BKR registratie

Heeft u een negatieve registratie?

Wellicht kunnen we u daarvan afhelpen.

Direct hulp aanvragen
Een lade waar een envelop in zit met de tekst:

Een BKR registratie: wat is het en hoe komt u ervan af?

Bijna iedere volwassene in Nederland staat geregistreerd bij het BKR; de kans is klein dat u nergens een hypotheek, mobiel abonnement, lening of ander krediet hebt afgesloten.

U kunt zowel positief als negatief geregistreerd staan bij het BKR. Benieuwd wat dit voor u betekent en wat u eventueel hiertegen kunt doen? Hieronder treft handige informatie onderverdeeld in verschillende onderwerpen.

 • Hulp om uw negatieve BKR-registratie te verwijderen.
 • Wanneer krijgt u een positieve BKR-registratie?
 • Wat zijn de gevolgen van een positieve BKR-registratie?
 • Wat is een negatieve BKR-registratie?
 • Wat zijn de gevolgen van een negatieve BKR-registratie?
 • Opvragen van uw BKR-overzicht in drie stappen
 • Tip: zo voorkomt u een (negatieve) BKR-registratie

Hulp nodig om van uw negatieve BKR-registratie af te komen?

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Tijdens een gratis adviesgesprek bespreekt een van onze klantadviseurs de mogelijkheden met u om af te komen van uw BKR-registraties(s). Wij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Plan een gratis adviesgesprek

Wanneer krijgt u een positieve BKR-registratie?

banken en kredietverstrekkers zijn verplicht om een nieuw krediet door te geven aan het BKR. Een positieve BKR-registratie houdt in dat er geen bijzonderheden te vermelden zijn, zoals de aanwezigheid van een achterstand. Met een positieve BKR-registratie staat u als ‘goede betaler’ geregistreerd bij het BKR.

 • Wat registreert het BKR?

Een persoonlijke lening, roodstand, hypotheek, creditcard, restschuld op hypotheek, krediet bij postorderbedrijf, saneringskrediet en telefoon op afbetaling.

 • Wat registreert het BKR niet?

Een schuld of achterstand bij het CJIB, DUO, de belastingdienst, de zorgverzekeraar, de energieleverancier en woningbouwcorporatie.

Bekijk welke gegevens er nog meer worden geregistreerd

Wat zijn de gevolgen van een positieve BKR-registratie?

 • Een positieve of neutrale BKR-registratie laat zien dat u netjes op tijd betaalt. U komt voor financiële instellingen betrouwbaar over.
 • Een positieve BKR-registratie kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheek of lening die u wilt afsluiten. Heeft u een bepaalde lening nog niet helemaal afbetaald en/of staat er positieve BKR-registratie op uw BKR-overzicht? Dit heeft invloed op uw leencapaciteit.
 • Een positieve registratie kan in tegenstelling tot een negatieve registratie niet ongedaan worden gemaakt of worden verwijderd. Vijf jaar na het inlossen van, zal de registratie automatisch verdwijnen en niet meer zichtbaar zijn op uw BKR-overzicht.

Wat is een negatieve BKR-registratie?

 • Een positieve BKR-registratie verandert in een negatieve BKR-registratie als u een betalingsachterstand heeft (gehad).
 • Heeft u een negatieve BKR-registratie? Dan staat u geregistreerd als wanbetaler. In de meeste gevallen kunt u hierdoor geen nieuwe lening of hypotheek afsluiten.
 • Heeft u de schuld terugbetaald? Let op: de negatieve BKR-registratie verdwijnt niet meteen. Deze blijft nog vijf jaar staan bij het BKR als.
 • Niet elke negatieve BKR-registratie is hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten negatieve codes, waarbij de een zwaarder weegt dan de ander.
De verschillende BKR-coderingen

Wat zijn de gevolgen van een negatieve BKR-registratie?

Heeft u een negatieve BKR-registratie? Dit betekent niet meteen dat u beschouwd dient te worden als wanbetaler. Helaas wordt u wel zo gezien door een bank. U krijgt als u een negatieve BKR-registratie heeft, het etiket met ‘risicogeval’ of ‘onguur’ opgeplakt. De mogelijkheid om uw verleden toe te lichten krijgt u vaak niet. De aanwezigheid van een negatieve BKR-registratie betekent vrijwel altijd het einde van uw kredietaanvraag.

U heeft het recht dat er wél naar uw verleden en persoonlijke situatie gekeken wordt. Door het starten van juridische bemiddeling helpt Dynamiet Nederland de consument met het maken van een nieuwe start. Wij bemiddelen actief met banken en andere kredietverstrekkers. Op deze manier dwingen wij af dat de bank toch naar uw persoonlijke situatie kijkt.

Plan een gratis adviesgesprek

Opvragen van uw BKR-overzicht in drie stappen

 1. Het opvragen van uw BKR-overzicht is gratis en neemt slechts 5-10 minuten in beslag.
 2. Om uw gegevens in te zien dient u op de website van het BKR een account aan te maken. Daarnaast dient u zich met uw betaalrekening te identificeren.
 3. U ontvangt na het aanmaken van een account een bevestigingsmail waarna u online uw gegevens kunt inzien.
BKR registratie opvragen

Tip: hoe voorkomt u een (negatieve) BKR-registratie?

Voorkomen van een telefoonregistratie

Stel, u sluit een telefoonabonnement af in combinatie met een toestel. De kans is groot dat u hiermee een BKR-registratie krijgt. Sinds 2018 krijgt u bij het afsluiten van een dergelijk abonnement ook een (positieve) BKR-registratie: als het toestel een waarde vertegenwoordigt van meer dan  € 250,- dan is het toestel namelijk in feite een lening welke is verwerkt in het telefoonabonnement. De waarde van het toestel (oftewel de lening) wordt bij het BKR geregistreerd.

Zo krijgt u geen positieve BKR-registratie:

 • Koop uw telefoon los en sluit een sim only abonnement af.
 • Kies een telefoon welke minder dan € 250,- kost.

Voorkomen van een negatieve BKR-registratie

Code A 

Een negatieve BKR-registratie krijgt u niet zomaar. U kunt een achterstandscodering (code A) voorkomen door actief te handelen als u een achterstand laat ontstaan. Neem direct contact op met de kredietverstrekker en tref een betalingsregeling. Treft u deze regeling binnen twee maanden, dan mag er in regel geen code A worden geregistreerd.

Code 3 

Een code 3 kunt u in sommige gevallen ook voorkomen. Een code 3 weegt in de praktijk zwaarder dan bijvoorbeeld een code A. Bij het afkopen van een vordering (finale kwijting) wordt er een code 3 geregistreerd. Let op: dit gebeurt ook als er nooit een achterstand is geweest. Weest daarom voorzichtig met het afkopen van een schuld en bekijk het alternatief zoals het betalen in termijnen.