Dynamiet wint rechtszaak tegen BKR over mysterieuze code 9

Op 11 april 2022 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de zaak van onze cliënt tegen stichting BKR over een niet bestaande code 9. Onze cliënt was, zover wij weten, de enige persoon in Nederland met deze unieke code 9.

Het FD, De Telegraaf en Trouw hebben over deze zaak geschreven

logo telegraaf

Rechter fluit stichting BKR terug: unieke code mag niet.

Bekijk het artikel
trouw-logo

Code 9. Een code die voor deze zaak verzonnen lijkt.

Bekijk het artikel
logo telegraaf

Nederlaag voor BKR: moet unieke code toch verwijderen

Bekijk het artikel
Financieel dagblad

Na drie opeenvolgende rechtszaken heeft Dynamiet overwinningen geboekt tegen het BKR vanwege een omstreden code 9.

Bekijk het artikel

Het verhaal in een notendop

Cliënt had te maken met een aantal registraties die zijn geplaatst door verschillende kredietverstrekkers. Het ging om een A2 – en A3-codering. Hierdoor kon cliënt geen ‘Tiny house’ kopen. Cliënt verzocht het BKR deze registraties te verwijderen, maar hier wilde het BKR niet aan meewerken. Meneer heeft vervolgens de stap naar de rechtbank gemaakt. Op 14 januari 2022 heeft de rechter uitspraak gedaan en bepaald dat meneer niet langer belemmerd mag worden door negatieve BKR-registraties. Desondanks wilde het BKR geen gevolg geven aan de uitspraak van de rechtbank. Wij hebben toen aan het BKR verteld dat cliënt een nieuwe rechtszaak zou starten. Na veel pijn en moeite ging het BKR uiteindelijk overstag. Cliënt was even blij totdat hij constateerde dat het BKR de oude codes had gewijzigd naar meerdere codes 9. Hierdoor kon cliënt nog steeds geen Tiny house kopen.

Code 9

Ondanks de uitspraak van de rechter koos het BKR ervoor om een nieuwe én niet bestaande code 9 te registreren. Hierdoor ging het BKR voorbij aan de uitspraak van de rechter.

Samen met cliënt besloot Dynamiet om naar de rechter te stappen middels een kort geding. Op 11 april 2022 stelde rechtbank Arnhem meneer (weer) in het gelijk en moest het BKR ook deze unieke code verwijderen.

Het leek er even op alsof cliënt zijn financiële vrijheid weer terug zou krijgen door deze uitspraak van rechter. Het BKR had namelijk tijdens de zitting laten weten dat zij van plan is om de oude A3– en A2-coderingen terug te plaatsen zodra zij in hoger beroep gaat. Het BKR dient op uiterlijk 15 april 2022 hoger beroep aan te tekenen.

Het definitieve oordeel zal volgen op het moment dat er ook in hoger beroep een uitspraak wordt gedaan. Wordt vervolgt dus.

Bekijk hier de uitspraak over de code 9

Update: 23 mei 2022
Het BKR heeft onlangs de 9-codes verwijderd, maar daarvoor in de plaats de oude A3 en A2 codes teruggeplaatst. Het BKR is in hoger beroep gegaan. Ondanks twee gewonnen rechtszaken is cliënt geen stap verder gekomen. Vooralsnog verwachten wij voor hem deze zaak ook in hoger beroep ook te winnen.

Update: 6 september 2022
Op 30 augustus 2022 heeft het gerechtshof via een zogeheten ‘incident procedure’ uitspraak gedaan voor het terugplaatsen van de oude codes. Het gerechtshof heeft cliënt in het gelijk gesteld en daarom moet het BKR de oude codes alsnog verwijderen. Cliënt heeft eindelijk zijn financiële vrijheid teruggekregen.

Bekijk hier de uitspraak

Let op: de zaak loopt nog in hoger beroep. Op 21 februari 2022 wordt de zaak inhoudelijk behandeld door het gerechtshof.

Update: 21 februari 2022
De zaak is in hoger beroep voorgekomen. Het hof verwacht op 30 mei 2023 uitspraak te doen.

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews