Heeft u een EVR-registratie?

Direct hulp aanvragen

EVR-registratie: hoe komt u ervan af?

Geschreven op 23 december 2016 door Vera van der Vliet

Hoe vecht u een EVR registratie aan?

Naast de – inmiddels bij veel mensen welbekende – BKR registraties kunnen kredietverstrekkers uw gegevens ook op andere manieren registreren. De belangrijkste, en daarmee ook meest risicovolle registraties zijn de zogeheten EVR registraties. Veel mensen zijn hiermee niet bekend. Meestal is dit een goed teken, omdat dit impliceert dat u niet te maken heeft met deze registraties.

Wordt u wel ineens geconfronteerd met een van de frauderegistraties, dan is het belangrijk om te weten wat dit inhoudt en of u deze registratie kunt aanvechten.

De verschillende frauderegistraties in het EVA-systeem: waar staat het voor?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) biedt aan banken de Externe Verwijzingsapplicatie (EVA) aan. In dit systeem worden de frauderegistraties als het ware verzameld zodat andere kredietverstrekkers hier inzicht in krijgen. Binnen dit systeem onderscheiden we twee soorten registers: het Externe Verwijzingsregister (EVR) en Interne Verwijzingsregister (IVR).

EVR registratie

Een EVR registratie is, zoals de naam al doet vermoeden, extern en daarom ook voor alle kredietverstrekkers zichtbaar. Wordt u in dit register geregistreerd, dan wordt u op een ‘zwarte lijst’ gezet.

De gevolgen van een EVR registratie zijn zwaar. Een kredietverstrekker mag u voor maximaal acht jaar registreren gedurende welke periode u vrijwel niets kunt op financieel gebied. Het aanvragen van een hypotheek, lening of zelfs een verzekering kan hierdoor onmogelijk worden gemaakt. Oftewel: dit is een register waar u absoluut niet in wilt komen.

IVR registratie

Een IVR registratie is bedoeld voor intern gebruik. Wanneer een bank vermoedt dat u betrokken bent geweest bij een frauduleus incident, kan zij u registreren in het IVR. Dit heeft als het ware tot gevolg dat u op een waarschuwingslijst komt, zodat u door de bank extra goed in de gaten wordt gehouden.

Mocht u worden geconfronteerd met een IVR registratie, dan is de meest logische stap om simpelweg naar een andere bank te gaan, omdat zij uw registratie niet kunnen zien.

Hier zitten echter wat haken en ogen aan. Hoewel het register voor intern gebruik is bedoeld, kan bijvoorbeeld iedere organisatie binnen dat betreffende concern de registratie zien. Denk hierbij aan een bank met meerdere handelsnamen, bijvoorbeeld de ABN AMRO Bank. Als u door één van de partijen wordt geregistreerd, ziet de rest dit ook.

SFH registratie

Een SFH registratie van De Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) onderhoudt een systeem dat vergelijkbaar is met EVA, waarbij ook een onderscheid wordt gemaakt tussen een intern en een extern register. Het verschil is dat SFH uitsluitend kijkt naar (vermoedelijke) hypotheekfraude.

Hoe kom ik aan een EVR registratie?

Als u een financiering aanvraagt, wordt u veelal gevraagd om stukken te overleggen. Dit kan bijvoorbeeld een loonstrook, werkgeversverklaring of bankafschrift zijn. Op basis van deze stukken gaat de kredietverstrekker bepalen of zij u het krediet zal verstrekken. Wat veel mensen niet weten, is dat de inhoud van de stukken wordt gecontroleerd. Uw werkgever kan worden gebeld, de bank waarvan u het afschrift heeft opgestuurd kan worden gebeld en ga zo maar door.

Als op dat moment blijkt dat bijvoorbeeld het bankafschrift onjuiste gegevens bevat of dat u een werkgeversverklaring heeft opgestuurd van een bedrijf waar u niet meer werkzaam bent, zal een kredietverstrekker u vaak direct registreren in het EVR. Hieraan hoeft zeker niet altijd een frauduleuze gedachte ten grondslag te liggen. Helaas is de ervaring dat de bank op zo’n moment voorbij gaat aan deze mogelijkheid waarna u direct zal worden geregistreerd.

Let er dus altijd zeer goed op welke stukken u overlegt en of deze inhoudelijk volledig juist zijn! U kunt hiermee voorkomen dat u voor acht jaar op een ‘zwarte lijst’ wordt gezet in de financiële wereld.

NRC: Op de zwarte lijst van banken: in de financiële gevangenis

„Het EVR is een financiële gevangenis”, zegt jurist Vera van der Vliet. Ze werkt bij Dynamiet Nederland, een bedrijf dat mensen helpt hun opname in het register aan te vechten bij bank, Kifid of rechter. „Banken hebben de macht mensen financieel vast te zetten, te straffen. En dat gebeurt niet altijd op een eerlijke manier.”

„Je belandt vrijwel altijd voor acht jaar in dat EVR-register. Dat is lang niet altijd in verhouding tot wat er is gebeurd”, constateert Van der Vliet. „De een houdt zich als crimineel bezig met witwaspraktijken, de ander vult een vraag op een formulier verkeerd in.”

nrc

Kan een EVR registratie vervroegd worden verwijderd?

Ook voor de EVR registratie geldt: ‘Voorkomen is beter dan genezen!’. Heeft u toch te maken met een frauderegistratie? Dan zijn er wellicht mogelijkheden om hier van af te komen. Een kredietverstrekker mag u namelijk niet zomaar registreren. Zij moet voldoen aan vele strenge vereisten. Ook zijn er vele gevallen denkbaar waarbij de termijn van acht jaar veel te lang is. Tot slot kan het ook zo zijn dat een IVR registratie wel terecht is, maar dat de EVR registratie niet meer in stand mag worden gehouden.

Bent u benieuwd of u ook in aanmerking komt voor aanpassing of verwijdering van uw EVR registratie, of heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met onze specialisten via 079 820 02 63.

Voor BKR-registratie verwijderen kunt u ook bij ons terecht!

Intakegesprek aanvragen Bellen