Hoe lang duurt het verwijderen van een BKR-registratie?

Op 14 juli 2021 geschreven door Berry van Ockenburg
 • Juridisch adviseur

Dynamiet BKR registratie

Wanneer een BKR-registratie uw dromen of doelen in de weg staat, wilt u daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe lang duurt het verwijderen van een BKR-registratie eigenlijk?

Bij Dynamiet Nederland doen wij altijd onze uiterste best u zo snel mogelijk verder te helpen, maar hoe lang het verwijderen van een BKR-registratie duurt hangt van verschillende factoren af. Hieronder leest u daar meer over.

 • Iedere zaak is een unieke zaak. Sommige zaken kunnen we binnen enkele weken oplossen en andere zaken kunnen een aantal maanden duren.
 • Het verwijderen van een registratie duurt gemiddeld 2 á 3 maanden.
 • Heeft u bijvoorbeeld een koopovereenkomst getekend en daardoor spoed? Dan kunnen we voor u een spoedprocedure in gang zetten.

Hopelijk helpt dit artikel u om meer inzicht te krijgen. Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden om versneld van uw BKR-registratie af te komen? Plan dan vandaag nog uw gratis en vrijblijvende intakegesprek in met één van onze specialisten om uw uw situatie en mogelijkheden in kaart te brengen.

Gevolgen bkr registratie voor lening

Hoe lang duurt afmelden bij het BKR zonder ingrijpen?

Zolang u een lopende schuld of lening heeft, zal deze hoe dan ook bij het BKR geregistreerd blijven. Het BKR – Bureau Krediet Registratie – houdt namelijk een overzicht bij van aan u verstrekte leningen of kredieten.

Ook nadat u de schuld heeft terugbetaald, blijft de registratie echter nog vijf jaar staan. Dit houdt in dat u tot vijf jaar na aflossen van uw schuld nog steeds een BKR-registratie heeft.

Heeft u geen achterstanden opgelopen in de terugbetaling, dan is dit doorgaans een goed teken. Een nieuwe hypotheek- of kredietverstrekker ziet immers dat u geen maandelijkse betalingsverplichtingen meer heeft en dat u in het verleden altijd netjes op tijd betaald heeft. U kunt dan niet door een BKR-registratie geweigerd worden voor een nieuwe lening of hypotheek.

Anders wordt het, wanneer u wel een betalingsachterstand heeft opgelopen. De registratie van de schuld of lening krijgt dan namelijk een achterstandsmelding, of A-codering. Heeft u de achterstand weer weggewerkt? Dan wordt dit omgezet in een H-codering, oftewel een herstelmelding.

Ook die H-codering blijft echter nog vijf jaar na het aflossen van de schuld staan. Voor kredietverstrekkers kan dit een reden zijn om terughoudend te zijn met het toekennen van een nieuwe lening, omdat zij zien dat u bij uw eerdere lening een achterstand heeft opgelopen.

Met andere woorden: u kunt nog vijf jaar lang achtervolgd worden door een betalingsachterstand waar u in het verleden tegenaan bent gelopen. Erg vervelend, zeker wanneer u die codering hebt opgelopen door omstandigheden die inmiddels ver achter u liggen.

Nu bent u financieel gezond en klaar voor een volgende stap in uw leven. Moet het echt zo lang duren om die BKR te verwijderen en uw kredietwaardigheid te verbeteren?

Gelukkig zijn er vaak mogelijkheden waarmee het geen vijf jaar hoeft te duren om van een BKR-registratie af te komen, door actief om verwijdering te verzoeken.

Dynamiet Nederland bespreking

Hoe lang duurt het actief verwijderen van een BKR-registratie?

Reken voor het verwijderen van een BKR-registratie op een duur van twee à drie maanden. Houd er daarbij wel rekening mee dat de uiteindelijke termijn afhankelijk is van verschillende factoren en dus per situatie kan verschillen.

Uw kansen op een succesvol en vlot verwijderingsverzoek nemen aanzienlijk toe door de juiste partner in de arm te nemen.

Dynamiet Nederland is dé specialist op het gebied van het verwijderen van BKR-registraties. Ons team van ervaren BKR-juristen helpt dagelijks mensen van de registraties af die de vooruitgang van hun leven in de weg staan.

Dat begint met een inventarisatie van uw situatie. En dat hoeft niet lang te duren: wij begrijpen dat u snel behoefte heeft aan inzicht in uw situatie. Plant u vandaag nog uw gratis en vrijblijvende intakegesprek, dan weet u vaak op de volgende werkdag (soms zelfs nog dezelfde dag) of wij u kunnen helpen weer kredietwaardig te worden.

Helaas bent u er dan nog niet: het daadwerkelijk verwijderen van de BKR-registratie duurt langer. Hieronder leest u meer over waar dat onder meer van afhankelijk is.

Maak kennis met ons team

Vera van der Vliet
 • Jurist uit het bankwezen met veel financiële kennis
 • Heeft duizenden coderingen weten te verwijderen
Lisa van Gulik
 • Heeft honderden cliënten met succes bijgestaan
 • Start rechtszaken en procedures bij het Kifid
Nurettin Kocak
 • Heeft veel respect verworven binnen de BKR-branche
 • Een daadkrachtige en no-nonsense jurist
Jan Doeke Biesheuvel
 • Heeft honderden BKR-zaken opgelost zonder tussenkomst van de rechter
 • Inhoudelijk een zeer sterke jurist
Nadine Edelschaap
 • Heeft honderden zaken positief opgelost
 • Creatieve jurist die 'out of the box' denkt
Björn de Haan
 • Heeft ruim 8 jaar ervaring met BKR-procedures
 • Start alleen rechtszaken
Deepak Thakoerdien
 • 11 jaar ervaring met procedures tegen de financiële sector
 • De bekendste BKR-deskundige van Nederland
Berry van Ockenburg
 • Is het van nature met alles oneens, dus ook met BKR-coderingen
Eva Hukshorn
 • Maakt een strategisch plan om uw dossier in goede banen te leiden
Dhirin Alakhramsing
 • Een echte mensenmens
 • Denkt alleen in het belang van de klant
Mirjosa de Sanders
 • Juridisch medewerker met 5 jaar ervaring binnen Dynamiet
 • Helpt u bij het compleet maken van uw dossier
Tine Notenboom
 • Gespecialiseerd in rechtszaken
 • Doet alleen de complexe zaken
Sharona Boedhai
Menno de Boorder
 • Doet alleen de rechtszaken
 • Wint veruit de meeste zaken
Marcel Boot
Michael de Zwart
Bekijk ons team
Diensten Dynamiet BKR

Factoren in de duur van het verwijderen van een BKR-registratie

Wanneer wij voldoende grond zien om uw verzoek in behandeling te nemen, ontvangt u van ons een offerte. Na akkoord gaan wij dan voor u aan de slag om uw BKR-registratie verwijdert te krijgen. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder leggen we de belangrijkste uit.

1. De kredietverstrekker

Voor de duur van het verwijderen, zijn wij onder meer afhankelijk van de kredietverstrekker waar de BKR-registratie van afkomstig is.

Wij richten namelijk – namens u – een verzoek tot verwijdering aan de instantie waar u de oorspronkelijke lening of schuld bent aangegaan. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van hoe snel die kredietverstrekker het verzoek in behandeling neemt.

De praktijk leert bijvoorbeeld dat we van de ene bank al binnen een paar dagen reactie kunnen verwachten, terwijl de ander rustig meerdere weken op zich kan laten wachten.

Hoe lang het verwijderen van een BKR-registratie duurt, is dus in grote mate afhankelijk van de partij waar de registratie vandaan komt. Uiteraard zullen wij onze uiterste best doen om snel een resultaat voor u te hebben, zeker wanneer er haast is bij het verwijderen van de registratie (zie ook punt 4: spoedprocedure).

2. De aard van de registratie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de aard van een BKR-registratie minder invloed op hoe lang het duurt om de registratie te verwijderen.

Met de aard van een registratie doelen we op hoe “ernstig” de BKR-codering is. Gaat het bijvoorbeeld om een ernstige betalingsachterstand, of juist om een lichte codering?

Een lichte codering is doorgaans weliswaar eenvoudiger te verwijderen, maar dit heeft niet of nauwelijks invloed op hoe lang het verwijderen duurt. Opnieuw zijn we hiervoor meer afhankelijk van de kredietverstrekker waar u de lening of schuld bent aangegaan.

Zo kan het verwijderen van een lichte registratie bij de ene bank bijvoorbeeld langer duren dan een zware registratie bij de andere.

3. Externe omstandigheden

Daarnaast zijn er natuurlijk altijd externe omstandigheden die invloed kunnen hebben op hoe lang het verwijderen van uw BKR-registratie duurt.

Zo kan de betreffende kredietverstrekker te maken hebben met een tekort aan personeel, waardoor dossiers langer blijven liggen dan gewoonlijk. Ook in vakantieperiodes kan het verwijderen van een BKR-registratie langer duren, doordat personeel met verlof gaat.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan de marktomstandigheden. Op moment van schrijven zijn – door de lage rentestanden – bijvoorbeeld veel mensen in de markt voor een (zakelijke) lening of nieuwe hypotheek. Dat leidt tot een toename van het aantal verzoeken tot BKR verwijdering, waardoor het langer kan duren voor een kredietverstrekker een verzoek in behandeling neemt.

4. Spoedprocedure

In sommige gevallen heeft u absoluut geen tijd om de normale duur van een BKR-verwijdering af te wachten. Bijvoorbeeld wanneer het bod op uw droomwoning is geaccepteerd en het rondkomen van de hypotheek valt of staat met de verwijdering.

In die gevallen kan – om ontbinding van het koopcontract te voorkomen – een spoedprocedure uitkomst bieden.

Wij dringen er namens u bij de kredietverstrekker op aan dat er spoed is bij de afhandeling van het verzoek. Op die manier kunnen we hoe lang het duurt om de BKR-registratie vaak beperken, zodat u niet onnodig lang in spanning hoeft te zitten of de koop wel of niet doorgaat.

Conclusie: hoe lang duurt een BKR-registratie verwijderen in uw geval?

Hoe lang het duurt om een BKR-registratie te verwijderen, verschilt per situatie, maar duurt gemiddeld zo’n twee à drie maanden. Wanneer u bedenkt dat het automatisch afmelden van een BKR-registratie vijf jaar duurt, is dat natuurlijk een grote tijdswinst.

Zoals we in het bovenstaande hebben besproken, zijn er verschillende factoren van invloed op hoe lang het daadwerkelijk duurt om een BKR-registratie te verwijderen.

Bent u benieuwd naar de te verwachten duur in uw situatie? Plan dan vandaag nog uw gratis en vrijblijvende adviesgesprek in.

Een van onze BKR-specialisten brengt dan samen met u de situatie in kaart, zodat u meer inzicht krijgt in de vraag of en hoe snel uw BKR-registratie verwijderd kan worden.

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews