Waarom een auto leasen met een BKR-registratie moeilijk is

Op 2 november 2020 geschreven door drs. Vera van der Vliet
  • Jurist BKR-registraties
Auto leasen met negatieve BKR registratie particulier

Een auto kopen: het is niet zomaar een investering. Vele mensen moeten hier soms wel jaren voor sparen. Om niet in één keer een flinke hap van uw bankrekening te zien verdwijnen, wordt er steeds meer gekozen voor het leasen van een auto. Door een BKR registratie kan het u erg moeilijk gemaakt worden om een auto lease af te sluiten. Kunt u hier iets tegen doen en waarom is de kans op leasen zo klein bij een BKR-registratie?

Een nieuwe lening bij BKR-registratie

Bij het afsluiten van een nieuwe lening kijkt uw kredietverstrekker naar uw financiële situatie. Hierbij wordt zowel uw inkomen als uw huidige krediet(en) meegewogen. Als u voor langere tijd niet aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen, krijgt u een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze negatieve BKR registratie kan erg zuur zijn bij het afsluiten van een nieuwe lening. De mogelijkheden voor een nieuwe lening met een BKR-registratie zijn dan ook zeer beperkt.

Private lease: zo werkt het

Als u geen auto wilt kopen, is private lease een mooie tegemoetkoming. Private lease is het particulier leasen van een auto, waarbij de auto als het ware als all-inclusive pakket wordt geleverd. Hierdoor kunt u genieten van uw auto, zonder dat u er verdere omkijken naar heeft. Onderhoud, reparatie en verzekering zijn inbegrepen bij de lease. Uw maandelijkse lasten zijn als volgt ingedeeld:

  1. Het financiële deel
  2. Het service deel (belasting, onderhoud, reparatie en verzekering)

Als u een auto wilt leasen, wordt alleen het financiële deel geregistreerd bij de BKR. Dit is ongeveer 65% van het aankoopbedrag. Dit ziet er als volgt uit:
Als uw leasecontract totaal €12.000,00 bedraagt, wordt €7800,00 geregistreerd bij het BKR (65%).

Meer weten over de mogelijkheden tot leasen bij een BKR registratie?

Gevolgen van een BKR op de lease

Bij de aanvraag voor een private lease, zal de kredietverstrekker bij het BKR informeren naar uw registraties. Als blijkt dat u een negatieve BKR-registratie heeft, zal deze aanvraag waarschijnlijk afgewezen worden. Dit geldt meestal zelfs al bij slechts één registratie. Kredietverstrekkers beoordelen of het verantwoord is om een leasecontract af te sluiten. Dit gebeurt aan de hand van uw huidige financiële verplichtingen. Een auto financiëren met een negatieve BKR kan ook dan ook lastig worden.

De nadelen van huurkoop

Als u niet in aanmerking komt voor private lease, kunt u kiezen voor huurkoop. Deze optie is, in tegenstelling tot de lease, vaak wel mogelijk met de BKR-registratie. Hier kleven echter wel verschillende nadelen aan, namelijk.

  • Bij huurkoop moet u meestal een (flinke) aanbetaling doen;
  • De rente is hoog;
  • De kosten voor onderhoud, reparatie en verzekering horen niet bij de maandelijkse betaling. Private lease is daarentegen een all-inclusive pakket;
  • Bij private lease kunt u na afloop van de leasetermijn overstappen in een nieuwe auto. Bij huurkoop geldt deze mogelijkheid niet.
gratis advies gesprek

De bescherming van kredietverstrekkers: wat is er mogelijk?

Heeft u al een BKR-registratie en wilt u daar bovenop nog een private lease afsluiten? Dan nemen kredietverstrekkers u hiervoor vaak in bescherming. Meestal zorgt de combinatie van meerdere kredieten voor zware financiële lasten en problemen in uw schuld. Deze bescherming van kredietverstrekkers wil niet zeggen dat een lease auto helemaal niet mogelijk is. Hier hangt echter wel een duur prijskaartje aan. Als u bereid bent meer geld te betalen, is de kredietverstrekker vaak wél bereid om u deze financiering te verlenen.

Wilt u meer advies hierover of bent u benieuwd of een BKR verwijderen in uw situatie mogelijk is? Wij kijken graag naar de mogelijkheden in uw situatie. Neem dan eens contact met ons op.

Vraag een vrijblijvend gesprek met een specialist aan
Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews