Studieschuld en BKR registratie: Hoe zit dat precies?

Op 11 april 2021 geschreven door drs. Vera van der Vliet
  • Jurist BKR-registraties
Lenen met BKR

Een lening afsluiten met een studieschuld: kan dit eigenlijk wel? Bij iedere betalingsachterstand (ofwel schuld) wordt u bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd. Deze BKR registratie kan een last op uw schouders zijn als u een lening wilt afsluiten.

Kredietverstrekkers zijn zeer terughoudend met het afsluiten van een lening bij een BKR-registratie, maar hoe zit dit met een studieschuld? Kunt u een hypotheek afsluiten met een studieschuld en ontvangt u een BKR registratie?

Studieschuld en BKR: wel of geen registratie?

In tegenstelling tot andere betalingsachterstanden wordt een studieschuld niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. De overheid heeft besloten dat DUO de studielening niet hoeft te melden bij het BKR. Een studieschuld zal dus geen negatieve BKR registratie opleveren. In eerste instantie zal de studieschuld dan ook geen invloed hebben op de aanvraag van uw hypotheek of lening. Toch wil dit niet zeggen dat het geen gevolgen heeft voor uw lening. Er zijn namelijk wel degelijk gevolgen van uw studieschuld op uw toekomstige lening of hypotheek.

De gevolgen van een studieschuld (BKR?)

Bij de aanvraag van een lening zult u niet worden afgewezen door een studieschuld BKR registratie; deze registratie bestaat namelijk niet. Toch kunt u wel geconfronteerd worden met de consequenties van uw studieschuld. Maar hoe kan dit terwijl u geen BKR registratie hebt? Dit werkt als volgt: hoewel u geen registratie hebt, heeft de schuld wel degelijk invloed op uw financiën.

U moet deze schuld namelijk alsnog terugbetalen, waardoor dit een maandelijkse last is in uw uitgaven. Bij het afsluiten van een lening dient u uw financiële verplichtingen te melden. Ook al staat de studieschuld niet BKR geregistreerd, toch is dit een onderdeel van uw verplichtingen en bent u verplicht deze bij uw kredietverstrekker te melden. Uw studieschuld zal dus effect hebben op het maximale leenbedrag.

Studieschuld BKR en het maximale leenbedrag

De studieschuld heeft dus wel gevolgen voor het maximale leenbedrag. Door een studieschuld beginnen net-afgestudeerden namelijk met een enorme schuld. Hoewel deze studieschuld niet bij het BKR geregistreerd wordt, is dit wel een financiële verplichting die u moet nakomen. Deze verplichting moet u melden bij het aanvragen van een lening.

In veel gevallen is het verleidelijk om deze studieschuld niet te noemen, maar wij raden u echter aan om deze schuld wel te melden bij uw hypotheekverstrekker. Het heeft namelijk betrekking op uw maandelijkse lasten. Een hypotheekverstrekker houdt rekening met het beginbedrag van uw studieschuld. Aan de hand hiervan worden uw gemiddelde maandlasten bepaald, zodat u maandelijks niet verdrinkt in de kosten.

Dynamiet Nederland bij uw studieschuld BKR

Ook al wordt een studieschuld dus niet geregistreerd bij het BKR, het heeft wel degelijk invloed op de maximale hypotheek. Wij raden u dan ook aan eerst de studieschuld af te lossen, voordat u een lening wilt afsluiten. Hierdoor vergroot u het maximale leenbedrag en voorkomt u dat u achteraf kopje ondergaat door de grote maandelijkse lasten. Ook kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. Dit geeft u een stapje extra zekerheid, zeker als starter.

Heeft u vragen over de studieschuld BKR en wat dit voor invloed heeft op een eventuele lening? Neem gerust even contact op met een van onze specialisten. Wilt u een BKR registratie verwijderen of bent u benieuwd wat er allemaal niet mogelijk is met een studieschuld? Wij adviseren u graag.

Intakegesprek vragen

Klanten over ons

Kunnen wij u helpen?

Officiële bomenplanter

Voor elke registratie die wij weten te verwijderen, planten wij een boom in Nederland.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews