Kan ik een zakelijke lening met BKR-registratie afsluiten?

Op 11 augustus 2021 geschreven door mr. Nurettin Kocak
  • Jurist BKR-registraties

Een zakelijke lening afsluiten met een BKR-registratie kan een flinke uitdaging zijn. Toch is dat niet altijd het geval. Het is namelijk belangrijk om

Bent u benieuwd of een zakelijke lening met BKR-registratie afsluiten in uw geval mogelijk is? Lees dan verder, dan leest u waar dit van afhankelijk is.

Waarom kan een zakelijke lening afsluiten met BKR-registratie moeilijk zijn?

Laten we eerst eens bekijken waarom het überhaupt een vraag is of u een zakelijk lening met BKR-registratie kunt afsluiten.

Dat zit zo.

Het BKR – Bureau Krediet Registratie – houdt een overzicht bij van leningen, kredieten en schulden die u aangaat. De notering daarvan noemen we een BKR-registratie. Het totaal van die registraties is uw kredietoverzicht.

Dit overzicht is toegankelijk voor kredietverstrekkers. Het geeft een teken van uw kredietwaardigheid. Daarmee is het voor die andere kredietverstrekkers een indicatie of het wel of niet verantwoord is om u een (nieuwe) lening te verstrekken.

Heeft u openstaande leningen of kredieten, of bent u in het verleden tegen betalingsachterstanden aangelopen? Dan kan dit betekenen dat het afsluiten van een zakelijke lening met BKR-registratie hierdoor bemoeilijkt wordt

Het type BKR-registratie bepaalt mede of u een zakelijke lening kunt afsluiten

Of u zakelijk lening kunt afsluiten met een BKR-registratie op uw naam, hangt af van het type registratie.

Zo maken we allereerst onderscheid tussen een positieve of een negatieve BKR-registratie.

Een schuld, lening of krediet die het BKR registreert, is in eerste instantie altijd een positieve registratie. Zolang u netjes voldoet aan de betalingsverplichtingen, zal hij dat ook blijven.

Op het moment dat er een betalingsachterstand ontstaat, wordt dit omgezet in een negatieve BKR-registratie. Dit is te herkennen aan een Code A, van Achterstandsmelding.

Wordt de achterstand ingelopen, dan wordt deze omgezet in een H, oftewel een Herstelmelding.

Een zakelijke lening met positieve BKR-registratie afsluiten

Bij een positieve BKR-registratie, is het vooral van belang of de registratie nog actief is. Met andere woorden: is de lening of het krediet al volledig terugbetaald of niet?

Wanneer u een schuld, lening of krediet aflost, betekent dit namelijk niet dat de BKR-registratie verdwijnt. Deze blijft tot wel vijf jaar na aflossing staan. Echter, er staan dan wel een sluitingsdatum bij, waarop u de schuld dus voldaan heeft.

Voor de verstrekker van de zakelijke lening die u wilt aangaan, is dit dus een teken dat de betalingsverplichtingen die u had, zijn afgesloten. Was er geen sprake van betalingsachterstanden, dan is er geen reden om u als een verhoogd financieel risico te zien.

Staat de positieve BKR-registratie nog open, dan kan dit wel invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen. Immers: de kredietverstrekker zal een maandelijkse terugbetaling verlangen.

Bij de bepaling van de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen, zal hij dan ook rekening houden met uw maandelijkse inkomsten en betalingsverplichtingen die u heeft. Aflossing die u maandelijks moet doen op een openstaande BKR-registratie, betekent dat u minder overhoudt voor de aflossing van een nieuw af te sluiten zakelijke lening.

Een zakelijke lening afsluiten met negatieve BKR-registratie

Moeilijker wordt het wanneer er sprake is van een negatieve BKR-registratie. Dit geeft immers aan dat u (in het verleden) een betalingsachterstand hebt opgelopen. Voor een kredietverstrekker is dat een reden om voorzichtig te zijn met het verstrekken van een nieuw krediet.

Met een negatieve BKR-registratie kan het dus behoorlijk lastig zijn om een zakelijke lening af te sluiten.

Dat wordt nog bemoeilijkt door het feit dat ook deze codering nog vijf jaar blijft staan, ook nadat de lening waar hij betrekking op had is afgesloten. Met andere woorden: nog tot vijf jaar nadat u uw lening of krediet heeft terugbetaald, kan een kredietverstrekker zien dat u in het verleden een betalingsachterstand hebt opgelopen.

Erg vervelend natuurlijk, wanneer vervelende omstandigheden uit het verleden u nu in de weg blijven zitten. Dynamiet Nederland kan u hierbij helpen! Onze ervaren BKR-juristen ondersteunen dagelijks vele mensen bij het verwijderen van BKR-registraties die hen tegenhouden om verder te gaan met hun leven.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel dan niet en neem contact op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Intakegesprek aanvragen

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 444 reviews