Wat is een BKR-registratie en hoe komt u ervan af?

Het doel van het Bureau Krediet Registratie (BKR) is het verstrekken van informatie over leningen. Dit betekent dat u door middel van een BKR-registratie wordt geregistreerd indien u een lening, creditcard of krediet bij een postorderbedrijf heeft afgesloten. Op het moment dat u het krediet sluit, wordt u positief geregistreerd bij het BKR. Men spreekt dan over een positieve BKR-registratie.

Van een positieve BKR-registratie ondervindt u, zoals de naam al doet vermoeden, in principe geen hinder. Hiermee wordt alleen aangegeven dat u een krediet heeft. Als u zich keurig aan de betalingsverplichtingen houdt, laat dit dus zien dat u verantwoord omgaat met uw verplichtingen. Het aanvragen van iets als een hypotheek zou in dat geval geen probleem moeten zijn.

 

Negatieve BKR-registratie: hoe lang zichtbaar?

Wanneer er zich bijzonderheden voordoen (zoals bijvoorbeeld het ontstaan van een achterstand), wordt er een codering geregistreerd bij de BKR-registratie. Op dat moment is sprake van een negatieve BKR-registratie. Dit laat zien dat u uw betalingsverplichtingen niet altijd direct heeft kunnen voldoen. Dit is iets waar kredietverstrekkers, zoals bijvoorbeeld bij de aanvraag van een hypotheek, scherp op letten. Voor meer informatie over BKR-coderingen, kunt u naar deze pagina.

Als u een negatieve BKR-registratie heeft, blijven deze gegevens nog vijf jaar zichtbaar nadat het krediet is beëindigd. Gedurende deze vijf jaar kunnen andere kredietverstrekkers zien dat u (bijvoorbeeld) een achterstand heeft gehad. Hierdoor kunt u nog lange tijd last hebben van een betalingsverplichting die u niet op tijd heeft voldaan.

Hypotheek of lening afsluiten met negatieve BKR-registratie

In de praktijk merkt u dat het vrijwel onmogelijk is om met een negatieve BKR-registratie een hypotheek of lening af te sluiten. Kredietverstrekkers die zien dat u negatieve BKR-registratie heeft, laten dit zwaar meewegen in de beoordeling van uw aanvraag.

Als u eerder niet in staat was aan betalingsverplichtingen te voldoen, is de kans relatief groot dat de geschiedenis zich herhaalt. Althans, zo redeneert de kredietverstrekker. In de praktijk betekent dit vrijwel altijd dat u door een negatieve BKR-registratie geen lening, creditcard of hypotheek meer kunt afsluiten. Ook op dit gebied geldt daarom dat voorkomen beter is dan genezen.

BKR-registratie verwijderen

Als u een negatieve BKR-registratie heeft, hoeft dit uiteraard niet te betekenen dat u een wanbetaler bent. Desondanks wordt u doorgaans wel zo gezien door een bank. U krijgt vaak niet eens de mogelijkheid om uw situatie toe te lichten, terwijl dit wel zo zou moeten zijn. In dat geval kunnen wij u van dienst zijn.

Wij bemiddelen actief met banken en andere kredietverstrekkers. Op deze manier dwingen wij af dat de kredietverstrekker toch naar uw persoonlijke situatie kijkt, omdat u als consument hiertoe niet de mogelijkheid krijgt. Door het starten van juridische en gerechtelijke procedures helpen wij consumenten met het maken van een nieuwe start.

Benieuwd of wij ook uw negatieve BKR-registratie kunnen verwijderen? In ons gratis en vrijblijvend adviesgesprek bespreekt een van onze adviseurs de mogelijkheden met u. Wij bieden een klantvriendelijke en goede service en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.