BKR Registratie door toeslagenaffaire? Dit kunt u doen

Op 1 december 2021 geschreven door Deepak Thakoerdien
  • Directeur
Belastingdienst Toeslagen enveloppen

Als gedupeerde van de toeslagenaffaire heeft u misschien te maken met een negatieve BKR registratie. Vervelend, want daar kunt u jarenlang last van hebben. Gelukkig is er een oplossing om hier vanaf te komen, zeker als het gaat om een BKR-registratie die buiten uw schuld tot stand is gekomen.

Heeft u door de toeslagenaffaire een BKR registratie op uw naam die uw leven in de weg staat? Lees dan vooral verder en ontdek wat u hieraan kunt doen.

Download ook alvast de (gratis) voorbeeldbrief via de knop hieronder. Deze brief kunt u gebruiken om bezwaar te maken en de BKR registratie te laten verwijderen.

De brief is mede tot stand gekomen door BOink (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang). Daarnaast staat de doorverwijzing naar deze brief op de pagina Hersteloperatie Toeslagen van de Belastingdienst bij de vraag ”Wat kan ik zelf doen als een schuldeiser niets doorgeeft aan BKR of als ik niet kan wachten?”.

Gebruik voorbeeldbrief
Logo_Belastingdienst

Wat doet Belastingdienst Toeslagen?

Belastingdienst Toeslagen heeft zelf maatregelen getroffen om gedupeerde ouders met een BKR registratie verder te helpen. Met alle schuldeisers zijn afspraken gemaakt. De negatieve BKR-registratie wordt actief door de schuldeiser(s) verwijderd, zodra Belastingdienst Toeslagen deze schuld kwijtscheldt of aflost.

Op de website van de Hersteloperatie Toeslagen kunt u antwoord krijgen op vragen waar u wellicht mee zit.

U kunt terecht bij het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag als u hinder ondervindt van een BKR registratie of als een schuldeiser de negatieve registratie niet wil verwijderen. Dit team is te bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 – 2 358 358.

Wilt u weten wat een specialistische partner als Dynamiet Nederland voor u kan betekenen om uw belangen volledig kosteloos te behartigen? Plan dan een adviesgesprek in.

Intakegesprek aanvragen
Gevolgen bkr registratie voor lening

Maar, u kunt ook direct zelf in actie komen.

Download onze voorbeeldbrief voor een verwijderingsverzoek

De eerste stap die moeten worden gezet om van een BKR registratie af te komen, is het indienen van een verwijderingsverzoek bij de kredietverstrekker die de registratie heeft geplaatst.

In dat verzoek zet u uiteen waarom de registratie in uw ogen onterecht is, hoe hij u hindert uw leven te leven en waarom hij dus verwijderd zou moeten worden.

Het opstellen van dit verzoek is veelal een behoorlijk juridisch verhaal. Gelukkig heeft u als gedupeerde van de toeslagenaffaire een sterke positie: de registratie is immers buiten uw schuld om tot stand gekomen.

Met onze voorbeeldbrief heeft u de perfecte basis voor het opstellen van zo’n verwijderingsverzoek.

Gebruik voorbeeldbrief
rechtbank bkr verwijderen

Deze brief is speciaal voor gedupeerden opgesteld door de BKR-juristen van Dynamiet Nederland. Zij werken dagelijks aan de verwijdering van BKR registraties om mensen zoals u verder te helpen met hun leven en weten dus als geen ander waar zo’n brief aan moet voldoen.

Ken uw rechten

U staat natuurlijk een stuk sterker wanneer u weet wat uw rechten zijn. Zo is wettelijk vastgesteld dat de BKR registratie van een gedupeerde ouder moet worden verwijderd wanneer de betalingsachterstand is voldaan. Dit is bij andere BKR registraties niet standaard het geval.

Belangrijk om te weten is dat het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk van de negatieve gevolgen van de toeslagenaffaire recht worden gezet voor de gedupeerden. Dat betekent in het geval van een door de affaire ontstane BKR registratie dat verwijdering veelal heel goed mogelijk is.

Bij Dynamiet Nederland zien we dat kredietverstrekkers graag meedenken en begrip tonen in deze situatie. Wat natuurlijk ook helpt, is dat de overheid van mening is dat de BKR-registraties van de slachtoffers moeten worden verwijderd.

Dynamiet BKR registratie

Deze gedupeerden zagen hun registratie al verwijderd worden

Het verhaal van dit gezin zal veel mensen maar al te bekend in de oren klinken. Tweeverdieners wie het financieel voor de wind ging, met recht op kinderopvangtoeslag. Totdat zij na enkele jaren door de Belastingdienst plots werden aangemerkt als fraudeurs en werden er grote bedragen teruggevorderd.

Ook al werkten beide ouders: deze vorderingen waren te groot om te voldoen. Omdat het gezin tegelijkertijd ook kredieten had lopen bij de Volksbank en bij Defam, zorgde de situatie al snel voor negatieve coderingen.

De opstapeling van deze schulden resulteerde in de schuldsanering. Door beide kredietverstrekkers werden – zoals gebruikelijk in de schuldsanering – grote bedragen afgeboekt.

Uiteindelijk hebben zowel de Volksbank als Defam besloten om de negatieve BKR registraties te verwijderen.

Bekijk de reactie van de Volksbank.

Wat hierin heeft geholpen, is dat de Belastingdienst heeft erkend dat deze mensen slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. Met andere woorden: de betalingsachterstanden zijn buiten hun schuld om ontstaan. Dit werd gesteund door de compensatie die al heeft plaatsgevonden vanuit de Belastingdienst, die als bewijsstuk is aangedragen bij het verzoek tot verwijdering van de BKR codering.

Vraag en antwoord

Waarom staan wij gedupeerden kosteloos bij?

Wat is een BKR registratie?

Welke gevolgen heeft een negatieve BKR registratie?

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews