Achteraf betalen met Klarna en Riverty: zo voorkom je extra kosten

Op 27 februari 2023 geschreven door Deepak Thakoerdien
  • Directeur

Bij online aankopen zie je steeds vaker de optie om achteraf te betalen via Klarna of Riverty (voorheen Afterpay). Hiermee kun je de betaling uitstellen tot 14 of 30 dagen na aankoop. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de aankoop in 3 termijnen te betalen.

Wat zijn de mogelijkheden om achteraf of in termijnen te betalen?

Klarna:

Riverty:

Het verdienmodel van Klarna en Riverty liegt er niet om: ze verdienen pas als klanten te laat betalen. De inkomsten uit boetes kunnen flink oplopen: tot wel 40% van de omzet.

Welke kosten worden er in rekening gebracht als je niet op tijd betaalt?

Klarna: betaal in 30 dagen

Als je niet aan Klarna hebt betaald op de uiterste betaaldatum, dan ontvang je een herinnering met een nieuwe betalingstermijn van 14 dagen. Bij de tweede herinnering zal Klarna € 13,50 aanmaningskosten in rekening brengen. Bij aankopen onder € 20,- wordt € 7,50 aanmaningskosten in rekening gebracht. Blijft de betaling weer uit dan lopen deze kosten op tot 15% van het openstaande bedrag, met een minimum van € 40,-.

Klarna: betaal in 3 termijnen

Wanneer de termijnbetaling op de vervaldata niet afgeschreven kan worden, krijg je van Klarna nog 2 tot 7 werkdagen om een betalingsregeling te treffen (via de app van Klarna) of om je banksaldo aan te vullen. Na 2 tot 7 dagen zal Klarna opnieuw proberen om het bedrag van je bankrekening af te schrijven. Lukt dit weer niet, dan ontvang je een aanmaning voor het bedrag met een verhoging van € 7,50 of € 13,50. Heeft Klarna je betaling binnen 14 dagen na de aanmaning niet ontvangen, dan wordt de vordering uit handen gegeven aan een incassobureau. Klarna brengt dan 15% over het verschuldigde bedrag in rekening met een minimum van € 40,-.

Riverty: betaal binnen 14 dagen

Als je het bedrag niet op tijd betaalt is het te betalen bedrag onmiddellijk opeisbaar en ben je per direct in verzuim. Riverty zal je een herinnering sturen en de betaling binnen 14 dagen opeisen. Als je het openstaande bedrag alsnog niet op tijd hebt betaalt, stuurt Riverty je een (tweede) schriftelijke herinnering en wordt het te betalen bedrag verhoogd met minimaal € 9,50 en maximaal € 21,-. Kan je nog steeds niet betalen, dan verstuurt Riverty per post een aanmaning (laatste herinnering).

Het totale bedrag wordt opnieuw verhoogd; in deze aanmaning worden ook het totaalbedrag en buitengerechtelijke incassokosten aan verschuldigde vermeld. De totale buitengerechtelijke incassokosten die Riverty in rekening mag brengen, bedragen 15% van het openstaande bedrag met een minimum van € 40,-.

7 tips om problemen en extra kosten te voorkomen

Achteraf betalen brengt risico’s met zich mee. Let goed op de volgende 7 tips:

  • Wees je ervan bewust dat je een financiële verplichting aangaat met Klarna of Riverty. Als je nu niet kunt betalen, dan betekent dit dat je eigenlijk al krap bij kas zit. Er is een reële kans dat je over 14 of 30 dagen weer niet kunt betalen. Een kleine onvoorziene omstandigheid kan hier al voor zorgen. Houd hier rekening mee.
  • Gebruik achteraf betalen niet als je al betalingsproblemen of schulden hebt. Het lijkt erg gemakkelijk om wat financiële ruimte te creëren door achteraf te betalen voor je bestelling, maar het kan ervoor zorgen dat je verder in de problemen komt doordat je straks hoge incassokosten moet betalen.
  • Door op tijd te betalen, bouw je vertrouwen op bij Klarna en Riverty. Hierdoor wordt je bestedingslimiet verhoogd. Door hier gebruik van te maken, kun je steeds hogere bedragen achteraf betalen. Dit lijkt aantrekkelijk, maar ook hierdoor kun je op een gegeven moment financieel klem zitten. Je betalingsverplichtingen worden met de maand hoger waardoor je de eindjes steeds aan elkaar moet knopen. Vaak stijgt het inkomen niet zo hoog mee per maand. Daarnaast kun je door constant op de pof te kopen, in een vicieuze cirkel terechtkomen. Je bent dan als het ware financieel afhankelijk geworden van Klarna of Riverty.
  • Betalingsverzoeken en herinneringen worden vaak alleen per e-mail verstuurd. Houd daarom goed je mailbox én vooral ook je spam box in de gaten om te kijken wat de betaaltermijn is en wanneer die verstrijkt. Leg deze datum vast in je agenda of maak een herinnering aan met je telefoon, zodat je dit niet vergeet. Maak eventueel ook alvast een betaalopdracht aan bij jouw bank per uiterste betaaldatum.
  • Kun je niet op tijd betalen, blijf dan in contact staan met Klarna of Riverty en geef netjes een reactie op e-mails en brieven. Zorg ook dat je telefonisch bereikbaar bent en blijft. Probeer nieuwe en realistische betalingsregelingen treffen. Zo kun je er mogelijk voor zorgen dat de schuld niet wordt overgedragen aan een incassobureau om verdere kosten en problemen te voorkomen.
  • Wordt de vordering toch overgedragen aan een incassobureau? Tref dan gelijk een betalingsregeling en kom deze na. Zo voorkom je dat er extra kosten in rekening gebracht worden. Let op! Maak je post altijd en op tijd open en blijf in contact staan met het incassobureau. Doe je dit niet, dan kunnen de kosten verder worden verhoogd. Het incassobureau kan je via een deurwaarder dagvaarden voor een rechtszaak, waardoor er honderden euro’s extra in rekening gebracht worden. Bij een veroordeling door de rechter kan er zelfs beslag gelegd worden op je bankrekening en inkomen.
  • Houd er rekening mee dat het niet of te laat betalen bij Klarna of Riverty een negatieve invloed kan hebben op je kredietwaardigheid. De kans is groot dat de betalingsachterstand voor jaren geregistreerd blijft bij een data handelsorganisatie. Op basis van artikel 15 van de Algemene verordening gegevensbescherming kun je een inzage verzoeken omtrent de verwerking van jouw persoonsgegevens bij Klarna en Riverty. Op grond van dit artikel zijn zij verplicht om jou te vertellen welke gegevens zij van jou hebben doorgegeven, aan welk bedrijf en waarom. Maak hier eventueel gebruik van zodat je in toekomst niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Jouw BKR-registratie verwijderen

Heb je last van een negatieve BKR-registratie én heb je geen schulden meer? Als je een huis wilt kopen, dan kunnen wij helpen met het vervroegd verwijderen van jouw registratie. Vraag gelijk een telefonisch intakegesprek aan. Binnen één werkdag weet je meestal waar je aan toe bent.

Intakegesprek aanvragen
Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 417 reviews