Wanneer banken hypotheken met BKR verstrekken (en uw andere opties)

Op 20 december 2021 geschreven door drs. Vera van der Vliet
  • Jurist BKR-registraties

U heeft te maken met een BKR registratie op uw naam, maar wilt toch graag een (nieuwe) woning kopen. Dan is het logisch dat u zich afvraagt welke mogelijkheden u toch nog heeft om een hypotheek af te sluiten. Maar banken die een hypotheek met BKR verstrekken, bestaan die eigenlijk wel?

In dit artikel leest u alles wat u moet weten over uw mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek met BKR. Banken die u toch geld willen lenen zijn er, maar het is wellicht niet uw beste optie.

Een hypotheek met BKR: zo lossen we het op

Uitlegvideo over hypotheken van mr. Frank Visser & Dynamiet Nederland.

Bent u benieuwd of wij uw registratie kunnen laten verwijderen? Vraag dan een vrijblijvend intakegesprek aan.

Intakegesprek aanvragen
negatieve bkr registratie - kredietwaardigheid

Waarom niet alle banken hypotheken met BKR verstrekken

Om bij het begin te beginnen, waarom is het voor veel banken een probleem om een hypotheek met BKR registratie te verstrekken?

De reden daarvoor is eigenlijk vrij simpel. Het is namelijk de hele reden dat het systeem van BKR registraties überhaupt in het leven is geroepen.

Van iedere Nederlander wordt namelijk een overzicht van leningen en schulden bijgehouden door het BKR, oftewel het Bureau Krediet Registratie. Dat gebeurt om aan banken en andere geldschieters een inzicht te geven in iemands financiële situatie.

De bank kan daardoor beoordelen of het verantwoord is om iemand (opnieuw) geld te lenen. Het doel hierachter is om mensen te behoeden voor onverantwoorde financiële risico’s.

Een hypotheek met BKR registratie wordt daarom vaak een lastig verhaal. Hoe lastig dat verhaal precies wordt, is afhankelijk van het type BKR registratie.

Gevolgen bkr registratie voor lening

Uw BKR registratie begrijpen

Wanneer uw lening of schuld wordt geregistreerd bij het BKR, gaat het in eerste instantie altijd om een zogenaamde positieve registratie. Zolang u de verschuldigde aflossingen altijd netjes op tijd betaalt, zal het daar ook bij blijven en is er dus niet zo veel aan de hand.

Wanneer de lening is terugbetaald, krijgt de registratie een einddatum. Banken zien dan dat u geen betalingsverplichtingen meer hebt en altijd netjes op tijd uw aflossingen betaalde. De afgesloten registratie blijft nog vijf jaar staan. Maar omdat hij laat zien dat u altijd netjes op tijd heeft betaald, zal het een bank niet tegenhouden om u met deze BKR een hypotheek te verstrekken.

Loopt u een achterstand op bij het terugbetalen van de lening? Dan wordt de registratie omgezet in een negatieve BKR registratie. Dit is te herkennen aan iets wat een codering wordt genoemd: een toevoeging achter de BKR registratie die aangeeft dat er sprake is van een achterstand en hoe ernstig die achterstand is. Er zijn verschillende soorten BKR coderingen.

Deze coderingen spelen een belangrijke rol in de vraag of een bank u een hypotheek met BKR wil verstrekken. Hoe ernstiger de codering, hoe kleiner die kans wordt.

Ook wanneer u de achterstand inmiddels heeft ingelopen, of zelfs de volledige lening heeft terugbetaald, kan een bank weigeren u een hypotheek te verstrekken door BKR codering uit het verleden.

Net als de positieve registratie, blijft namelijk ook de negatieve BKR registratie nog vijf jaar zichtbaar. Weliswaar is in uw BKR overzicht te zien dat de achterstand is hersteld, maar het blijft voor banken een reden om terughoudend te zijn om u een nieuwe lening of hypotheek te verstrekken.

Vraagt u zich af of u een registratie op uw naam heeft? Voer dan eenvoudig zelf de BKR check uit. Ook banken doen zo’n check van uw BKR achtergrond voor ze u wel of geen hypotheek verstrekken. Op deze manier komt u dus niet voor onaangename verrassingen te staan.

Dynamiet BKR registratie

De beste optie? BKR verwijdering

Heeft u inderdaad te maken met BKR registratie, maar wilt u wel graag een (nieuwe) woning kopen? Bent u bang dat de BKR het verstrekken van een hypotheek door de bank in de weg staat?

Dat is een logische angst, want zoals we hebben gezien zijn banken terughoudend over het verstrekken van hypotheken met BKR registratie. Dit is weliswaar afhankelijk van de ernst van de codering, maar waarom zou u onnodig risico nemen als het op zoiets belangrijks aankomt?

Niemand wil immers in spanning zitten of een hypotheekaanvraag wel of niet gehonoreerd wordt, terwijl het verstrijken van de ontbindende voorwaarden dichter en dichterbij komt.

Het beste is dus om ervoor te zorgen dat u geen BKR registratie meer hebt wanneer u banken vraagt om u een hypotheek te verstrekken. Maar, zoals we hebben gezien blijft een registratie nog zo’n vijf jaar staan. Zelfs nadat de volledige aanvankelijke lening is terugbetaald.

