Rood staan kan wél duizenden hun hypotheek kosten

Gespecialiseerd bureau waarschuwt voor gevolgen nieuwe BKR-registraties

TIEL/ZOETERMEER – Duizenden Nederlanders die wel eens rood staan op hun bankrekening kunnen in de toekomst door verhuizing of vergeetachtigheid een negatieve BKR-registratie krijgen, waarna ze niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek of lening.

Rood staan bij BKR

In tegenstelling tot wat banken en het Bureau Krediet Registratie (BKR) beweren, kan de nieuwe regel om per 1 december ook consumenten te registreren die 250 euro rood mogen staan enorme consequenties hebben.

Daarvoor waarschuwt Dynamiet Nederland, een gespecialiseerd bureau dat jaarlijks duizenden Nederlanders van hun terechte en onterechte BKR-registratie afhelpt. Met de regel krijgen miljoenen bankklanten opeens een BKR-registratie, ook als ze niet rood staan. Het BKR stelt dat het alleen om een papieren maatregel gaat. Bovendien gaat het om positieve registraties, die wijzen op goed betaalgedrag.

Dat kan volgens Dynamiet echter heel snel veranderen. Iemand die maximaal 250 euro rood staat, moet maandelijks een termijnbedrag van 6 of 7 euro betalen. Wie tweemaal vergeet dat bedrag over te maken, kan een negatieve melding bij het BKR krijgen. Bovendien kan de bank dan de limiet intrekken en de gehele vordering opeisen. Dit wordt gemeld bij het BKR en dan krijgt iemand de zwaardere code A2 achter zijn naam. Die negatieve registratie blijft vervolgens vijf jaar staan, waardoor het afsluiten van een hypotheek of lening praktisch onmogelijk wordt.

,,Miljoenen mensen lopen nu een groot risico zonder dat ze dit beseffen. Van die miljoenen zullen er duizenden zijn die even niet opletten, verhuisd zijn of in scheiding liggen. Die merken niet dat ze een paar euro achterstand hebben en zijn de pineut. Je hoeft maar twee maanden niet op te letten en je hebt een negatieve BKR registratie bij het BKR. En als je die eenmaal hebt, raak je niet die zomaar kwijt,” stelt mr. Marijn Knol. Jurist bij Dynamiet Nederland. ,,Het gaat vaak om een lage achterstand op een laag krediet. Wij vinden de gevolgen van een dergelijke registratie daarom bijna per definitie disproportioneel.”

Negatieve registraties voor lage bedragen

Er dreigt nu een hausse aan negatieve registraties voor relatief lage bedragen, terwijl dat wettelijk niet eens mag. Dynamiet Nederland wijst op een arrest van de Hoge Raad uit 2011 . Daaruit blijkt dat financiële instellingen altijd een belangenafweging moeten maken, voordat ze een wanbetaler bij het BKR aanmelden voor een negatieve registratie.

In dit geval ging het om een klant van Santander die na negen jaar trouwe kredietaflossing een betalingsachterstand van 20 euro niet betaalde en door een verhuizing de brieven en aanmaningen niet ontving. Daardoor kon hij uiteindelijk geen hypotheek afsluiten. De bank meldde hem automatisch aan bij het BKR, maar dat staat volgens de Hoge Raad niet in verhouding tot de gevolgen. De uitspraak heeft al in tal van rechtszaken geleid tot het ongedaan maken van negatieve BKR-registraties.

,,Wat de rechtbank, het Hof en als laatste de Hoge Raad stellen is dat je niet klakkeloos een codering achter een registratie mag plaatsen. Je moet eerst kijken wat er aan de hand is,” legt Knol uit. ,,Pas als je vindt dat het terecht is, mag je de code plaatsen. Het probleem is dat deze registraties voor kleine bedragen automatisch per computer doorgegeven worden en niemand die belangenafweging ooit maakt. Zeker als het om een paar euro gaat, zullen banken en kredietverstrekkers dat nooit doen, want dat kost te veel. Deze werkwijze is in strijd met de wet en zou dus eigenlijk aangepast moeten worden.”

Auteur: André Oerlemans
ANP Pers Support

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews