Achteraf betalen met Klarna en Riverty: zo voorkom je extra kosten

Op 27 oktober 2023 geschreven door Deepak Thakoerdien
 • Directeur

Bij online aankopen zie je steeds vaker de optie om achteraf te betalen via Klarna of Riverty (voorheen Afterpay). Hiermee kun je de betaling uitstellen tot 14 of 30 dagen na aankoop. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de aankoop in 3 termijnen te betalen.

Bekijk de 3 tips om problemen met Klarna te voorkomen

@dynamiet.nl

3 Tips hoe jij jezelf kan beschermen tegen Klarna

♬ original sound – Dynamiet Nederland

 

Wat zijn de mogelijkheden om achteraf of in termijnen te betalen?

Klarna:

Riverty:

Het verdienmodel van Klarna en Riverty liegt er niet om: ze verdienen pas als klanten te laat betalen. De inkomsten uit boetes kunnen flink oplopen: tot wel 40% van de omzet.

Welke kosten worden er in rekening gebracht als je niet op tijd betaalt?

Indien de betaling niet tijdig op de uiterste betaaldatum wordt voldaan, kunnen zowel Klarna als Riverty verschillende kosten in rekening brengen.

Klarna te laat betalen

Betaal in 30 dagen

Als je niet aan Klarna hebt betaald op de uiterste betaaldatum, dan ontvang je een herinnering met een nieuwe betalingstermijn van 14 dagen. Bij de tweede herinnering zal Klarna € 13,50 aanmaningskosten in rekening brengen. Bij aankopen onder € 20,- wordt € 7,50 aanmaningskosten in rekening gebracht. Blijft de betaling weer uit dan lopen deze kosten op tot 15% van het openstaande bedrag, met een minimum van € 40,-.

Klarna: betaal in 3 termijnen

Wanneer de termijnbetaling op de vervaldata niet afgeschreven kan worden, krijg je van Klarna nog 2 tot 7 werkdagen om een betalingsregeling te treffen (via de app van Klarna) of om je banksaldo aan te vullen. Na 2 tot 7 dagen zal Klarna opnieuw proberen om het bedrag van je bankrekening af te schrijven. Lukt dit weer niet, dan ontvang je een aanmaning voor het bedrag met een verhoging van € 7,50 of € 13,50. Heeft Klarna je betaling binnen 14 dagen na de aanmaning niet ontvangen, dan wordt de vordering uit handen gegeven aan een incassobureau. Klarna brengt dan 15% over het verschuldigde bedrag in rekening met een minimum van € 40,-.

Riverty te laat betalen

Riverty: betaal binnen 14 dagen

Als je het bedrag niet op tijd betaalt is het te betalen bedrag onmiddellijk opeisbaar en ben je per direct in verzuim. Riverty zal je een herinnering sturen en de betaling binnen 14 dagen opeisen. Als je het openstaande bedrag alsnog niet op tijd hebt betaalt, stuurt Riverty je een (tweede) schriftelijke herinnering en wordt het te betalen bedrag verhoogd met minimaal € 9,50 en maximaal € 21,-. Kan je nog steeds niet betalen, dan verstuurt Riverty per post een aanmaning (laatste herinnering).

Het totale bedrag wordt opnieuw verhoogd; in deze aanmaning worden ook het totaalbedrag en buitengerechtelijke incassokosten aan verschuldigde vermeld. De totale buitengerechtelijke incassokosten die Riverty in rekening mag brengen, bedragen 15% van het openstaande bedrag met een minimum van € 40,-.

Klarna en BKR-registratie

Let op: Bij Klarna kun je een BKR-registratie krijgen. Indien je stipt betaalt, kan je limiet bij Klarna worden verhoogd tot een kredietlimiet van €1000,-. Dit resulteert in een positieve BKR-registratie.

Echter, wanneer je betalingsachterstanden oploopt, wordt een ‘Bijzonderheid’ aan je registratie toegevoegd. Dit duidt op een betalingsachterstand en is een negatieve markering. Een dergelijke melding kan ertoe leiden dat het verkrijgen van een hypotheek of lening in de toekomst niet meer mogelijk is.

Het is belangrijk om te weten dat een negatieve BKR-registratie, zelfs na volledige afbetaling, nog 5 jaar zichtbaar blijft. Hieronder vind je een voorbeeld van een BKR-registratie van Klarna.

Wil je weten wanneer je bij het BKR geregistreerd mag worden?

5 Tips om problemen en extra kosten te voorkomen

Achteraf betalen brengt risico’s met zich mee. Let goed op de volgende tips:

 1. Wees bewust van financiële verplichtingen:
  Weet dat je met Klarna of Riverty een financiële verplichting aangaat. Als je al krap bij kas zit, overweeg dan of achteraf betalen de juiste keuze is om financiële stress te voorkomen.
 2. Vermijd achteraf betalen bij financiële problemen:
  Als je al schulden of betalingsproblemen hebt, gebruik dan geen diensten zoals Klarna om verdere financiële problemen en hoge incassokosten te vermijden.
 3. Monitor je e-mail en betaal op tijd:
  Controleer regelmatig je e-mail, inclusief de spambox, voor betalingsverzoeken en herinneringen. Maak een herinnering voor de uiterste betaaldatum om betalingsachterstanden te vermijden.
 4. Blijf in communicatie bij betalingsproblemen:
  Als je niet op tijd kunt betalen, blijf dan in contact met Klarna of Riverty en reageer tijdig op e-mails en brieven. Probeer realistische betalingsregelingen te treffen om overdracht aan een incassobureau en bijkomende kosten te vermijden.
 5. Bescherm je kredietwaardigheid:
  Onthoud dat niet of te laat betalen een negatieve invloed kan hebben op je kredietwaardigheid, en mogelijk leidt tot langdurige registratie van betalingsachterstand bij dataverwerkingsorganisaties.

Met deze tips kun je bewustere keuzes maken en beter geïnformeerd omgaan met diensten zoals Klarna en Riverty.

Jouw BKR-registratie verwijderen

Heb je last van een negatieve BKR-registratie én heb je geen schulden meer? Als je een huis wilt kopen, dan kunnen wij helpen met het vervroegd verwijderen van jouw registratie. Vraag gelijk een telefonisch intakegesprek aan. Binnen één werkdag weet je meestal waar je aan toe bent.

Intakegesprek aanvragen

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews