Cliënt Dynamiet wint rechtszaak PSA Finance

Björn de Haan LL.B.
  • Procesjurist BKR-registraties

Cliënt heeft in 2012 een doorlopend krediet afgesloten ten behoeve van een zakelijke auto. Wegens een misverstand bij de overschrijving van de auto is door PSA Financial Services (Peugot) een achterstandscodering op het krediet geplaatst. De eenmalig gemiste betaling bedroeg €263,- en is binnen twintig dagen hersteld. Het krediet is in maart 2016 beëindigd, waardoor de BKR-registratie tot maart 2021 gemeld zou staan.

Financieel stabiel

Dynamiet heeft namens cliënt aangevoerd dat de registratie vervroegd verwijderd moest worden. Als reden voerden wij aan dat cliënt, als zelfstandig ondernemer in de vastgoedbranche, financieel zeer stabiel is. Daarnaast was de achterstand zeer gering. Cliënt vormde dan ook geen gevaar voor zichzelf of voor de financiële sector. Het BKR heeft dan ook geen belang om de registratie in stand te houden. Het belang van cliënt bij verwijdering van de registratie was daarentegen wél groot. Hij had immers een woning gekocht onder voorbehoud van financiering, echter waren reeds twee aanvragen voor een hypotheek afgewezen als gevolg van de negatieve registratie.

PSA niet bereid tot verwijdering

PSA Financial Services heeft naar aanleiding van ons verzoek aangevoerd dat zij via meerdere kanalen contact met cliënt hebben gezocht. Na de door hen verstuurde sommatie hebben zij contact met cliënt gehad. Toen kwam naar voren dat PSA Financial Services niet meer over het juiste telefoonnummer en e-mailadres van cliënt beschikten. Daarnaast stelt PSA Financial Services dat de achterstandscodering terecht is geplaatst. Aangezien er sprake is van een terechte codering, is PSA Financial Services niet bereid de registratie te verwijderen of een verwijderingsverzoek in te dienen bij het BKR.

Spoedeisend belang

Tijdens de mondelinge behandeling op 25 september jl. is PSA Financial Services niet verschenen. Cliënt heeft aangegeven dat PSA Financial Services hem in de ochtend op 21 september heeft medegedeeld dat zij het BKR verzocht hebben de coderingen te verwijderen en dat haar bij controle is gebleken dat de codering reeds verwijderd was. Cliënt heeft echter aangegeven dat de hypotheekverstrekker hem in de middag op 21 september heeft medegedeeld dat de coderingen nog niet waren verwijderd. De rechter oordeelt dat cliënt nog steeds een spoedeisend belang heeft bij verwijdering, aangezien niet kan worden vastgesteld dat de coderingen al waren verwijderd. De vordering van cliënt komt de rechter niet onrechtmatig of ongegrond voor, en zal derhalve worden toegewezen.

De beslissing

De rechtbank veroordeelt PSA Financial Services om alle, met betrekking tot cliënt, geregistreerde coderingen in het Centraal Krediet Informatiesysteem van het BKR te (laten) verwijderen. Daarnaast veroordeelt de rechtbank PSA Financial Services in de proceskosten, aan de zijde van cliënt tot op heden begroot op €917,10,-.

 

Open het vonnis
Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews