Uitzending Radar over de macht van het BKR

Op 5 april 2023 geschreven door Deepak Thakoerdien
  • Directeur

Op 3 april 2023 besteedde het televisieprogramma Radar aandacht aan de macht van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR krijgt het aan de stok met mr. Frank Visser en Deepak Thakoerdien van Dynamiet Nederland.

Als de video hieronder niet werkt, bekijk deze dan via deze link: online op NPO.

Het programma bracht enkele gedupeerden in beeld die niet op de hoogte waren van hun negatieve registratie bij het BKR, waardoor zij geen huis konden kopen. Ook vertelde Alexander zijn verhaal. Hij werd persoonlijk lastiggevallen door het BKR omdat hij een rechtszaak tegen hen had gewonnen. Als vergelding registreerde het BKR hem met een code 9, waardoor hij geen leningen meer kon afsluiten.

Verder kwam journalist Camil Driessen van het NRC aan het woord. Hij vertelde over een mysterieuze website genaamd Dynamiet die concurreerde met Dynamiet Nederland. Later bleek het PR-bureau van het BKR achter deze site te zitten om zo Dynamiet Nederland in diskrediet te brengen én consumenten op een dwaalspoor te zetten.

Presentatrice Antoinette Hertsenberg stelde de directeur van het BKR kritische vragen, maar hij ontkende alle beschuldigingen. Aan het einde van de uitzending werden mr. Frank Visser en Deepak Thakoerdien geïnterviewd. Zij zijn het oneens met de praktijken van het BKR en hebben daarom een stichting opgericht. Via deze stichting zullen zij stappen ondernemen om het BKR-beleid te verbeteren. Daarnaast werkt de stichting als een meldpunt voor gedupeerden.

Niet geïnformeerd over BKR-codering

In de uitzending vertelden drie personen dat ze zonder hun medeweten bij het BKR geregistreerd stonden met een negatieve code. Helaas gebeurt dit vaker. Volgens de regels van het BKR zijn banken, kredietverstrekkers en incassobureaus niet altijd verplicht om consumenten te informeren. Bij een lichte code geldt er een meldingsplicht, maar bij een zware code niet. Dynamiet Nederland is het hier niet mee eens en wij zijn ervan overtuigd dat dit in strijd is met de AVG (de privacywet).

Gevolgen bkr registratie voor lening

De zelfverzonnen code 9

Alexander vroeg het BKR om zijn coderingen te verwijderen, maar het BKR weigerde. Alexander stapte naar de rechter en won de zaak. Vanaf dat moment maakte het BKR het hem moeilijk door een verzonnen code 9 op zijn naam te registreren. Met hulp van Dynamiet stapte Alexander nogmaals naar de rechter en won opnieuw. Het BKR verwijderde de code 9 en plaatste de oude codes terug. Alexander stapte voor de derde keer naar de rechter en won opnieuw. Het BKR is in hoger beroep gegaan. Volgens het BKR staat de code 9 voor een ”juridisch conflict”.

Financiering van de mysterieuze website

Van de ene op de andere dag verscheen er een website genaamd Dynamiet, die veel geld uitgaf om te concurreren met het echte Dynamiet Nederland. Via deze site kregen consumenten onjuiste adviezen, waardoor ze hun registratie niet zouden aanvechten. Daarnaast probeerde de site het echte Dynamiet Nederland in diskrediet te brengen. Het NRC onthulde dat het PR-bureau van het BKR achter deze site zat en alles wijst erop dat het BKR hiervoor opdracht heeft gegeven.

Dynamiet BKR registratie

Interview met directeur BKR: hij vertelde niet de waarheid

Peter van den Bosch, de directeur van het BKR, ontkende alle aantijgingen. Toen de presentatrice Antoinette Hertsenberg hem vroeg wiens belang hij behartigde, wilde hij niet transparant zijn. Het BKR behartigt namelijk de belangen van haar klanten: banken, incassobureaus en financiële instellingen.

Volgens het BKR staat code 9 voor een ‘’juridisch conflict’’. Hertsenberg vroeg hem waarom hij deze code had geregistreerd.

Van den Bosch: ‘’In de AVG-wet staat dat als je een conflict hebt met iemand, je dat in de database moet registreren en dat is precies wat wij hebben gedaan.’’

Dit is niet waar. In de wet staat namelijk helemaal niets over het registreren van een conflict.

Antoinette Hertsenberg: ‘’De code 9 staat niet op uw website?’’

Peter van den Bosch: ‘’Dat is onzin, want die code 9 staat al heel lang in ons reglement.’’

Ook dit is niet waar. Deze code staat pas sinds februari 2023 in het zakelijke reglement van het BKR. Dit reglement is niet toegankelijk voor consumenten. Alexander werd in december 2021 geregistreerd met de omstreden code 9. Daarnaast staat de code 9 pas sinds 7 april 2023 op de website van het BKR. Het BKR heeft dus na de bewuste uitzending de code 9 op zijn site geplaats.

Tot slot vertelde de directeur een warrig verhaal over de financiering van de concurrerende website. Het waren volgens hem mensen uit de schuldhulpverlening die de website hadden opgericht en gefinancierd. Dit verhaal kwam zeer ongeloofwaardig over.

Interview met mr. Frank Visser en Deepak Thakoerdien

Mr. Frank Visser vindt dat het BKR niet deugt. Daarnaast legt hij uit dat het slagingspercentage bij de rechter vele malen hoger is dan bij het Kifid. Deepak Thakoerdien vindt dat er toezicht moet worden gehouden op het BKR. Hij legt ook uit dat de Autoriteit Persoonsgegevens dit voor haar rekening zou moeten nemen.

Visser en Thakoerdien hebben een stichting opgericht waarvan de missie is om een eerlijker systeem te krijgen. Via deze stichting gaan ze lobbyen en mogelijk rechtszaken starten tegen het BKR en partijen die niet handelen vanuit het belang van de consument.

De stichting werkt ook als meldpunt. Consumenten kunnen hun registratie aanmelden en hun beklag doen. Maar let op: de stichting behandelt geen individuele dossiers. De stichting is er niet om jouw persoonlijke zaak op te lossen. Je vindt het meldpunt hier.

Heeft u uw financiële zaken weer op orde én wordt u onnodig lang achtervolgd door een registratie? Vraag dan gelijk een telefonisch intakegesprek aan. Binnen één werkdag weet u meestal waar u aan toe bent.

Intakegesprek aanvragen
Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews