Wat is een BKR-registratie en hoe komt u ervan af?

Het doel van het Bureau Krediet Registratie (BKR) is het verstrekken van informatie over leningen. Dit betekent dat u door middel van een BKR-registratie wordt geregistreerd als u een lening heeft afgesloten. Op het moment dat u een lening sluit, wordt u positief geregistreerd bij het BKR. Men spreekt dan over een positieve BKR-registratie. Het aanvragen van iets als een hypotheek zou in dat geval geen probleem moeten zijn. Maar een positieve BKR-registratie heeft weer wel gevolgen voor de hoogte van de hypotheek of lening die u kunt afsluiten. Heeft u meerdere lopende kredieten, des te minder geld u kunt lenen.

Hulp nodig om van uw negatieve registratie af te komen? Bekijk de video.

 

 • Wat registreert het BKR?

  Een persoonlijke lening, roodstand, hypotheek, creditcard, restschuld op een hypotheek, krediet bij postorderbedrijf, saneringskrediet, leasecontract en telefoon op afbetaling.
 • Wat registreert het BKR niet?

  Een schuld of achterstand bij het CJIB, DUO, de belastingdienst, de zorgverzekeraar, de energieleverancier en woningbouwcorporatie.

Negatieve BKR-registratie: hoe lang zichtbaar? 

Heeft u negatieve BKR-registratie, dan staat u geregistreerd als wanbetaler. In de meeste gevallen kunt u hierdoor geen nieuwe lening of hypotheek afsluiten. Een negatieve BKR-registratie krijgt u over het algemeen als u een betalingsachterstand heeft gehad. Daarnaast zijn er ook situaties mogelijk om zonder betalingsachterstand negatief geregistreerd te staan. Hoe dan ook, voor elk type situatie krijgt u een aparte BKR-codering achter uw naam. Een codering is dus altijd negatief. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de verschillende BKR-coderingen.

Als u een negatieve BKR-registratie heeft, blijven deze gegevens nog vijf jaar zichtbaar, nadat het krediet is beëindigd. Een registratie verdwijnt dus niet automatisch nadat u het krediet heeft ingelost. Na het inlossen van het krediet kunnen andere kredietverstrekkers voor de duur van vijf jaar zien dat u een achterstand heeft gehad. Hierdoor kunt u nog lange tijd last hebben van een oude betalingsachterstand uit het verleden.

Tip: hoe voorkomt u een (negatieve) BKR-registratie?

Telefoonregistratie
Stel, u sluit een telefoonabonnement af in combinatie met een toestel, dan kunt u een BKR-registratie krijgen. Als het toestel een waarde vertegenwoordigd van meer dan € 250,-  dan is het toestel in feite een lening dat verwerkt is in het abonnement. De waarde van het toestel oftewel de lening wordt bij het BKR geregistreerd.

Zo krijgt u geen positieve BKR-registratie:

 • Koop uw telefoon los en sluit een sim only abonnement af.
 • Kies een telefoon dat minder dan € 250 kost.

Achterstandscodering
Bij een betalingsachterstand van twee maanden of langer wordt u als snel negatief geregistreerd bij het BKR. Veel mensen negeren gedurende deze periode de aanmaningen en nemen geen contact op met de schuldeiser. U krijgt dan vrijwel altijd een A-codering, oftewel een negatieve registratie.

Zo krijgt u geen negatieve BKR-registratie: 

 • Neem contact op bij ontvangst van de aanmaning en leg uit waarom u moeite heeft met betalen. Tref een regeling voor de achterstand die is ontstaan. Betaal de achterstand desnoods in termijnen terug. Gaat de schuldeiser akkoord met de nieuwe regeling, dan mag er in principe geen A-codering worden geregistreerd. 
   

Uw negatieve BKR-registratie verwijderen?

Als u een negatieve BKR-registratie heeft, hoeft dit uiteraard niet te betekenen dat u een wanbetaler bent. Desondanks wordt u doorgaans wel zo gezien door een bank. U krijgt vaak niet eens de mogelijkheid om het verleden toe te lichten, terwijl dit wel zo zou moeten zijn. 

Door het starten van juridische bemiddeling helpen wij consumenten met het maken van een nieuwe start. Wij bemiddelen actief met banken en andere kredietverstrekkers. Op deze manier dwingen wij af dat de kredietverstrekker toch naar uw persoonlijke situatie kijkt, omdat u als consument hiertoe niet de mogelijkheid krijgt.

BKR-registratie verwijderen? In ons gratis en vrijblijvend adviesgesprek bespreekt een van onze adviseurs de mogelijkheden met u. Wij bieden een klantvriendelijke en goede service en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Vraag hier aan.