Vesting Finance moet terechte BKR-codering verwijderen

door Deepak Thakoerdien

Een cliënt van Dynamiet Nederland wint een rechtszaak omtrent de verwijdering van zijn BKR-registratie op grond van de belangenafweging.

Bestellingen op afbetaling

In juni 2016 heeft de toenmalige vriendin van cliënt enkele bestellingen op afbetaling geplaatst bij Wehkamp. Het ging om een totaal bedrag van € 575,-. De betalingen liepen voorspoedig, totdat cliënt en zijn toenmalige vriendin uit elkaar gingen. Cliënt heeft de woning waar hij samen met zijn toenmalige vriendin verlaten. Cliënt was in de veronderstelling dat zijn ex-vriendin de betalingen zou verrichten, omdat het haar bestelling is geweest.

Achterstandscodering

De vriendin heeft dit echter nagelaten, waardoor cliënt in februari geregistreerd is in het BKR-systeem met een achterstandscodering. Toen cliënt hiervan op de hoogte is geraakt, heeft hij het gehele openstaande bedrag in één keer aan het inmiddels ingeschakelde incassobureau voldaan. De openstaande vordering was een zeer laag bedrag van slechts € 66,24.

Na enkele brieven vanuit Dynamiet Nederland en ingediende bezwaren wilde het incassobureau van Wehkamp, Vesting Finance die inmiddels eigenaar was geworden van de vordering, de registratie niet verwijderen. Cliënt moest daardoor de stap naar de rechter maken.

Registratie terecht

De rechtbank heeft geoordeeld dat de registratie terecht gemeld is, maar op grond van de verplichte belangenafweging verwijderd dient te worden. De rechtbank legt hieraan ten grondslag dat de achterstand direct is voldaan toen hij op de hoogte was geraakt van deze achterstand. Daarnaast betrof het een zeer lage achterstand die snel is hersteld. Aangezien de registratie tot maart 2022 in het systeem zou blijven staan, vond de rechtbank de registratie niet proportioneel.

De beslissing

Het belang van cliënt was daarnaast dermate groot dat de registratie binnen twee weken verwijderd moest worden, anders riskeerde Vesting Finance een boete van € 500,- per dag. Daarnaast moet Vesting Finance de proceskosten van cliënt (€ 1.191,-) vergoeden.

Open het vonnis
Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews