BKR durft het niet aan

Op 24 augustus 2017 geschreven door Björn de Haan LL.B.
  • Procesjurist BKR-registraties
Dynamiet BKR registratie

Gevolgen van BKR-registratie door foutief bezorgde herinnering

ZOETERMEER/TIEL – Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft een tweede rechtszaak geschikt met een cliënt van Dynamiet Nederland. Ze durfden het niet aan om deze zaak voor de rechter uit te vechten. De registratie is vlak voor de zitting verwijderd door het BKR zelf.

In mei 2017 kwam Dynamiet Nederland in contact met mevrouw A. Zij had een aantal kledingstukken besteld bij H&M. Als gevolg van een foutief bezorgde betaalherinnering ontstond er een achterstand en werd mevrouw A. negatief geregistreerd in het systeem van het BKR met een A2-codering. Hierdoor zat ze figuurlijk gezien in een financiële gevangenis.

Geregistreerd als wanbetaler

Mevrouw A. wilde graag een eigen woning kopen. Toen ze erachter kwam dat ze een BKR-registratie had, woonde ze tijdelijk in een huis van een kennis. Ze moest dit huis verlaten vóór 1 april 2017. Een hypotheek voor een eigen huis kreeg ze niet. Ze stond namelijk geregistreerd als wanbetaler bij het BKR. Mevrouw A. nam uiteraard contact op met H&M om tot een oplossing te komen. Ze heeft haar situatie uitgelegd aan H&M en zij begrepen haar situatie heel goed. H&M heeft toegezegd de registratie te verwijderen, zo luidt hun reactie. Maar het BKR stak hier een stokje voor.

Verzoek afgewezen

Het verzoek van H&M aan het BKR om de registratie op naam van mevrouw A. te verwijderen werd afgewezen. Het betrof volgens het BKR een terechte registratie die niet kon worden verwijderd.

Mevrouw A. wendde zich ten einde raad tot Dynamiet Nederland. Dynamiet Nederland heeft het dossier direct opgepakt in samenwerking met een advocaat. Vanaf dat moment ging het snel. Een dagvaarding werd opgesteld en het BKR werd voor de rechter gesleept in een kort geding procedure.

Voordat de zitting bij de rechter plaats kon vinden, liet het advocatenkantoor van het BKR weten dat ze het niet aandurven om dit voor de rechter uit te vechten. Het BKR heeft de negatieve A2-coderingen verwijderd.

Hierbij treft u een kopie van de brief aan.

BKR verliest rechtszaak

Dit is niet de enige rechtszaak die Dynamiet Nederland heeft gevoerd tegen het BKR. Op 28 juli 2017 werd het BKR ook al veroordeeld tot het direct verwijderen van een registratie van een cliënt van Dynamiet Nederland. Deze twee overwinningen op het BKR bieden nieuwe mogelijkheden voor mensen die onnodig lang achtervolgd worden door een BKR-codering.

Intakegesprek aanvragen Bellen
4.7 514 reviews