Goed om te weten

Waarom is Dynamiet opgericht?

Dynamiet Nederland is opgericht na een uitspraak van de Hoge Raad uit 2011. Na het ontdekken van deze uitspraak hebben wij maandenlang aanvullend onderzoek gedaan naar het BKR en zijn systeem. Hieruit is een schokkende conclusie gekomen: het systeem van het BKR ligt niet in lijn met de wet.

Een consument zit als het ware gebonden aan een systeem dat vol zit met gaten en dat op verschillende manieren in strijd is met de wet. Al deze punten – en met name de belangenafweging van de Hoge Raad – zijn de basis geworden van onze dienstverlening.

Kunnen terechte registraties worden verwijderen?

In één woord: ja. Op grond van de wet en een uitspraak van de hoogste rechter in Nederland zijn kredietverstrekkers vaak zelfs verplicht om een terechte registratie te verwijderen. Daarnaast hebben ook lagere rechters geoordeeld dat terechte registraties verwijderd moeten worden. Bekijk hiervoor onze resultaten.

Let op

Of een terechte registratie verwijderd kan worden is afhankelijk van meerdere factoren. Heeft u problematieke schulden en geen (groot) belang bij een verwijdering, dan is het niet mogelijk om uw terechte registratie te laten verwijderen. Dit heeft te maken met het feit dat u dan beschermt dient te worden tegen verdere financiële schulden.

Moet ik voorzichtig zijn met de geschillencommissie van het BKR?

Het BKR adviseert consumenten om een procedure bij de geschillencommissie te starten. Maar zonder juridische BKR kennis en ervaring, missen consumenten vaak cruciale punten tijdens de schriftelijke rondes en hoorzitting. Als een procedure dan wordt verloren, heeft u geen andere keus dan zich hier bij neer te leggen. Het BKR ontneemt u immers de kans om de zaak nogmaals in hoger beroep aan te vechten. Daarnaast is een groot nadeel dat een procedure bij de geschillencommissie makkelijk 12 maanden kan duren. 

Het NRC schrijft hierover: '' Succes bij die geschillencommissie is overigens niet gegarandeerd, tonen cijfers. Van 335 zaken die de afgelopen twee jaar aanhangig zijn gemaakt, kregen 30 consumenten uiteindelijk gelijk. 86 procent van de zaken werd überhaupt niet inhoudelijk behandeld, bijvoorbeeld vanwege niet-ontvankelijkheid.'' 
Bron: Helaas, geen nieuwe huis dankzij BKR.

Kan ik het ook zelf proberen?

Onterechte BKR-codering

Heeft u een onterechte BKR-codering, dan kunt u - afhankelijk van de type fout - de fout voorleggen aan de kredietverstrekker die de registratie heeft ingevoerd. Veel mensen lopen echter vast in de bureaucratie en juridische taal. Komt u niet tot een oplossing, neem dan contact op met ons. 

Terechte BKR-codering

Heeft u een terechte BKR-codering, dan raden wij het u af om zonder ervaring en expertise zelf aan de slag te gaan. U gaat immers ook geen medisch ingreep doen als u niet medisch bent onderlegd. Een klein foutje kan fataal zijn en het cruciale verschil maken tussen het wel en niet verwijderen van de BKR-codering. Krijgt u een afwijzing, dan kunnen wij deze vaak niet meer aanvechten bij de kredietverstrekker.

Wat doen wij?

Dynamiet.nl licht kredietdossiers van consumenten door op procedurele fouten (wij zien echt heel veel slordigheden bij banken) en brengt met een beroep op de Hoge Raad uw persoonlijke verhaal onder de aandacht bij kredietverstrekkers en dwingen ze tot een belangenafweging. Doel is de aanpassing of verwijdering van oude aantekeningen uit het BKR-register. Indien nodig stapt Dynamiet.nl naar de rechter.

Hoe verwijderen wij registraties?

Het laten verwijderen van een BKR-registratie is een specialisatie op zich en dit vereist kennis, kunde en ervaring. Elke situatie is uniek en daarom leveren we maatwerk. Om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen beschikken we over juristen met de titel “meester in de rechten’’. Daarnaast beschikken de juristen over unieke expertise van de relevante wetgeving en beschikken zij over contacten in de financiële wereld.

Onze werkzaamheden bestaan over het algemeen uit: het opvragen van de dossiers bij de kredietverstrekkers, een onderzoek naar de documentatie, het indienen van de verzoeken tot verwijdering, het versturen van sommatieverzoeken en het onderhandelingsproces. Soms is er meer werk nodig om een zaak af te handelen en soms minder. Dat is natuurlijk afhankelijk van de situatie. 

Een procedure bij de rechtbank behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat komt gelukkig minder vaak voor.

Wat zijn de kosten?

Om te beginnen houden wij een telefonisch adviesgesprek met u om vrijblijvend uw situatie te beoordelen. Als wij mogelijkheden zien, kunnen wij u (indien gewenst) direct aanmelden.

Prijs vanaf €199,-


De prijs van een behandeling zegt overigens niet alles. Het is ook belangrijk om inzicht te hebben in de kwaliteit die een kantoor levert. Op resultaten kunt u een goed beeld krijgen van de successen die we voor onze cliënten behalen.

Kan ik een garantie krijgen?

Als juridische dienstverlener zijn wij kritisch in het aannemen van opdrachten. Dit betekent onder andere dat wij u alleen aan zullen nemen als cliënt indien wij er in beginsel van overtuigd zijn dat de kans op een positief resultaat redelijk tot groot is. Alvorens wij een opdracht aannemen maken wij een reële inschatting van de haalbaarheid van uw zaak. Toch is het belangrijk om te weten dat wij u wat betreft het resultaat geen garantie kunnen bieden.

Hoe lang duurt het voor ik resultaat krijg?

Iedere situatie is uniek en daarom zal het tijdsbestek per persoon worden beoordeeld. Sommige zaken kunnen wij in enkele weken oplossen en andere zaken kunnen enkele maanden duren. Daarom zullen wij u vooraf een indicatie geven van het tijdsbestek.