Gelukkig kunt u ook actief om BKR verwijdering vragen. Dat doet u bij de instantie die u oorspronkelijk bij BKR heeft geregistreerd.

Stel dat u te maken heeft met een negatieve BKR registratie als gevolg van een schuld die u had bij ABN AMRO. U dient dan een verzoek tot BKR verwijdering bij ABN AMRO in, waarin u laat zien waarom de registratie volgens u verwijderd moet worden. Bijvoorbeeld door te bewijzen dat u inmiddels financieel gezond bent en door te wijzen op hoe de registratie uw leven in de weg staat.

Uw kans op succes verschilt per instantie, maar die kans wordt aanzienlijk vergroot door een professionele BKR jurist in de arm te nemen. De juristen van Dynamiet Nederland werken elke dag aan uiteenlopende zaken op het gebied van BKR verwijdering. Zij kunnen u dan ook als geen ander helpen om van uw registratie af te komen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Plan dan vandaag nog uw gratis en vrijblijvend adviesgesprek in.

Intakegesprek aanvragen
drie hypotheekverstrekkers

Drie banken over hypotheken met BKR verstrekken

Hoe groot is de kans dat een bank u – ondanks BKR registratie – toch een hypotheek wil verstrekken? Zoals gezegd hangt dat voor een belangrijk deel af van uw specifieke situatie.

We snappen dat u hier het liefst een lijstje ziet van banken waar u kunt aankloppen. Banken die u ook met BKR een hypotheek willen verstrekken. Maar zo eenvoudig ligt het dus helaas niet.

Wel kunnen we u wat meer vertellen over hoe individuele banken omgaan met BKR registraties. Dit geeft u een beeld van hoe streng deze banken zijn in het verwijderen van BKR registraties die u bij hen heeft lopen.

Let op: dit geeft geen garanties voor hoe geneigd deze banken zijn om hypotheken met BKR te verstrekken. Wilt u advies wat hierin uw beste aanpak is? Plan dan uw gratis adviesgesprek met onze specialisten.

ING

In de praktijk blijken BKR registraties bij ING verhoudingsgewijs opvallend vaak in de zware categorie te vallen. Dat betekent dat verwijdering hier vaak lastig is.

Wel worden er regelmatig fouten gemaakt bij het opstellen van de registraties, waardoor het slagingspercentage van Dynamiet Nederland hoog ligt bij verwijderingsverzoeken. Ook is de reactietijd vanuit ING doorgaans snel.

Al met al heeft ING dus een wat ongelukkige en ingewikkelde verhouding tot BKR en hypotheken. Ze zullen geneigd zijn om terughoudend te zijn u een hypotheek te verstrekken.

Lees meer over BKR verwijderen bij ING.

ABN AMRO

De ervaring leert dat de BKR afdeling van ABN AMRO niet de snelste is. Wachttijden na het indienen van een verzoek tot verwijdering kunnen al snel oplopen tot zo’n twee maanden. Dat is tijd die u meestal niet heeft, wanneer er een hypotheek op het spel staat.

Doordat wij onze vaste contactpersonen hebben binnen ABN AMRO, lukt het ons doorgaans om sneller reactie te krijgen.

Die lange wachttijd heeft overigens niet te maken met weerwil. Er wordt doorgaans eerlijk en kritisch naar verzoeken gekeken. Omgekeerd zal ook een verzoek tot verstrekken van een hypotheek met BKR bij ABN AMRO dus altijd eerlijk worden beoordeeld.

Lees meer over BKR verwijderen bij ABN AMRO.

RaboBank

Bij Dynamiet Nederland hebben we goede ervaringen in de samenwerking met Rabobank. Wij hebben gezien dat dit een bank is die goed kijkt naar de situatie van de klant en bereid is om mee te denken.

Dat betekent dat bij de Rabobank verder wordt gekeken dan een dossier en er meer oog zal zijn voor uw huidige (financieel gezonde) situatie. Dat kan positief zijn voor de wil van deze bank om een hypotheek met BKR te verstrekken.

Lees meer over BKR verwijderen bij Rabobank.

Toch is het altijd verstandig om ervoor te zorgen dat u vrij bent van coderingen om de kans op het verstrekken van een hypotheek te vergroten. Daar kunnen wij u bij helpen.

Verwijder uw BKR zodat elke bank weer een hypotheek wil verstrekken

Na het lezen van dit artikel heeft u hopelijk een duidelijk beeld van waarom banken terughoudend zijn met hypotheken verstrekken met BKR registratie. Ook hebben we u laten zien dat het lang kan duren voor zo’n registratie uit zichzelf verwijderd wordt.

Vergroot daarom uw kans om de hypotheek die u nodig heeft verstrekt te krijgen. De juristen van Dynamiet Nederland helpen dagelijks mensen zoals u om verder te kunnen met hun leven, zonder dat een registratie uit het verleden hen daarbij in de weg staat.

Hoe werkt het verwijderen van een BKR-registratie?

Weten wat we voor u kunnen betekenen? Plan dan vandaag nog uw gratis en vrijblijvende adviesgesprek in. En wie weet bent u binnenkort dan ook vrij van BKR en wil elke bank u een hypotheek verstrekken.

Intakegesprek aanvragen

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews