Wat betekent een 2-codering bij BKR?

Op 5 augustus 2023 geschreven door mr. Mirjosa de Sanders
  • Juridisch secretariaat

Een code 2 is één van de zogenaamde bijzonderheidscodes die het BKR hanteert bij de registratie van iemands kredietoverzicht. De 2-codering achter een krediet, betekent dat de kredietverstrekker het krediet met daarop een betalingsachterstand, in één keer heeft opgeëist.

Hoe ontstaat een BKR code 2?

Wanneer u geld leent, dan wordt dit geregistreerd door het BKR (Bureau Krediet Registratie). Zo’n registratie noemen we een BKR-registratie.

Dit hoeft op zichzelf niet erg te zijn. Zolang u netjes aan de betalingsverplichtingen blijft voldoen, gaat het namelijk om een positieve BKR-registratie.

Het wordt pas een probleem, wanneer u een achterstand oploopt bij de terugbetaling van het krediet.

We spreken dan van een negatieve BKR-registratie.

Zo negatieve registratie leidt tot een A-codering. Er komt dan een “A” (Achterstandsmelding) te staan achter de vermelding van het krediet in uw kredietoverzicht. Zo’n A-codering kan verschillende vormen aannemen, waarvan A2 er één is.

Meer informatie over BKR-coderingen

Wat is een A2-codering?

Een A2-codering bestaat in feite uit twee losse delen: de “A” en de “2”. De betekenis van de A hebben we hierboven besproken, dit is de Achterstandsmelding die laat zien dat er een betalingsachterstand is ontstaat op het krediet.

De toevoeging van een 2 duidt op wat er met die achterstand precies aan de hand is.

Die 2-codering wordt toegevoegd als de kredietverstrekker vraagt om de volledige krediet achterstand in één keer terug te betalen. Vaak wordt hierbij bijvoorbeeld ook een incassobureau ingeschakeld.

Ook nadat het krediet is betaald en de achterstand dus is voldaan, blijft deze codering nog vijf jaar zichtbaar. Een A2-codering kan uw toekomstplannen dan ook lelijk in de weg zitten.

2-codering bij het BKR laten verwijderen

Het is natuurlijk erg frustrerend dat u nog tot vijf jaar last kunt blijven houden van een achterstand die u in het verleden opliep.

Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om versneld van dergelijke BKR-coderingen af te komen. Bijvoorbeeld door de BKR-codering te laten verwijderen door een specialist als Dynamiet Nederland.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Plan dan direct uw gratis en vrijblijvende adviesgesprek in.

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews