Wat is een BKR-registratie en hoe komt u ervan af?

Op deze pagina krijgt u relevante informatie over BKR-registraties. Daarnaast informeren we u hoe Dynamiet.nl u kan helpen bij het ongedaan maken van negatieve BKR-registraties.

 Het doel van het Bureau Krediet Registratie (BKR) is het verstrekken van informatie over leningen. Dit betekent dat u door middel van een BKR-registratie wordt geregistreerd indien u een lening, creditcard of krediet bij een postorderbedrijf heeft afgesloten. Op het moment dat u een krediet sluit, wordt u positief geregistreerd bij het BKR. Men spreekt dan over een positieve BKR-registratie.

Van een positieve BKR-registratie ondervindt u, zoals de naam al doet vermoeden, in principe geen hinder. Hiermee wordt alleen aangegeven dat u een krediet heeft. Als u zich keurig aan de betalingsverplichtingen houdt, laat dit dus zien dat u verantwoord omgaat met uw verplichtingen. Het aanvragen van iets als een hypotheek zou in dat geval geen probleem moeten zijn. Maar een positieve BKR-registratie heeft weer wel gevolgen voor de hoogte van de hypotheek of krediet die u kunt afsluiten. Heeft u meerdere lopende kredieten, des te minder geld u kunt lenen.

Hulp nodig om BKR-registratie vrij te worden?
  


Negatieve BKR-registratie: hoe lang zichtbaar? 

Wanneer er zich bijzonderheden voordoen (zoals bijvoorbeeld het ontstaan van een achterstand), wordt er een codering geregistreerd bij de BKR-registratie. Op dat moment is sprake van een negatieve BKR-registratie. Dit laat zien dat u uw betalingsverplichtingen niet altijd direct heeft kunnen voldoen. Dit is iets waar kredietverstrekkers, zoals bijvoorbeeld bij de aanvraag van een hypotheek, scherp op letten. Voor meer informatie over BKR-coderingen, kunt u naar deze pagina.

Als u een negatieve BKR-registratie heeft, blijven deze gegevens nog vijf jaar zichtbaar nadat het krediet is beëindigd. Gedurende deze vijf jaar kunnen andere kredietverstrekkers zien dat u (bijvoorbeeld) een achterstand heeft gehad. Hierdoor kunt u nog lange tijd last hebben van een betalingsverplichting die u niet op tijd heeft voldaan.

Tip: hoe voorkomt u een (negatieve) BKR-registratie?

Telefoonregistratie
Stel, u sluit een telefoonabonnement af in combinatie met een toestel, dan kunt u een BKR-registratie krijgen. Als het toestel een waarde vertegenwoordigd van meer dan € 250,-  dan is het toestel namelijk in feite een lening dat verwerkt is in het abonnement. De waarde van het toestel oftewel de lening wordt bij het BKR geregistreerd.

Zo krijgt u geen BKR-registratie:

  • Koop uw telefoon los en sluit een sim only abonnement af.
  • Kies een telefoon dat minder dan € 250 kost.

Achterstandscodering
Bij een (dreigende) betalingsachterstand is het raadzaam om het contact met de schuldeiser te onderhouden en een betalingsregeling te treffen. Leg uit waarom u moeite heeft met betalen en tref tijdig een passende betalingsregeling. Treft u op tijd een betalingsregeling dan mag er, ondanks een betalingsachterstand geen negatieve codering worden geregistreerd.

BKR-registratie verwijderen

Als u een negatieve BKR-registratie heeft, hoeft dit uiteraard niet te betekenen dat u een wanbetaler bent. Desondanks wordt u doorgaans wel zo gezien door een bank. U krijgt vaak niet eens de mogelijkheid om uw situatie toe te lichten, terwijl dit wel zo zou moeten zijn. In dat geval kunnen wij u van dienst zijn.

Wij bemiddelen actief met banken en andere kredietverstrekkers. Op deze manier dwingen wij af dat de kredietverstrekker toch naar uw persoonlijke situatie kijkt, omdat u als consument hiertoe niet de mogelijkheid krijgt. Door het starten van juridische bemiddeling helpen wij consumenten met het maken van een nieuwe start.

Benieuwd of wij ook uw negatieve BKR-registratie kunnen verwijderen? In ons gratis en vrijblijvend adviesgesprek bespreekt een van onze adviseurs de mogelijkheden met u. Wij bieden een klantvriendelijke en goede service en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.