Een auto leasen met BKR registratie: Kan dat?

Op 9 september 2019 geschreven door mr. Lisa van Gulik
  • Procesjurist BKR-registraties

Een nieuwe auto kopen is een flinke investering. Steeds meer mensen kiezen daarom voor private lease. Voor een vast bedrag per maand mag u de auto gebruiken en is de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto voor u geregeld. Met het leasen van een auto hoeft u niet jaren te sparen en bent u niet in één keer een flink bedrag kwijt. Dit heeft veel kenmerken van een lening en daarom wordt een private lease vaak bij het BKR geregistreerd.

Wat voor impact heeft een leasecontract eigenlijk op uw kredietwaardigheid? Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor een hypotheekaanvraag als u BKR geregistreerd bent door de lease van een auto? En kunt u nog wel een persoonlijke lening afsluiten wanneer u een leaseauto heeft? In onderstaande blog lichten we meer toe over de een auto leasen en of u daar een BKR registratie door kunt krijgen.

Waar let een kredietverstrekker op?

Wilt u een huis gaan kopen of een andere lening aangaan? Dan kijkt de hypotheek- of kredietverstrekker naar uw financiële bestedingsruimte. Niet alleen de kredieten die u heeft afgesloten zijn van invloed op de mogelijkheid tot het afsluiten van een hypotheek, ook uw inkomsten zijn van belang. De verhouding tussen de kredieten en de inkomsten bepalen uw financiële bestedingsruimte.

De openstaande kredieten worden afgewogen tegen uw inkomsten. Op deze manier kan de kredietverstrekker bepalen of u voldoende financiële middelen heeft om aan de maandelijkse (hypotheek) lasten te kunnen voldoen en of u de lening of hypotheek kunt afsluiten.

Wat als u naast een leaseauto meerdere kredieten heeft?

Wanneer u naast uw private-leaseauto een telefoonabonnement en andere kredieten op uw BKR-overzicht heeft staan, kan het voorkomen dat een hypotheekverstrekker geen hypotheek aan u wil verstrekken. U heeft namelijk veel kosten die u maandelijks moet dekken. Hoe hoger uw maandelijkse lasten zijn, hoe lager uw financiële bestedingsruimte is en hoe lager het hypotheekbedrag is dat maximaal kunt lenen. Indien u onvoldoende financiële middelen heeft om naast al uw kredieten uw maandelijkse hypotheeklasten te kunnen voldoen, zal uw hypotheekaanvraag worden afgewezen.

Ook kan het voorkomen dat kan het voorkomen dat de hypotheekverstrekker u aanraadt een van uw kredieten af te betalen alvorens u een hypotheek afsluit.  Dit vergroot namelijk uw financiële bestedingsruimte. De hypotheekverstrekker wil namelijk zien dat u meer dan voldoende financiële middelen heeft om al uw kredieten, uw overige vaste lasten én de hypotheeklasten te kunnen betalen. Indirect heeft een leasecontract dus invloed op een hypotheekaanvraag.

Het schrappen van een leaseauto doet u natuurlijk niet zomaar. Om de invloed van de lasten van uw leaseauto op uw hypotheekaanvraag te beperken, kunt u een kortere looptijd of een lager aantal kilometers per jaar overeenkomen.

Neem contact op om te ontdekken of wij u kunnen helpen

Dynamiet Nederland oktober 2019

Waarom zou u kiezen voor een leaseauto?

Men kiest steeds vaker voor een leaseauto. Dit valt goed te begrijpen. Een leaseauto heeft namelijk zijn voordelen:

  • U kunt direct in een nieuwe auto rijden, zonder dat u daar lang voor heeft moeten sparen of u een lening heeft moeten afsluiten.
  • Voor een vast bedrag per maand wordt alles voor u geregeld: de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud. U hoeft enkel extra kosten te maken voor de brandstof.
  • U heeft in veel gevallen recht op vervangend vervoer bij ongelukken en schade en reparaties aan de auto.

Een belangrijk nadeel van een leaseauto is dat er het u een BKR-registratie oplevert. Deze registratie krijgt u niet wanneer u zelf een auto koopt. De registratie bij het BKR kan betekenen dat u minder kunt lenen wanneer u een hypotheek of lening wilt afsluiten. Wellicht is dit een factor om in overweging te nemen bij het afsluiten van een private leasecontract voor een auto.

Word het volledige bedrag geregistreerd bij het BKR?

Wanneer u een auto least bestaat het maandelijkse leasebedrag uit twee onderdelen:

  • Het financiële deel (met daarin de waarde van de auto)
  • Het service deel (met daarin de wegenbelasting, het onderhoud, de reparaties en de verzekeringen).

Van het totaalbedrag wordt alleen het financiële deel van de overeenkomst geregistreerd bij het BKR. Dit komt in de praktijk neer op 65% van het leasebedrag.

Rekenvoorbeeld:

U gaat een leasecontract aan voor 24 maanden met een maandbedrag van € 289,00 per maand. Dan is het totaalbedrag € 6.936,00. Van dit bedrag wordt 65% geregistreerd bij het BKR. Dit komt dan neer op € 4.508,00.

Auto leasen zonder BKR: Wat is er mogelijk?

Diverse leasemaatschappijen bieden de service dat u een auto kunt leasen zonder geregistreerd te staan bij het BKR. Wanneer u hier interesse in heeft, leest u dan vooral de voorwaarden goed door. Laat deze, bij twijfel, zelfs nakijken door een jurist. Wilt u zelf de beslissing nemen? Controleer dan of de leasemaatschappij van uw voorkeur is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Dit kan u helpen de juiste beslissing te nemen.

Is een registratie bij het BKR altijd nadelig?

Een registratie bij het BKR is niet per definitie negatief. Wanneer u iedere maand netjes aan uw financiële verplichtingen voldoet, krijgt u geen negatieve coderingen op uw BKR- overzicht.

Wanneer u een hypotheek of een ander krediet aanvraagt, kunnen krediet- en hypotheekverstrekkers zien dat u keurig aan uw financiële verplichtingen hebt voldaan. Kredietverstrekkers kunnen hieruit de conclusie trekken dat u in staat bent om uw financiële verplichtingen na te komen. Een lening aanvragen met BKR registratie is dan ook wel mogelijk.

Wat doe ik als de registratie wel negatief uitpakt?

Wanneer de registratie bij het BKR ervoor zorgt dat u geen, of een lagere hypotheek kunt krijgen, schakelt u Dynamiet Nederland in. Zij kijken vrijblijvend met u mee om te zien of er mogelijkheden zijn om de registratie te laten schrappen. Dynamiet Nederland zal de zaak met u doornemen en u een goede uitleg geven over de mogelijkheden en de bijbehorende kosten om uw BKR registratie te verwijderen.

Veel gestelde vragen over een auto leasen met een BKR registratie

Is het mogelijk om een auto te leasen met een BKR registratie?

Kan ik een auto private leasen zonder BKR toetsing?

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews