Wanneer krijg je een BKR-registratie?

4 mensen die een BKR dossier onderzoeken

Een BKR-registratie hebt u al snel: u staat BKR-geregistreerd wanneer u voor meer dan 250 euro leent. U hebt daarom een BKR registratie wanneer u:

 • Meer dan 250 euro rood kunt staan op uw bankrekening;
 • Een doorlopend krediet of lening hebt;
 • Een private lease auto hebt;
 • Nu iets koopt, maar dat later betaalt (met een ‘koop nu, betaal later’-regeling);
 • Een creditcard hebt met gespreide betaling in termijnen;
 • Een telefoonabonnement inclusief toestel hebt afgesloten;
 • Uw hypotheek meer dan drie termijnen lang niet naar behoren hebt afgelost.

Voor al deze gevallen geldt: de grens om een BKR-registratie te krijgen, ligt bij 250 euro. Zo krijgt u wél een BKR-registratie als u voor meer dan 250 euro rood kunt staan op uw betaalrekening, maar niet als u voor bijvoorbeeld 200 euro rood kunt staan. Nog een voorbeeld: bij een telefoonabonnement met toestel geldt dat u pas een BKR-registratie krijgt als de telefoon meer dan 250 euro waard is.

Het gaat hier om een positieve BKR-registratie die niets zegt over uw betaalgedrag. Pas als u niet aan uw betalingsverplichtingen voldoet, verandert een positieve BKR-registratie in een negatieve BKR-registratie.

In de praktijk heeft bijna elke volwassene in Nederland een BKR-registratie.

Sta ik BKR-geregistreerd?

Om te achterhalen of u BKR-geregistreerd staat, kunt u gratis uw BKR opvragen bij het BKR.

Wanneer krijg je geen BKR-registratie?

In principe krijgt u voor elke lening van meer dan 250 euro een BKR-registratie. Er zijn echter enkele uitzonderingen:

 • Hypotheken: als u een hypotheek afsluit, krijgt u geen BKR-registratie. Maar let op: als u een betalingsachterstand van 3 of meer maandtermijnen hebt, krijgt u hiervoor wél een negatieve BKR-registratie.
 • Studieleningen bij DUO: studenten die lenen bij DUO om hun studie te bekostigen, krijgen hiervoor geen BKR-registratie. Zij zijn echter wel verplicht hun studielening op te geven als zij bijvoorbeeld een hypotheek willen afsluiten.
 • Leningen bij familie of vrienden: als u geld leent bij familie of vrienden, wordt dit niet geregistreerd door het BKR.

Wanneer een positieve BKR-registratie?

Als u voor meer dan 250 euro leent, krijgt u een BKR-registratie. Dit is dan altijd een positieve BKR-registratie. Dit geldt voor alle leningen, behalve de leningen die hierboven beschreven worden onder ‘Wanneer krijg je geen BKR-registratie?’.

Een positieve BKR-registratie houdt in dat u geregistreerd staat als iemand die goed aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. Financiële instellingen zien uw positieve registratie bij het BKR en zullen u hierdoor als betrouwbaar bestempelen. Een positieve BKR-registratie heeft dus geen negatieve gevolgen. Wel kan zo’n registratie invloed hebben op de hoogte van het leenbedrag als u bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. De hypotheekvertrekker kan dan namelijk zien dat u nog andere lasten hebt en kan het maximale hypotheekbedrag dat u kunt krijgen hierop aanpassen.

Wanneer een negatieve BKR-registratie?

Een positieve BKR-registratie verandert in een negatieve BKR-registratie als er een code achter geplaatst wordt. Zo’n code krijgt u achter uw registratie op het moment dat u niet aan uw betalingsverplichtingen voldoet.

Er zijn verschillende soorten negatieve BKR-registraties. Deze worden aangeduid met verschillende BKR-coderingen (bijvoorbeeld A Codering: A1, A2, A3 en H-codes) . Hebt u bijvoorbeeld een lening waarop u een betalingsachterstand hebt, dan krijgt u de code A achter uw BKR-registratie. Dit is ook het moment waarop uw positieve registratie verandert in een negatieve registratie. Een H code is een herstelcodering. Als het u lukt om op een achterstand in te lopen, wordt dit herstel doorgegeven bij het BKR. Wanneer deze volledig afbetaald is, wordt er ook een einddatum geplaatst.

Hoe kom ik van een negatieve registratie af?

Hebt u een negatieve BKR-registratie? Als u uw schuld hebt afbetaald, blijft deze negatieve registratie nog vijf jaar lang zichtbaar in het BKR. Meer informatie over hoe lang een BKR-registratie blijft staan vindt u op onze pagina BKR-registratie: hoe lang blijf ik geregistreerd?

Wilt u uw BKR-registratie verwijderen voordat de termijn van vijf jaar verstreken is, dan helpt Dynamiet u daarbij. Zo hebt u niet meer te kampen met de negatieve gevolgen van uw registratie.

Intakegesprek aanvragen

Onze BKR-registratie specialisten

Deepak Thakoerdien
 • 11 jaar ervaring met procedures tegen de financiële sector
 • De bekendste BKR-deskundige van Nederland
Jan Doeke Biesheuvel
 • Heeft honderden BKR-zaken opgelost zonder tussenkomst van de rechter
 • Inhoudelijk een zeer sterke jurist
Lisa van Gulik
 • Heeft honderden cliënten met succes bijgestaan
 • Start rechtszaken en procedures bij het Kifid
Nurettin Kocak
 • Heeft veel respect verworven binnen de BKR-branche
 • Een daadkrachtige en no-nonsense jurist
Bekijk ons hele team

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews