Dynamiet wint rechtszaak tegen BKR over mysterieuze code 9

door Deepak Thakoerdien

Op 11 april 2022 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de zaak van onze cliënt tegen stichting BKR over een niet bestaande code 9. Onze cliënt was, zover wij weten, de enige persoon in Nederland met deze unieke code 9.

De Telegraaf en Trouw hebben over deze zaak een artikel geschreven

logo telegraaf

Rechter fluit stichting BKR terug: unieke code mag niet.

Bekijk hier het artikel
trouw-logo

Code 9. Een code die voor deze zaak verzonnen lijkt.

Bekijk hier het artikel

Het verhaal in een notendop

Cliënt had te maken met een aantal registraties die zijn geplaatst door verschillende kredietverstrekkers. Het ging om een A2 – en A3-codering. Hierdoor kon cliënt geen ‘Tiny house’ kopen. Cliënt verzocht het BKR deze registraties te verwijderen, maar hier wilde het BKR niet aan meewerken. Meneer heeft vervolgens de stap naar de rechtbank gemaakt. Op 14 januari 2022 heeft de rechter uitspraak gedaan en bepaald dat meneer niet langer belemmerd mag worden door negatieve BKR-registraties. Het BKR was het echter niet eens met deze uitspraak en registreerde daarom een code 9 op naam van meneer.

Code 9

Ondanks de uitspraak van de rechter koos het BKR ervoor om een nieuwe én niet bestaande code 9 te registreren. Hierdoor ging het BKR voorbij aan de uitspraak van de rechter. Door de nieuwe 9-codering kon meneer namelijk nog steeds geen tiny house kopen.

Samen met cliënt besloot Dynamiet om naar de rechter te stappen middels een kort geding. Op 11 april 2022 stelde rechtbank Arnhem meneer (weer) in het gelijk en moest het BKR ook deze unieke code verwijderen.

Het leek er even op alsof cliënt zijn financiële vrijheid terug zou krijgen door de uitspraak van rechter. Het BKR had namelijk tijdens de zitting laten weten dat zij van plan is om de oude A3– en A2-coderingen terug te plaatsen zodra zij in hoger beroep gaat. Het BKR dient op uiterlijk 15 april 2022 hoger beroep aan te tekenen.

Het definitieve oordeel zal volgen op het moment dat er ook in hoger beroep een uitspraak wordt gedaan. Wordt vervolgt dus.

Bekijk hier de uitspraak over de code 9

Update: 23 mei 2022
Het BKR heeft onlangs de oude A3 en A2 codes teruggeplaatst en is in hoger beroep gegaan. Ondanks twee gewonnen rechtszaken is cliënt geen stap verder gekomen. Vooralsnog verwachten wij deze zaak ook in hoger beroep te winnen.

Update: 6 september 2022
Op 30 augustus 2022 heeft het gerechtshof via een zogeheten ‘incident procedure’ uitspraak gedaan voor het terugplaatsen van de oude codes. Het gerechtshof heeft cliënt in het gelijk gesteld en daarom moet het BKR de oude codes alsnog verwijderen. Cliënt heeft eindelijk zijn financiële vrijheid teruggekregen.

Bekijk hier de uitspraak

De Telegraaf heeft een nieuw artikel over deze zaak geschreven.

Bekijk hier het artikel in De Telegraaf

Let op: de zaak loopt nog in hoger beroep. Binnenkort volgt er een datum voor een zitting, waarna de zaak inhoudelijk zal worden behandeld.

Intakegesprek aanvragen Bellen