Kunt u een BKR-registratie afkopen?

Op 27 juli 2021 geschreven door mr. Nurettin Kocak
 • Jurist BKR-registraties

Wanneer u te maken heeft met een BKR-codering, kan dit uw leven lelijk in de weg zitten. Zo kan het moeilijk zijn om een hypotheek te krijgen. Als het al lukt, valt het bedrag dat u maximaal kunt lenen vaak lager uit. Bent u in de markt voor een nieuwe woning, dan kan het dus logisch zijn dat u zich afvraagt: “Kun je een BKR-codering afkopen?”

In dit artikel bespreken we wat hierin uw mogelijkheden zijn en waar u aan moet denken.

In dit artikel:

 • Het soort codering en afkopen
 • Positieve BKR-registratie afkopen
 • Praktijkvoorbeeld aflossen positieve BKR-registratie
 • De code blijft hierna staan
 • Code A BKR-notering afkopen
 • Let op Code 3
 • Bemiddeling door Dynamiet Nederland
 • Verwijderen van BKR-registratie na afkopen
 • Mogelijkheden tot “afkopen” van een Code 3

Het soort codering is van belang voor het afkopen

Allereerst is het van belang om het verschil te begrijpen tussen de BKR-coderingen waar u mee te maken kunt krijgen. Zo worden leningen en kredieten die u aangaat, geregistreerd als een zogenaamde positieve registratie.

Wanneer u een betalingsachterstand oploopt, wordt deze omgezet in een negatieve codering. Dit wordt ook wel een achterstandsmelding genoemd en is in uw kredietoverzicht terug te zien als een “A” bij het verstrekte krediet.

Het zijn vooral die negatieve BKR-registraties die van invloed zijn op het aangaan van een nieuwe (zakelijke lening) of hypotheek, maar ook een positieve registratie kan invloed hebben.

We bespreken beide gevallen hieronder apart.

Twijfelt u of u met een BKR-registratie te maken heeft? Lees dan eerst hoe u kunt weten of u een (negatieve) BKR-registratie heeft.

Een positieve BKR-registratie afkopen

Zoals gezegd duidt een positieve BKR-registratie erop dat u bij een geldverstrekker een lening of krediet heeft afgesloten. Geregistreerd worden onder meer:

 • Een persoonlijke lening of krediet van meer dan €250,-
 • Aankopen met een creditcard
 • Rood staan op de bankrekening
 • Een private leasecontract
 • Een telefoonabonnement met een telefoon van meer dan €250

Op de betaling van dat krediet heeft u geen betalingsachterstanden opgelopen. Voor de eventuele nieuwe kredietverstrekker dus een teken dat u altijd netjes op tijd betaald heeft. Toch kan ook zo’n positieve registratie van invloed zijn, bijvoorbeeld op de maximale hypotheek die u kunt krijgen.

Voor de hypotheekverstrekker is het immers wel een teken dat u andere betalingsverplichtingen heeft. En dat het dus onzekerder wordt of u de benodigde maandelijks aflossing altijd kunt betalen.

In dit geval kan het dan ook een goed idee zijn om de BKR-registratie af te kopen, simpelweg door de openstaande schuld of lening af te lossen.

Praktijkvoorbeeld voor afkopen van een positieve BKR-registratie

Stel, u staat €1000,- rood op uw bankrekening. Dat gebeurt wel vaker tegen het einde van de maand, wanneer u net een grote aankoop heeft gedaan en wacht op de storting van uw loon. Normaal dan ook geen reden tot zorg.

Maar wanneer u op het punt staat een hypotheek met BKR af te sluiten, heeft het wel degelijk invloed.

Dit betekent dat u €6500,- minder hypotheek kunt krijgen (factor 6,5 op de openstaande lening of schuld). Een flinke impact dus, wanneer dat net het verschil kan maken tussen het wel of niet kunnen financiëren van uw droomhuis.

Wanneer u nog wel voldoende geld achter de hand heeft op uw spaarrekening, kan het dan ook erg verstandig zijn om deze roodstand “af te kopen” door het gat op uw bankrekening te dichten.

Hoe de codering hierna toch blijft staan (en waarom dit niet uitmaakt)

Let wel: in zekere zin is dit niet het afkopen van de positieve BKR-codering. Dat zit zo.

Een BKR-codering blijft – na het aflossen van de schuld of lening – nog vijf jaar staan. Wel staat er dan bij de codering aangegeven dat deze is afgesloten, oftewel dat u geen geld meer schuldig bent.

Ook nadat u de roodstand uit het voorbeeld hierboven heeft afgelost, blijft in uw kredietoverzicht dus de notering van deze roodstand nog vijf jaar staan. Echter, door het verschuldigde bedrag af te lossen, ziet een nieuwe kredietverstrekker dat er geen sprake meer is van een vaste aanspraak op uw maandelijkse inkomsten.

Wilt u toch sneller dan in de reguliere vijf jaar van deze registratie af? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen.

Intakegesprek aanvragen

Een Code A BKR-codering afkopen

Hoe zit het met Code A BKR-codering, oftewel: kredieten, leningen of schulden waarop u een betalingsachterstand heeft opgelopen?

Zoals gezegd zorgt de achterstand voor een achterstandsmelding (A) bij de registratie in kwestie in uw kredietoverzicht. Heeft u de betaalachterstand weer ingelopen, maar loopt het krediet nog door? Dan wordt dit aangevuld met een herstelmelding (H).

Verder geldt voor de gewone gang van zaken hetzelfde als bij de hierboven omschreven positieve BKR-registratie. Dat wil zeggen dat – nadat u het volledige krediet heeft afgelost – de achterstandsmelding, de herstelmelding en de melding dat het krediet is beëindigd, nog vijf jaar zichtbaar blijven.

De BKR-registratie is met het dichten van de betalingsachterstand dan ook nog niet afgekocht. Sterker nog: voor toekomstige kredietverstrekkers blijft zelfs nadat u de volledige lening heeft terugbetaald, nog zichtbaar dat u een achterstand had opgelopen.

Dit kan ervoor zorgen dat het voor u lastiger is om bijvoorbeeld een hypotheek, (zakelijk) krediet of leasecontract te krijgen.

Wanneer het volledige bedrag inmiddels is terugbetaald en de registratie dus gesloten is, kan Dynamiet Nederland u helpen deze BKR-registratie te verwijderen. Zeker wanneer deze aantoonbaar uw leven in de weg zit.

Uiteraard is het ingewikkelder wanneer de betalingsachterstand nog actief is. Veel mensen vragen zich af of het ook in deze gevallen mogelijk is de BKR-registratie af te kopen, maar in de praktijk is dit vaak lastig.

Houd rekening met Code 3 bij het afkopen van uw registratie

Het afkopen van een BKR-registratie met betalingsachterstand (Code A) notering, komt er namelijk vaak op neer dat u een regeling moet treffen met de kredietverstrekker.

U bent immers niet in staat om de betalingsachterstand af te kopen door deze terug te betalen.

Het afkopen van de registratie komt er in dit geval op neer dat u met de kredietverstrekker overeenkomt dat u een bepaald bedrag van de openstaande schuld terugbetaalt. In ruil daarvoor krijgt u het overige bedrag kwijtgescholden. Voor de kredietverstrekker kan dit een manier zijn om toch een deel van het geld terug te krijgen, omdat hij er niet op vertrouwd dat het volledige bedrag nog terugkomt.

Dit leidt tot een zogenaamde code 3 notering, met een einddatum omdat de financiële verplichtingen op dit krediet zijn beëindigd.

Een code 3 notering zonder einddatum is ook mogelijk, wanneer de kredietverstrekker heeft besloten om voorlopig niets te doen om de achterstand en het openstaande krediet terug te krijgen. Hier is dan ook sowieso geen sprake van afkopen, want het krediet blijft openstaan.

Een code 3 zien we als een zware BKR-registratie en het is erg moeilijk om van zo’n registratie af te komen. Ook al is het krediet afgesloten, het laat immers wel zien dat u nooit volledig aan uw betalingsverplichtingen richting de verstrekker heeft voldaan.

U zult begrijpen dat zo’n zware BKR-registratie het erg moeilijk kan maken om een hypotheek of lening te krijgen.

Bemiddeling door Dynamiet Nederland

Heeft u uw BKR-registratie afgekocht door het terugbetalen van het verschuldigde krediet? Dan blijft de registratie daarvan helaas alsnog vijf jaar actief, voordat deze door het BKR wordt verwijderd.

In het geval van een positieve registratie is dat vaak niet zo’n probleem. Uw betalingsverplichtingen heeft u immers altijd netjes voldaan en drukken nu niet langer op uw maandelijkse budget.

Anders wordt het bij een registratie waar sprake is geweest van een achterstands- en herstelmelding.

Zolang de registratie namelijk zichtbaar blijft, geldt hetzelfde voor de achterstandsmelding. Die kan u dus nog tot vijf jaar na terugbetaling van het krediet blijven achtervolgen. Vervelend, wanneer u er inmiddels financieel sterk voorstaat, maar problemen van jaren geleden u nog in de weg blijven zitten.

Verwijderen van uw BKR-registratie nadat deze is afgekocht

In dergelijke gevallen kan Dynamiet Nederland u helpen bij het verwijderen van deze BKR-registratie.

Namens u bemiddelen we dan bij de kredietverstrekker, om te proberen ervoor te zorgen dat de registratie al eerder wordt afgemeld. Hierbij stellen we uw belang en verhaal altijd centraal, want geen dossier is hetzelfde.

Onze juristen hebben hiermee jarenlange ervaring en verwerken dagelijks verschillende dossiers. Daardoor zijn onze specialisten uitstekend in staat om uw belang efficiënt en helder te verdedigen.

Om uw situatie goed in beeld te brengen en te bepalen of en hoe wij u kunnen helpen. beginnen we altijd met een gratis en vrijblijvend intakegesprek.

Daarin bespreken we samen met u de mogelijkheden, aan de hand van uw omstandigheden en wensen.

Bent u in het verleden tegen een Code 3 notering aangelopen? Wellicht kan deze nog worden afgekocht

We waarschuwden hierboven al voor de Code 3 notering, die aangeeft dat u een regeling heeft getroffen met de kredietverstrekker.

Zoals gezegd is het ontzettend moeilijk om hiervan af te komen. De kredietverstrekker heeft u immers een gedeelte van de schuld die u had, kwijtgescholden. Men zal dan ook niet geneigd zijn mee te werken in het verwijderen van de notering.

Toch kunnen we ook in dit geval voor u bemiddelen. Zo is het bijvoorbeeld denkbaar dat de kredietverstrekker openstaat om mee te werken aan verwijdering van de codering, wanneer u het betalingsgat alsnog dicht.

Met andere woorden: u betaalt het gedeelte van de schuld dat u was kwijtgescholden alsnog, in ruil voor verwijdering van de BKR-notering door de kredietverstrekker.

Op die manier is de zware Code 3 BKR-registratie dus afgekocht. In gevallen waarin u er inmiddels financieel (veel) sterker voorstaat dan enkele jaren geleden, kan dit soms een uitweg bieden uit een vervelende situatie.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor uw gratis en vrijblijvende intakegesprek.

Intakegesprek aanvragen

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews