Dynamiet bindt strijd aan met ING om BKR-registraties

Op 27 oktober 2022 geschreven door mr. Lisa van Gulik
  • Procesjurist BKR-registraties

Gratis hulp voor gedupeerden onder modaal inkomen

Juridisch dienstverlener Dynamiet Nederland is het zat dat ING haar (voormalige) klanten met een BKR-registratie structureel benadeelt. Daarom biedt Dynamiet Nederland hulp voor gedupeerden met een BKR-registratie van ING. Directeur Deepak Thakoerdien: “Wij zullen vechten als een tijger tegen de bank met de oranje leeuw.”

Dynamiet Nederland roept ING-gedupeerden op. “Ben jij klant bij ING, of was je dat? En heb je een BKR-registratie waar je vanaf wilt omdat je financieel gezond bent, maar geen huis kunt kopen, of een verbouwing kunt financieren, of anderszins geld kunt lenen? Meld je dan bij Dynamiet Nederland. Als je minder dan modaal verdient, helpen we je helemaal gratis om die registratie aan te vechten.”

Het is al langer een doorn in het oog van de grootste aanvechter van BKR-registraties, Dynamiet Nederland, dat ING categorisch weigert mee te werken aan verwijderingsverzoeken. Dat terwijl een registratie bij het BKR grote gevolgen kan hebben voor het kopen van een huis of het aangaan van een verantwoorde lening, dus voor de toekomst. Thakoerdien: “De medewerkers bij Dynamiet Nederland spreken dagelijks mensen die machteloos zijn en zelfs huilend aan de telefoon hangen door het onrechtvaardige en harteloze beleid van ING. Vaak gaat het om een pietluttige, weggewerkte achterstand uit het verleden, die zorgt dat bijvoorbeeld een koopcontract voor een woning ontbonden moet worden. Wij zien dat de bank voor veel stress en leed bij mensen zorgt. Daarnaast jaagt de bank mensen onnodig op kosten voor een rechtszaak of klachtenprocedure. We kunnen dit niet langer toestaan. Dit moet stoppen.”

Wat gaat er mis bij ING?

Als een BKR-registratie onredelijk bezwarend is, kun je bezwaar maken bij de kredietverstrekker die de registratie heeft geplaatst. De kredietverstrekker moet dan op basis van het bezwaar een belangenafweging maken. Bij een belangenafweging moet de kredietverstrekker oordelen of het nog nodig is om iemand nog langer geregistreerd te houden.

ING wijst in principe alle bezwaren van mensen af. Het oordeel van ING is vrijwel altijd in het voordeel van de bank én in het nadeel van de persoon die een huis wil kopen. De bank wint en de klant verliest, aldus Thakoerdien.

Wat is een belangenafweging precies?

De onterechte code 3

Een ander groot probleem is: ING registreert mensen stelselmatig onterecht met bijzonderheidscodering 3. Deze code is zwaarder dan alle andere coderingen bij het BKR.

Maar ING straft je nog meer als je daadwerkelijk een verzoek tot verwijdering van code 3 doet. “Dan trakteert de bank je op een extra code 2. Huh? Precies! De bank weigert niet alleen om de code 3 te verwijderen, maar plaatst daarbij met terugwerkende kracht een code 2 achter je naam die de bank ‘vergeten’ was om te melden. Vervolgens ben je nog slechter af dan voorheen.

Waar staat bijzonderheidscodering 3 voor? Code 3 staat voor een afboeking van €250,- of meer op het uitstaande krediet door de bank. Ofwel: de klant heeft dat bedrag of meer niet terugbetaald op zijn lening. Maar vaak is dat helemaal niet het geval. ING is meerdere keren veroordeeld door de voormalige Geschillencommissie-BKR en financieel klachteninstituut Kifid voor het plaatsen, of in stand houden van een onterechte code 3. Desondanks weigert de bank om deze code op verzoek van de klant te verwijderen. Thakoerdien: “”Van alle ING-aanvragen die wij dagelijks ontvangen, heeft zeker tachtig procent last van een onterechte code 3.”

10-0 achter

Als klant sta je vervolgens 10-0 achter als je uiteindelijk een procedure tegen ING begint. Voor rechtszaken schakelt de bank een duur advocatenkantoor van de Amsterdamse Zuidas in. Die haalt alle sluwe trucjes uit de kast om de zaak voor ING te winnen. Voor procedures bij klachteninstantie Kifid schakelt de bank twee gespecialiseerde medewerkers in. Met als enige doel het afwijzen van het verwijderingsverzoek.

rechtbank bkr verwijderen

Wanneer cliënten door leugens van ING een rechtszaak verliezen, dan gaan wij vanuit principiële overwegingen in hoger beroep. De kosten voor deze procedure komen volledig voor rekening van Dynamiet Nederland.

Wat doen wij?

(Kosteloze) procedures voeren tegen ING
Eenieder met een onredelijke of onterechte 3-codering kan zich bij ons aanmelden. Hierbij werken wij op basis van de staffel van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). Daar waar de RvR vraagt om een eigen bijdrage, werken wij voor de mensen die minder dan het modaal inkomen verdienen (tot € 29.400) volledig kosteloos. In eerste instantie voor een juridische bemiddeling zonder tussenkomst van de rechter. Mocht er toch geprocedeerd moeten worden, dan werken wij op pro deo-basis. In dat geval vragen wij wel om een relatief kleine eigen bijdrage conform de regels van de RvR. Voor de mensen die meer dan € 29.400,- verdienen, zullen wij van zaak tot zaak beoordelen wat de totale kosten zullen zijn. Ook in dat geval weet u van te voren waar u aan toe bent. Geen vervelende verrassingen achteraf.

Onderzoek via de Autoriteit Persoonsgegevens
Wij zijn in gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de werkwijze van ING. Van elke onterechte of onredelijke codering maken wij melding bij de AP. Wij verwachten hier in een later stadium meer over te kunnen vertellen.

Herkent u zich in dit verhaal? Vraag dan een (telefonisch) intakegesprek aan. Uw aanvraag wordt kosteloos beoordeeld.

Intakegesprek aanvragen

Veelgestelde vragen

Is hulp van Dynamiet tegen ING kosteloos?

Waarom werkt Dynamiet gratis voor mensen met minder dan modaal inkomen?

Krijgt Dynamiet de kosten via de overheid vergoed?

Waarom pakt Dynamiet alleen ING aan?

Lees meer over de werkwijze van ING in de media

Noordhollands Dagblad: ''Kifid noemt het onzorgvuldig dat ING opeens nog een extra code toevoegde. De bank moet de registratie binnen twee weken verwijderen.''

Bekijk het artikel
amweb bkr

Amweb: ''De BKR-afdeling van ING drijft advocaten tot wanhoop: ze maken mensen kapot.''

Bekijk het artikel
Financieel dagblad

Toen weggelopen moeder na schuldsanering eindelijk alles op de rit had, ging ING dwarsliggen.

Bekijk het artikel
logo telegraaf

ING-klant heeft weer hoop na schuldendrama.

Bekijk het artikel

Bekijk voorbeeldcasussen

ING procedeert tegen man die niet kon betalen vanwege doodgeboren kind

Gering bedrag zorgt voor ontbinding koopcontract

Man kon niet betalen vanwege overlijden partner

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews