wilt afsluiten. U kunt zelf stappen ondernemen en uw kredietverstrekker vragen uw registratie te laten verwijderen bij het BKR. Maar wat nu als u er niet uitkomt met uw kredietverstrekker? Dan helpt Dynamiet Nederland u graag verder bij het verwijderen van een negatieve BKR registratie.

Dynamiet Nederland is namelijk gespecialiseerd in het verwijderen van BKR registraties. Wij kunnen aan de hand van een intakegesprek al snel aangeven of uw zaak kans van slagen heeft. Dynamiet Nederland zal, altijd in overleg met u, de juiste stappen ondernemen om een negatieve BKR registratie te laten verwijderen. Zo kan het zomaar zijn dat de BKR registratie al in enkele weken verwijderd is en u door kunt met uw leven.

In sommige gevallen zal de strijd langer duren, bijvoorbeeld wanneer er een rechtszaak van komt. Maar ook in die gevallen staat Dynamiet Nederland voor u klaar. Zij hebben alle kennis in huis en weten de juiste wegen te bewandelen om uw BKR registratie te verwijderen. Vraagt u zich af “heb ik een BKR-registratie?” dan kunt u bijvoorbeeld een BKR-overzicht opvragen bij uw bankfiliaal.

Kan ik Dynamiet Nederland vrijblijvend benaderen?

Dat kunt u zeker. Dynamiet Nederland zal u in een eerste, gratis, adviesgesprek alle benodigde informatie geven over de mogelijkheden om uw registratie bij het BKR te verwijderen. In dit gesprek worden ook de mogelijke vervolgstappen toegelicht en geven we informatie over de kosten van het inschakelen van Dynamiet Nederland.

En het kan nog snel ook: wanneer u vandaag een aanvraag doet, kunt u morgen al gehoord en geholpen worden.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews