Negatieve BKR van ING wordt verwijderd

mr. Lisa van Gulik
  • Procesjurist BKR-registraties

Negatieve BKR van ING wordt door rechter verwijderd

ING bkr

ZOETERMEER/AMSTERDAM – De welbekende financiële crisis van 2008 is inmiddels al ruim 12 jaar geleden. Toch heeft een behoorlijk aantal (voormalig) ondernemers nog steeds last van de naweeën van deze recessie in de vorm van een negatieve BKR-registratie. Hierdoor is ook de registratie van de cliënt van Dynamiet ontstaan.

Het bedrijf van deze ondernemer raakte destijds in de probleem waardoor er een schuld bij ING Bank is ontstaan. Ondertussen is het gehele probleem opgelost, maar kan cliënt het hoofdstuk nog steeds niet sluiten. Dit staat allerminst met elkaar in verhouding. De situatie van destijds is immers in geen enkel opzicht meer te vergelijken met vandaag de dag. De rechter heeft dan ook besloten dat ING Bank de negatieve BKR-registratie per direct moet verwijderen.

Krediet afsluiting bij ING Bank

Een cliënt van Dynamiet runde in het verleden een eigen onderneming en sloot in 2005 een krediet af bij ING Bank. Zonder enige problemen werd er voldaan aan de maandelijkse betalingen aan ING Bank en tussentijds werd het kredietlimiet nog verruimd. Helaas slaat een aantal jaar later het noodlot toe.

De ondernemer raakte in ernstige financiële problemen door de economische crisis in 2008. Na een korte achterstandsperiode eiste ING Bank het gehele krediet op; enige vorm van flexibiliteit werd niet door ING getoond. De ondernemer is nooit bij de pakken neer gaan zitten en deed er alles aan om inkomsten te kunnen generen om ING Bank af te kunnen betalen. Hij nam zelfs een parttime baan in loondienst aan om voor extra inkomen te zorgen.

Betalingsregeling met ING bank gesloten

Binnen korte tijd na het ontstaan van de achterstand is een betalingsregeling met ING Bank gesloten. Ruim tien jaar lang heeft de ondernemer netjes aan de regeling voldaan, waarmee het volledige krediet in 2020 is terugbetaald aan ING Bank. De ondernemer is dan ook in geen enkel opzicht een financieel risico te noemen. Naast het beschikken van een stabiel inkomen is er jarenlang is er netjes aan de overige financiële verplichtingen voldaan en zijn er geen nieuwe schulden ontstaan.

De partner kreeg in 2020 te horen dat zij vanaf 2021 werkzaam zou zijn aan de andere kant van het land. Extra vervelend nieuws is dat zij hun huurwoning ook nog eens moesten verlaten. Het was dan ook duidelijk dat een verhuizing op korte termijn noodzakelijk zou zijn. De ondernemer en zijn partner stippelden hiervoor dan ook een plan uit. Hun voorkeur ging uit naar een koopwoning, gelet op de lagere woonlasten ten opzichte van een huurwoning. Helaas stak de BKR-registratie van de ondernemer, ontstaan door de  geldlening bij ING Bank, een stokje voor deze verhuizing. Een hypotheek kon op geen enkele wijze worden verkregen. Wachten op automatische verwijdering was geen optie, mede gelet op de nadere pensioenleeftijd van het stel. Het stel stond dan ook met de rug tegen de muur.

Verzoek tot verwijdering BKR registratie van ING Bank

De enige optie die het stel nog had, was om op papier zijn relatie te verbreken door het samenlevingscontract te ontbinden. Hiermee zou zijn partner zonder belemmering van de BKR-registratie van hem een hypotheek kunnen aanvragen. Vanzelfsprekend wilde het stel dit voorkomen. De ondernemer heeft dan ook een verzoek tot verwijdering van zijn BKR-registratie bij ING Bank ingediend om de verhuizing mogelijk te maken. Met een zeer algemene brief werd het verzoek tot verwijdering van de BKR-registratie zonder pardon afgewezen. Samen met Dynamiet is de ondernemer dan ook naar de rechter gestapt.

Uitspraak rechtbank Amsterdam over BKR verwijdering

De Rechtbank Amsterdam heeft de ondernemer volledig in het gelijk gesteld. Hij heeft na het ontstaan van de achterstand de volle verantwoordelijkheid genomen, wat heeft geresulteerd in het afbetalen van de volledige schuld bij ING Bank. Ook erkent de rechter dat de ondernemer al jarenlang een stabiel inkomen heeft met een mooi bedrag op de spaarrekening en daarmee geen financieel risico vormt. Geoordeeld is dat de ondernemer en zijn partner inderdaad een groot belang hebben bij verwijdering van de BKR-registratie, in verband met het kunnen kopen van een woning. Er kan niet gewacht worden op de automatische verwijdering van de registratie gezien de leeftijd van het stel. Het is hun laatste kans om samen een woning te kunnen kopen.

De rechter maakt korte metten met het verweer van ING Bank. Gezien de omstandigheden dient het belang van de ondernemer te prevaleren boven het belang van ING Bank. ING Bank werd veroordeeld de BKR-registratie binnen drie dagen te verwijderen.

Meer over een BKR registratie verwijderen bij ING >>

Bekijk hier de uispraak

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitspraak? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

 

Open de uitspraak

Uitspraak van Kifid over BKR-code 2 van SNS Bank

Bekijk case

Dynamiet wint rechtszaak tegen BKR over mysterieuze code 9

  • BKR-registratie: 9 codering
Bekijk case

Rabobank veroordeeld tot verwijdering BKR-registraties

Bekijk case

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews