Hoe lang blijft een BKR-registratie staan?

Dynamiet BKR registratie

Dit is hoe lang een BKR-registratie duurt:

  • Zolang u een schuld hebt, blijft uw BKR-registratie sowieso staan.
  • Wanneer u uw schuld hebt afbetaald, blijft een BKR-registratie nog vijf jaar lang zichtbaar na het afbetalen van uw schuld. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve BKR-registraties.

Wanneer verdwijnt een BKR registratie?

Nadat u uw schuld hebt afgelost, blijft uw negatieve BKR-registratie nog vijf jaar lang zichtbaar in het BKR. Hoe lang een negatieve BKR-registratie blijft staan, is daarom afhankelijk van wanneer u uw schuld aflost.

De termijn van vijf jaar gaat namelijk in op het moment dat u uw laatste afbetaling doet en daarmee uw gehele schuld afbetaalt.

Hebt u een A-codering in het BKR vanwege een achterstand in de betaling, dan begint de termijn van vijf jaar te lopen vanaf het moment dat er een H-codering achter vermeldt wordt, dus op het moment dat u weer voldoet aan uw betalingsverplichtingen.

Voorbeeld: zo lang blijft een BKR-registratie staan

Stel dat u een lening hebt afgesloten met een looptijd van tien jaar. Dit geeft u een positieve BKR-registratie. U voldoet na een jaar niet aan uw betalingsverplichtingen en krijgt een A-codering achter uw BKR-registratie. Nu hebt u dus een negatieve BKR-registratie.

Na korte tijd kunt u weer aan uw betalingsverplichtingen voldoen. Achter de A-codering krijgt u daarom een H-codering.

Vanaf het moment dat deze H-codering geplaatst is, blijven alle BKR-coderingen nog vijf jaar staan. Na die vijf jaar verdwijnen alle coderingen bij uw registratie, wat van de negatieve BKR-registratie dus weer een positieve BKR-registratie maakt voor de rest van de looptijd van uw lening.

Hebt u de complete lening afgelost, dan blijft de positieve BKR-registratie vervolgens nog vijf jaar zichtbaar. Geldverstrekkers die het BKR inzien, zien dan dus alleen dat u deze lening hebt afgesloten en dat die geheel is afbetaald, maar kunnen niet meer zien dat u ooit een betalingsachterstand had op deze lening.

negatieve bkr registratie - kredietwaardigheid

Waarom is mijn BKR-registratie na vijf jaar pas weg?

In de periode van vijf jaar nadat u uw schuld hebt afbetaald, blijft u nog zichtbaar in het BKR. Dit is het geval voor zowel positieve BKR-registraties als negatieve BKR-registraties.

Het doel van het BKR met deze verlengde zichtbaarheid van uw BKR-registratie is om u ertegen te beschermen dat u financiële verplichtingen aangaat die u in de problemen kunnen brengen. Het BKR wordt door kredietverstrekkers bekeken als een ‘toetsing’.

Een positieve BKR-registratie is een bevestiging van het feit dat u aan uw betalingsverplichtingen hebt voldaan in het verleden. Zo’n positieve BKR-registratie laat dan ook zien dat u financieel betrouwbaar bent. Zo spreekt een nog zichtbare positieve BKR-registratie in die vijf jaar vóór u: geldverstrekkers hebben de garantie dat u tot nu toe altijd betrouwbaar bent geweest in het terugbetalen van schulden.

Een negatieve BKR-registratie blijft ook nog vijf jaar staan nadat u de schuld hebt afgelost. Het doel van het BKR is dat u hiermee beschermd wordt tegen schulden die u in financiële problemen kunnen brengen.

bkr registratie en schuldsanering

BKR weg laten halen

Had u een negatieve BKR-registratie, hebt u uw schuld afgelost en wilt u geen vijf jaar wachten totdat uw BKR-registratie verwijderd is? U kunt uw nog zichtbare BKR-registratie eerder weg laten halen.

De vijf jaar nadat u uw schuld hebt afgelost, kan een nog zichtbare negatieve BKR-registratie u in de weg zitten. U wordt door de negatieve registratie gezien als ‘risicogeval’ door kredietverstrekkers omdat u in het recente verleden niet aan uw betalingsverplichtingen hebt voldaan. Van kredietverstrekkers en banken waar u aanklopt voor een lening of hypotheek, krijgt u nul op het rekest.

Vaak is het echter zo dat u nu wél probleemloos aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen. U vindt de achterdocht van geldverstrekkers vanwege uw nog zichtbare BKR-registratie daarom onterecht.

Vraag in dit geval direct een gratis adviesgesprek aan bij Dynamiet. Wij zijn gespecialiseerd in het verwijderen van negatieve BKR-registraties en helpen u van uw negatieve registratie af. Zo kunt u het verleden achter u laten en toch een hypotheek of krediet afsluiten.

Positieve registraties kunt u overigens niet laten verwijderen.

Hoe weet je of je BKR-geregistreerd staat?

Heb ik een negatieve BKR? Hoe kan ik mijn BKR-registratie inzien? Om u uit te leggen hoe u zelf online uw BKR-registratie kunt inzien, hebben wij een aparte pagina op onze website waarop we uitleggen hoe uw BKR opvragen werkt. Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om te weten of u BKR-geregistreerd staat.

Onze BKR-registratie specialisten

Deepak Thakoerdien
  • 11 jaar ervaring met procedures tegen de financiële sector
  • De bekendste BKR-deskundige van Nederland
Jan Doeke Biesheuvel
  • Heeft honderden BKR-zaken opgelost zonder tussenkomst van de rechter
  • Inhoudelijk een zeer sterke jurist
Lisa van Gulik
  • Heeft honderden cliënten met succes bijgestaan
  • Start rechtszaken en procedures bij het Kifid
Nurettin Kocak
  • Heeft veel respect verworven binnen de BKR-branche
  • Een daadkrachtige en no-nonsense jurist
Bekijk ons hele team

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews