BKR toetsing

Wat is een BKR toetsing? (En hoe wordt u registratie vrij?)

Met een BKR toetsing kunt u ontdekken of en hoe u bij het BKR geregistreerd bent. Het is dus een goede manier om inzicht te krijgen in uw kredietwaardigheid en uw kansen om bijvoorbeeld een lening of hypotheek te kunnen krijgen.

Ook een kredietverstrekker doet namelijk een BKR toetsing, wanneer u een aanvraag indient.

Op deze pagina laten we u zien hoe u zo’n BKR toetsing eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Vervolgens leggen we uit wat u kunt met de uitslag van de toetsing en hoe Dynamiet Nederland u kan helpen om van een eventuele negatieve BKR registratie af te komen.

Waarom een BKR toetsing uitvoeren belangrijk kan zijn

Wanneer u een nieuwe lening of hypotheek aanvraagt, dan is de kredietverstrekker verplicht om een BKR toetsing uit te voeren.

Dat wil zeggen dat de kredietverstrekker zal controleren of u geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR houdt van elke Nederlander een overzicht bij van leningen, kredieten en schulden. De kredietverstrekker gebruikt dit om in te schatten hoe goed u in staat bent de gevraagde lening te dragen en zal dit meewegen in het besluit om uw aanvraag wel of niet toe te wijzen.

Door zelf een persoonlijke BKR toetsing uit te voeren bent u dit als het ware een stap voor en voorkomt u onaangename verrassingen bij de behandeling van uw aanvraag.

negatieve bkr registratie - kredietwaardigheid

Wat te doen als u bij het BKR geregistreerd staat?

Geregistreerd staan bij het BKR is niet per definitie iets slechts. Zodra u namelijk een krediet, creditcard of lening afsluit, wordt dit bij deze instantie geregistreerd. Hiermee heeft u echter niets misdaan. Zolang u op tijd aan uw betalingsverplichtingen voldoet, is er sprake van een zogenaamde positieve registratie. Deze heeft totaal geen negatieve gevolgen voor u.

Het wordt pas een probleem als u een negatieve registratie heeft. Uit de toetsing blijkt dan namelijk dat u in het verleden niet altijd tijdig aan uw financiële verplichtingen heeft voldaan. Op dit moment kan (en meestal; zal) een kredietverstrekker u bestempelen als wanbetaler en weigeren u een nieuw krediet te verstrekken. Daarnaast is er nog een verschil tussen een terechte bkr registratie en een onterechte BKR registratie. De afhandeling van beide registraties verwacht een andere aanpak.

BKR opvragen

Een eigen BKR toetsing uitvoeren? Zo gebeurd!

Bij de aanvraag van een hypotheek of lening wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om nog vòòrdat u een kredietaanvraag indient zelf een BKR toetsing te doen. Zo weet u vooraf wat de kredietverstrekker tegen kan komen wanneer hij u toetst.

Zo’n toetsing doet u als volgt:

  1. Vraag uw persoonlijk BKR overzicht op via de website van BKR.
  2. Controleer de gegevens en registraties. Kloppen de persoonsgegevens bij uw registraties? Hebben alle kredieten die u volledig heeft afbetaald een einddatum?
  3. Ga na of er bijzonderheidscoderingen in uw BKR overzicht voorkomen. (Voor een overzicht van wat deze coderingen inhouden, lees ons BKR coderingen overzicht.)

(Komt u er niet helemaal uit, dan verwijzen we u graag naar ons uitgebreide stappenplan voor het uitvoeren van een complete BKR check.)

In uw BKR overzicht ziet u exact welke informatie over u bekend. Dit zijn dus dezelfde registraties en coderingen die de kredietverstrekker zal tegenkomen wanneer hij een BKR toetsing uitvoert om te bepalen of uw aanvraag wordt goedgekeurd of niet.

U kunt natuurlijk nooit genoeg inzicht hebben in uw financiële situatie. Het uitvoeren van een toetsing is dan ook iets dat we iedereen kunnen aanbevelen, of u nu van plan bent een hypotheek aan te gaan vragen of niet. Het BKR registreert namelijk meer schulden dan veel mensen denken.

Hoe kunt u met registratie toch de BKR toetsing doorstaan?

Geregistreerd staan bij het BKR is niet per definitie iets slechts. Zodra u namelijk een krediet, creditcard of lening afsluit, wordt dit geregistreerd. Hiermee heeft u echter niets misdaan. Zolang u op tijd aan uw betalingsverplichtingen voldoet, is er sprake van een zogenaamde positieve registratie. Deze heeft totaal geen negatieve gevolgen voor u, of de BKR toetsing die een kredietverstrekker uitvoert.

Het wordt pas een probleem wanneer u een negatieve registratie heeft. Zo’n negatieve registratie ontstaat wanneer u op een krediet of lening een betalingsachterstand oploopt. En dit is voor kredietverstrekkers een signaal dat duidt op extra risico.

In de BKR toetsing blijkt dan namelijk dat u in het verleden problemen heeft gehad met terugbetaling. Een kredietverstrekker zal u dan direct bestempelen als wanbetaler en weigeren u een nieuw krediet te verstrekken. Ook wanneer de betalingsachterstand al lang en breed weer is ingelopen, of de originele lening inmiddels zelfs alweer volledig is terugbetaald.

Hoe financieel gezond uw huidige situatie ook is, hierdoor kunt u nog lang last hebben van problemen uit het verleden. Dynamiet Nederland kan u helpen om desondanks toch weer naar de toekomst te kunnen kijken.

Intakegesprek aanvragen

Een persoonlijke benadering van uw BKR toetsing

Het BKR heeft in Nederland een belangrijk en verantwoord doel: het voorkomen van overkreditering en andere financiële problemen bij consumenten. Helaas wordt hierbij vaak te weinig gekeken naar individuele situaties, waarmee het mensen vaak onnodig moeilijk wordt gemaakt.

Zo vinden wij het bij Dynamiet Nederland onrechtvaardig dat iedereen met een negatieve registratie per definitie een wanbetaler is. Die registratie kan immers veel verschillende oorzaken hebben.

Helaas krijgt u vaak niet de mogelijkheid om uw persoonlijke situatie toe te lichten bij de kredietverstrekker; uw aanvraag wordt simpelweg afgewezen op basis van de BKR toetsing. In dat geval is verwijdering van de registratie noodzakelijk om verder te kunnen.

De specialisten van Dynamiet Nederland helpen u hier graag bij verder. Zij hebben wél dat oog en oor voor uw persoonlijke situatie.

Want geen situatie is hetzelfde, dus elke BKR registratie behandelen wij met maatwerk. Zo is er een verschil tussen een terechte bkr registratie en een onterechte BKR registratie. De afhandeling van beide registraties verwacht een andere aanpak.

Is lenen zonder BKR toetsing mogelijk?

Veel mensen vragen zich af of het ook mogelijk is om geld te lenen zonder dat de kredietverstrekker een BKR toetsing uitvoert.

Hier kunnen we heel kort over zijn. Bij een Nederlandse bank of kredietverstrekker geld lenen zonder een BKR toetsing is niet mogelijk.

Alle kredietverstrekkers binnen Nederland zijn namelijk verplicht om naar uw kredietgegevens te kijken. Een toets door de kredietverstrekker laat in één opslag zien welke leningen u heeft afgesloten en of u betalingsproblemen heeft (of eerder heeft gehad).

Dynamiet Nederland bespreking

Hulp nodig na uitvoeren BKR-toetsing?

Het uitvoeren van een BKR toetsing kan beangstigend zijn. U wordt immers geconfronteerd met moeilijkheden in uw financiële verleden en met de gevolgen die deze kunnen hebben op uw toekomst.

Toch is het doen van een toetsing de beste eerste stap die u kunt zetten om het verleden achter u te laten en de blik op de toekomst te richten. Een betere financiële toekomst.

Juist door te weten waar u staat, kunt u namelijk de stappen zetten die nodig zijn om weer vooruit te kijken. Zodat het aanvragen van een hypotheek, lening of creditcard straks weer tot de mogelijkheden behoort.

In ieder geval is het eerst zaak om uw negatieve registratie te verwijderen. Hiervoor kunt u de hulp van Dynamiet Nederland inschakelen.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 417 reviews