Geld lenen met negatieve BKR? Zo pakt u dat aan!

Op 28 december 2021 geschreven door mr. Jan Doeke Biesheuvel
 • Jurist BKR-registraties

Geld lenen zonder bkr

Misschien heeft u het gevoel dat geld lenen met een negatieve BKR registratie onmogelijk is. Dat gevoel is begrijpelijk, maar wij gaan u laten zien dat wanhopen absoluut nergens voor nodig is.

Er zijn namelijk manieren om toch geld te kunnen lenen met een negatieve BKR. Lees verder en ontdek wat uw mogelijkheden zijn!

Onze BKR-registratie specialisten

Jan Doeke Biesheuvel
 • Heeft honderden BKR-zaken opgelost zonder tussenkomst van de rechter
 • Inhoudelijk een zeer sterke jurist
Lisa van Gulik
 • Heeft honderden cliënten met succes bijgestaan
 • Start rechtszaken en procedures bij het Kifid
Nurettin Kocak
 • Heeft veel respect verworven binnen de BKR-branche
 • Een daadkrachtige en no-nonsense jurist
Vera van der Vliet
 • Jurist uit het bankwezen met veel financiële kennis
 • Heeft duizenden coderingen weten te verwijderen
Björn de Haan
 • Heeft ruim 8 jaar ervaring met BKR-procedures
 • Start alleen rechtszaken
Nadine Edelschaap
 • Heeft honderden zaken positief opgelost
 • Creatieve jurist die 'out of the box' denkt
Mirjosa de Sanders
 • Juridisch medewerker met 5 jaar ervaring binnen Dynamiet
 • Helpt u bij het compleet maken van uw dossier
Deepak Thakoerdien
 • 11 jaar ervaring met procedures tegen de financiële sector
 • De bekendste BKR-deskundige van Nederland
Menno de Boorder
 • Doet alleen de rechtszaken
 • Wint veruit de meeste zaken
Tine Notenboom
 • Gespecialiseerd in rechtszaken
 • Doet alleen de complexe zaken
Eva Hukshorn
 • Maakt een strategisch plan om uw dossier in goede banen te leiden
Dhirin Alakhramsing
 • Een echte mensenmens
 • Denkt alleen in het belang van de klant
Berry van Ockenburg
 • Is het van nature met alles oneens, dus ook met BKR-coderingen
Michael de Zwart
Sharona Boedhai
Marcel Boot
Bekijk ons team
Kredietwaardigheid omtrent bkr

Wat is een negatieve BKR registratie precies?

Een negatieve BKR registratie duidt op een vermelding van een schuld of betalingsachterstand die u heeft of heeft gehad bij het BKR.

Het BKR – Bureau Krediet Registratie – houdt van iedere Nederlander een overzicht bij van leningen of kredieten die iemand heeft aangenomen. Dit overzicht is inzichtelijk voor verstrekkers van leningen, hypotheken en andere kredieten. Zij gebruiken de gegevens om te beoordelen of het verantwoordelijk is om iemand een (nieuw) krediet te verstrekken.

Zolang u de aflossing op die lening altijd netjes op tijd betaalt, is er niet zoveel aan de hand. Er is dan namelijk sprake van een positieve BKR registratie. Voor toekomstige kredietverstrekkers is het geen reden om een lening aan u als risico te zien.

Loopt u echter een betalingsachterstand op? Dan wordt de betreffende registratie omgezet in een negatieve BKR registratie. Dit is in uw BKR overzicht te herkennen aan een A-codering (achterstandsmelding) achter de registratie van het krediet. Ook zult u een cijfer zien. Dat noemen we een bijzonderheidscodering, die informatie geeft over de aard van de betalingsachterstand.

Hier kunt u meer over lezen over de verschillende soorten BKR coderingen.

Geld lenen zonder BKR registratie

Bij Dynamiet Nederland zien we vaak de vraag voorbij komen of het ook mogelijk is om geld te lenen zonder dat dit een BKR registratie oplevert. Hier kunnen we kort over zijn: een legitieme geldverstrekker is in Nederland verplicht om een aan u verstrekt krediet te registreren.

Het is niet mogelijk om zonder BKR registratie te lenen. De enige uitzonder hierop zijn:

 • Geld lenen voor een woning (hypotheek) wordt niet geregistreerd. Loopt u echter een betalingsachterstand van ten minste twee maanden op? Dan zorgt dit wél voor een negatieve BKR registratie.
 • Kredieten onder de €250,- worden niet geregistreerd. Zolang u onder dit bedrag blijft, kunt u dus geld lenen zonder een BKR registratie te krijgen.

Alle andere leningen en kredieten worden wel geregistreerd. Daarbij gaat het om meer leningen dan veel mensen zich realiseren. Zo levert ook een mobiel abonnement met gratis telefoon ter waarde van €250,- of meer een registratie op.

Wees voorzichtig: pas op met aanbieders van minileningen. Aanbieders van dit soort kredieten rekenen woekerrentes. Dit soort partijen handelen vanuit het buitenland en beschikken niet over een bankvergunning. Het AFM waarschuwt hiervoor.

Wilt u meer weten over de voorwaarden om op deze manier een lening af te sluiten? Lees dan meer over geld lenen zonder BKR.

Dynamiet BKR registratie

Waarom lenen met een negatieve BKR zo lastig is

Wanneer u geld wilt lenen – bijvoorbeeld voor een hypotheek of bedrijfskrediet – zal de instantie waar u dit aanvraagt altijd een BKR toetsing uitvoeren.

Zo’n toetsing houdt in dat de kredietverstrekker uw BKR overzicht opvraagt.

Wat veel mensen niet weten, is dat zo’n negatieve BKR codering vijf jaar blijft staan, óók nadat u de achterstand – of zelfs de volledige lening – heeft terugbetaald. Er staat dan een “H”, oftewel een Herstelcodering in het overzicht. Ook de oorspronkelijke bijzonderheidscodering blijft zichtbaar.

Dat betekent dat kredietverstrekkers dit zullen zien bij het uitvoeren van de hierboven genoemde BKR toetsing. Zij krijgen dus te zien dat u in het verleden te maken heeft gehad met een betalingsachterstand. Daardoor wordt u eerder bestempeld als risico voor de kredietverstrekker waar u een aanvraag heeft gedaan.

U zult begrijpen dat dit precies de reden is dat geld lenen met negatieve BKR registratie vaak onbegonnen werk is. Afhankelijk van de ernst van uw registratie zult u aanzienlijk minder kunnen lenen, of helemaal niet voor een (zakelijk) krediet of hypotheek in aanmerking komen.

hypotheek met bkr

Hypotheken en negatieve BKR

Een hypotheek met positieve BKR registratie is doorgaans geen groot probleem. Wanneer de registratie nog actief is – oftewel: u heeft nog niet de volledige lening terugbetaald – zal het alleen invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen.

Doordat u een maandelijkse aflossing verschuldigd bent, heeft u immers minder bestedingsruimte voor het terugbetalen van de hypotheek.

Een hypotheek met BKR registratie wordt ingewikkelder wanneer het een negatieve codering betreft. Zoals we hebben gezien, blijft zo’n negatieve BKR registratie nog vijf jaar na het terugbetalen van de lening zichtbaar. Dat betekent dat hypotheekverstrekkers nog vijf jaar na dato kunnen zien dat u te maken heeft gehad met betalingsproblemen. Ze zullen hierdoor terughoudend zijn u een hypotheek te verstrekken. Erg vervelend natuurlijk, zeker wanneer u inmiddels financieel helemaal gezond bent en graag verder wilt met uw leven.

Verderop leest u meer over wat in zo’n situatie uw opties zijn.

Lenen met BKR

Bedrijfskrediet en negatieve BKR

Voor bedrijfskrediet met negatieve BKR registratie geldt eigenlijk hetzelfde als voor hypotheken. Een geldverstrekker zal terughoudend zijn om u nieuwe tegoeden te verstrekken wanneer blijkt dat u eerder betalingsproblemen heeft gehad.

Ook zakelijk geld lenen met een negatieve BKR registratie is daardoor vaak niet mogelijk. Het is dan zaak om eerst te zorgen dat u van de registratie af bent. Daar kan Dynamiet Nederland u bij helpen.

Verderop leest u hoe wij u van een (negatieve) BKR registratie af kunnen helpen zodat u weer (zakelijk) geld kunt lenen. Eerst gaan we kijken hoe u kunt bepalen of u wel of niet met zo’n registratie te maken heeft.

Gevolgen bkr registratie voor lening

Controleren of u een negatieve BKR registratie heeft

Wanneer u geld gaat lenen of een hypotheek aanvraagt, zal de kredietverstrekker dus uw BKR status controleren. Een hypotheekadviseur zal u daarom meestal vragen of u BKR geregistreerd bent, omdat dit een belangrijk onderdeel vormt in het advies.

Maar hoe weet u zeker of u wel of geen BKR registratie heeft? Veel mensen lopen namelijk zonder het te weten tegen zo’n registratie aan. Wist u bijvoorbeeld dat zelfs een telefoonabonnement met gratis telefoon zorgt voor BKR registratie?

Om niet voor verrassingen te komen staan, is het prettig om zeker te weten of u BKR geregistreerd bent. En zo ja, op welke manier. Dit kunt u gelukkig eenvoudig zelf controleren door een BKR check uit te voeren.

Geld lenen met een negatieve BKR? Dit is hoe wij u helpen

Bent u er bij de check achter gekomen dat u een BKR registratie op uw naam heeft? Denkt u nu dat u nog jarenlang moet wachten op het verstrijken van de negatieve BKR registratie voor u weer geld kunt lenen?

Wanhoop niet. In veel gevallen is het heel goed mogelijk om uw registratie eerder verwijderd te krijgen.

U dient hiervoor een verzoek in bij de instantie die uw lening of krediet heeft geregistreerd. Daarin beargumenteert u waarom de registratie verwijderd zou moeten worden en toont u waar mogelijk aan hoe de registratie uw leven onevenredig in de weg staat.

Een goed voorbeeld is dat u door de negatieve BKR registratie geen geld kunt lenen voor een hypotheek, terwijl u inmiddels financieel weer gezond bent en de betalingsproblemen helemaal tot het verleden behoren.

Bekijk de uitlegvideo met mr. Frank Visser over Dynamiet Nederland en het verwijderen van BKR-registraties.

De juristen van Dynamiet Nederland versturen wekelijks vele van dit soort verzoeken, van mensen in vergelijkbare situaties als u. Wilt u dus uw kans op succes vergroten? Maak dan gebruik van onze jarenlange ervaring en hoge succesratio.

Ontdek wat Dynamiet Nederland voor u kan betekenen, zodat ook u ondanks uw negatieve BKR registratie weer geld kunt lenen. Plan vandaag nog uw gratis en vrijblijvende adviesgesprek in met één van onze specialisten.

Intakegesprek aanvragen

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews